Στα Γιάννενα τα σκουπίδια Κέρκυρας και Λευκάδας (;)
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοστάσιο επεξεργασίας των Ιωαννίνων, παρουσία αρμόδιων υπουργών και της περιφερειάρχoυ Ιονίων Νήσων, αναζωπυρώνει τις σχετικές συζητήσεις. Διαψεύδει η Ρόδη Κράτσα. Πώς αντιδρά ο περιφερειάρχης Ηπείρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού το πρωί της Τρίτης στη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στα Ιωάννινα, συνοδεία των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αλλά και της περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα, αναζωπυρώνει τις συζητήσεις στην Ήπειρο για πιθανό αίτημα μεταφοράς απορριμμάτων στα Γιάννενα από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.
Η κυρία Κράτσα διαψεύδει πως προωθείται μια τέτοια λύση, ωστόσο οι εκπρόσωποι των φορέων της Ηπείρου είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο μάλιστα έχει προαναγγελθεί ακόμα και από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, δηλώνει αντίθετος, ο τοπικός Φορέας Διαχείρισης διατυπώνει επιφυλάξεις, ενώ η διοίκηση της μονάδας αφήνει ένα ανοιχτό «παράθυρο» αποδοχής μιας πιθανής πρότασης για χρονικό διάστημα ενός έως δύο ετών.
Με την άφιξή του στα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων της «Αειφορικής Ηπείρου» στο Ελευθεροχώρι των Ιωαννίνων, έχοντας μαζί του τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και δύο περιφερειάρχες περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων: τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.
Η συγκεκριμένη είναι η μία από τις δύο υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της χώρας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πρώτη, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στη γειτονική Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, έχει έρθει σε συμφωνία με τον Δήμο Αιγιάλειας Αχαΐας και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια των φορτηγών που μεταφέρουν σκουπίδια από το Αίγιο στην Κοζάνη. Η συγκεκριμένη λύση, που υλοποιείται για πρώτη φορά, είναι προσωρινή και δίνει «ανάσα» στην αχαϊκή πόλη, που «πνίγεται» από τα σκουπίδια.
Ανάλογη λύση έχει αναζητηθεί και με τα απορρίμματα Κέρκυρας και Λευκάδας, τα οποία προτείνεται να μεταφέρονται με πλοία και φορτηγά από τα δύο νησιά προς τα Ιωάννινα. Μια πρόγευση είχε δώσει πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Open, είχε μιλήσει για λύση μέσα από τις δύο μονάδες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. «Αυτές οι δύο περιφέρειες είναι οι μοναδικές οι οποίες σήμερα έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμμάτων και θα χρησιμοποιηθούν έστω και παρενθετικώς για ένα χρονικό διάστημα για να ανακουφίσουν περιοχές όπως τα Ιόνια νησιά» είπε.
Αντιδράσεις και επιφυλάξεις
Κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια λύση εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Η πολιτική μας είναι μία: Όλες οι περιφέρειες να κατασκευάσουν δικές τους μονάδες επεξεργασίας για τα σκουπίδια τους. Η Ήπειρος δεν θα δεχτεί σκουπίδια άλλων περιφερειών» υποστήριξε ξεκάθαρα στο ethnos.gr.
Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, διαψεύδει πως κυοφορείται κάποιο σχέδιο μεταφοράς. «Δεν θα υπάρξουν τέτοιες ανακοινώσεις, ούτε είναι αυτός ο σκοπός της επίσκεψης. Πηγαίνουμε στα Γιάννενα για να δούμε από κοντά ένα σύγχρονο έργο. Η Κέρκυρα είναι μια δύσκολη περίπτωση και θα αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις» είπε.
Πάντως, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιωαννίνων έχει κατά καιρούς βολιδοσκοπηθεί για την πιθανή μεταφορά απορριμμάτων από τους Δήμους Κέρκυρας, Λευκάδας και Αιγιαλείας. «Η Λευκάδα θέλει να μας στέλνει 25.000 τόνους τον χρόνο σταδιακά. Η Κέρκυρα, σε έγγραφό της πριν από 1,5 χρόνο, έκανε λόγο για ποσότητα της τάξης των 15.000-20.000 τόνους τον χρόνο.
Απαντήσαμε στα αιτήματα όταν μας υποβλήθηκαν, δεν έχουμε κάποιο νεότερο αίτημα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστές τις θέσεις του φορέα απέναντι στο ζήτημα: «Κατανοούμε το πρόβλημα των γειτόνων, όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Οι προδιαγραφές της μονάδας είναι για να εξυπηρετούν μόνο τους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου» ανέφερε.
Ο ίδιος διατύπωσε επιφυλάξεις αναφορικά και με το αν θα μπορούν οι δήμοι των δύο νησιών να επωμιστούν το αυξημένο κόστος που θα σημάνει η μεταφορά των απορριμμάτων τους στα Ιωάννινα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, το κόστος θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ/τόνο, έναντι 67 ευρώ/τόνο που κοστίζει στους δήμους της Ηπείρου.
«Παράθυρο» έως δύο ετών από την εταιρεία
Πηγές της «Αειφορικής Ηπείρου», εταιρείας του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, άφηναν ένα «παράθυρο» αποδοχής των απορριμμάτων των δύο νησιών για κάποιο χρονικό διάστημα εφόσον τους ζητηθεί.
Σήμερα η μονάδα δέχεται απορρίμματα που αντιστοιχούν στο 50% της μέγιστης δυναμικότητάς της, καθώς απομένει να ολοκληρωθούν οι κατά τόπους Σταθμοί Μεταφόρτωσης, που θα επιτρέψουν να εξυπηρετούνται όλοι οι δήμοι των τεσσάρων νομών.
«Η απόφαση δεν είναι δική μας, ανήκει στην κυβέρνηση και στους περιφερειάρχες. Για εμάς υπάρχει κάποιο περιθώριο, ένα παράθυρο έως δύο ετών να εξυπηρετήσουμε περιοχές εκτός Ηπείρου» είπαν στο ethnos.gr πηγές της εταιρείας.
Η εγκατάσταση, που αποτελείται από δύο βασικές υπομονάδες (Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας), έχει μέχιστη δυναμικότητα 105.000 τόνων.
Μέσω της ΜΕΑ επιτυγχάνει ανάκτηση 17.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών ανά έτος, ενώ παράγονται 10.800 kWh/έτος πράσινης ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών.
Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία - Αναφορές για νεκρούς
Γερμανία: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά
Νέο βίντεο μετά τη φονική παράσυρση της Ράνιας: Ο 33χρονος Γάλλος μπαίνει σε μαγαζί και λέει «σκότωσα τον πατέρα μου»
Δολοφονήθηκε ράπερ στη Σουηδία, την ώρα που έκανε live μετάδοση - Σοκαριστικό βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr