Με 10 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα θωρακίζεται η Ελλάδα
Με το δάνειο ύψους 150 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα γίνουν 10 αντιπλημμυρικά έργα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με δέκα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αθήνα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη θωρακίζεται η Ελλάδα με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η ΕΤΕπ υπέγραψε σήμερα δανειακή σύμβαση με αντικείμενο τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει ποτέ για νέες επενδύσεις με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το νέο, 25ετές δάνειο, ύψους 150 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ύψους 355 εκ. ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική προστασία για 500.000 κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου.
Η σύμβαση υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΕπ κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell.
Τα δέκα αντιπλημμυρικά έργα θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης τετραετίας και πρόκειται για επτά έργα στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Πελοπόννησο.
Ποια είναι τα 10 έργα
Αναλυτικά τα έργα είναι:
- Διευθέτηση ρέματος Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 49.994.800 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας, στον Ασπρόπυργο, με συνολικό κόστος 14.127.200 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών, με συνολικό κόστος 26.109.100 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς Αχαρνών, με συνολικό κόστος 92.674.059 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 24.700.000 ευρώ.
- Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην Καλαμαριά (β’ φάση), με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.
- Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς στην Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό κόστος 33.000.160 ευρώ.
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου, με συνολικό κόστος 23.003.400 ευρώ.
- Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας, με συνολικό κόστος 104.562.560 ευρώ.
- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Νέας Μάκρης, με συνολικό κόστος 48.008.960 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή προβλέπεται η υπερύψωση αναχωμάτων ποταμών, η εκβάθυνση ποταμών, η βελτίωση της αποστράγγισης ομβρίων υδάτων και η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των πλημμυρικών υδάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γεγονότων πλημμύρας στο μέλλον στις πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως πιο ευάλωτες.
«Ασπίδα» στην κλιματική αλλαγή
Το πρόγραμμα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς η χώρα έχει υποστεί τραγικές απώλειες ζωών και οικονομικές καταστροφές από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ότι η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων θα αυξηθεί στο μέλλον.
Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους δεδομένου ότι από το 2000 οι πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν πλήξει άμεσα πάνω από 16 000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ζημιές σε οικονομικές δραστηριότητες ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
«Οι νέες επενδύσεις είναι απαραίτητες για να προστατευθούν από τις πλημμύρες οι ζωές και οι περιουσίες σε ευάλωτες περιοχές στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της τη βιώσιμη ανάπτυξη, σέβεται το περιβάλλον και δρα με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον τομέα της δράσης για το κλίμα ανά την υφήλιο» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Σταικούρας, προσθέτοντας ότι εκτός της αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα νέα έργα θα δημιουργήσουν και θέσεις απασχόλησης.
«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και η προστασία των ζωών, των κατοικιών και των επιχειρήσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής..
Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων θα έχει το υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα με την εθνική στήριξη, θα χορηγηθεί χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να επιταχύνει τις επενδύσεις που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή οι οποίες ενισχύουν τη θωράκιση κατά των ακραίων καιρικών φαινομένων και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» σημείωσε ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα, χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις κινδυνεύουν από πλημμύρες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr