Παράνομες υιοθεσίες: Χρυσή μπίζνα από 3 κλινικές - 28.000 ευρώ το βρέφος
Το κύκλωμα αποκόμισε παράνομα έσοδα τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ρόλο μεσίτη είχαν τρεις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναλάμβαναν να βρουν σε άτεκνα ζευγάρια εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και Ρομά από την Ελλάδα. Στη συνέχεια, αντί 25.000-28.000 ευρώ, έδιναν τα παιδιά στους ενδιαφερόμενους.
Από αυτά τα 4.000-5.000 ευρώ κατέληγαν στις γυναίκες που τεκνοποιούσαν. Μάλιστα, δίνονταν σε τρεις φάσεις για να μην αλλάξουν γνώμη. Στα ποσά περιλαμβάνονταν, εκτός από την αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητριών».
Επικεφαλής στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών φέρονται να είναι ένας δικηγόρος, μια γυναικολόγος, όπως επίσης και υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κύκλωμα από το 2016 έως και σήμερα έχει κάνει 22 παραδόσεις παιδιών για υιοθεσία, 24 περιπτώσεις εμπορίου ωαρίων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες (δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους).
Από την εγκληματική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε παράνομα έσοδα τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις Αρχές, τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για την αγορά ακριβών ρούχων από το εξωτερικό, οικοπέδων, διαμερισμάτων και πολυτελών αυτοκινήτων.
Η διαδικασία
Η διαδικασία περιελάμβανε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, με τη γέννηση του παιδιού υπογραφόταν συμβολαιογραφική πράξη με την οποία ανατίθετο η προσωρινή επιμέλεια στους ανάδοχους γονείς. Έναν μήνα αργότερα γινόταν νέα συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την οποία δινόταν η κανονική επιμέλεια του νεογέννητου στους γονείς ώστε να χρησιμοποιηθεί στο Πρωτοδικείο για την οριστική επιμέλεια.
Τα μέλη του κυκλώματος τουλάχιστον από το 2016 ως σήμερα οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.
Με τον ίδιο τρόπο μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης.
Στην επιχείρηση η οποία αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, κλιμάκια της Europol και της υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.
Η έρευνα των διωκτικών Αρχών αποκάλυψε και μία δεύτερη, εξίσου «χρυσοφόρα», δραστηριότητα του κυκλώματος, δηλαδή αυτή που συνδέεται με το εμπόριο ωαρίων. Η δικογραφία αναφέρεται σε περιπτώσεις νεαρών αλλοδαπών γυναικών που έδιναν επί χρήμασι τα ωάρια τους και, στη συνέχεια, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα τα πωλούσαν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης που τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Α' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, κατά περίπτωση, την Παρασκευή και το Σάββατο.
Δείτε το ρεπορτάζ του Open Tv
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr