ΚΥΤ Βαθέος Σάμου: Αυτοψία στην «άλλη Μόρια» του Αιγαίου
Μέσα και έξω από το hot spot, δυναμικότητας 680 ατόμων, συνωστίζονται πάνω από 5.500 - Οι συγκρούσεις είναι συχνές. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει τραγωδία και μια συνεπακόλουθη εξέγερση με απρόβλεπτες διαστάσεις, λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος του νησιού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στην άλλη Μόρια, αυτή της Σάμου, η κατάσταση είναι εξίσου εκρηκτική και ακόμη περισσότερο ασφυκτική από αυτή της Λέσβου. Αν στο ΚΥΤ της Μόριας η αναλογία δυναμικότητας και φιλοξενούμενου πληθυσμού είναι ένα προς τέσσερα, στο ΚΥΤ του Βαθέος ξεπερνά το ένα προς επτά, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους της πόλης του Βαθέος, που βρίσκεται μια «ανάσα» από το hot spot. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, έχει την κατάσταση ως «μη βιώσιμη» και το Βαθύ ως «πολιορκημένη πόλη».
«Λυπάμαι που θα πω ότι η εικόνα στη Σάμο είναι πολύ χειρότερη από τη Μόρια. Εδώ το ΚΥΤ βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, οι διαβιούντες ξεπερνούν κατά επτά φορές την χωρητικότητά του ενώ ο αριθμός τους τείνει να πλησιάσει τον πληθυσμό της πόλης», ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.
Το ΚΥΤ του Βαθέος, που έχει στηθεί πρόχειρα σε επικλινές έδαφος δίπλα στην πόλη, έχει μέγιστη δυναμικότητα 680 ανθρώπων και διαβιούν σήμερα σ΄ αυτό περισσότεροι από 5.500. Οι περισσότεροι φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες, έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, σε σκηνές που έχουν στηθεί στα κτήματα γύρω από αυτές, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.
«Όσα θλιβερά και τραγικά είδαμε να συμβαίνουν την Κυριακή στη Μόρια, θα μπορούσαν να συμβούν κι εδώ ανά πάσα στιγμή. Ένα ατύχημα ή άλλο τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μια τραγωδία και μια συνεπακόλουθη εξέγερση με απρόβλεπτες διαστάσεις», τόνισε ο κ. Στάντζος, ο οποίος ζητεί την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για αποσυμφόρηση των νησιών και καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να μην υπάρξουν χειρότερα. «Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, αλλά είναι ακόμη εγκρατείς. Δεν έχουμε περιστατικά ξενοφοβίας, παρά μόνο σε λεκτικό επίπεδο από κάποιους στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, τα όρια κάποια στιγμή ξεπερνιούνται και φοβάμαι πως θα έχουμε και τέτοια περιστατικά», επεσήμανε.
Στον άτυπο καταυλισμό που έχει στηθεί έξω από τον περιφραγμένο χώρο του ΚΥΤ έχουν δημιουργηθεί «γειτονιές», μικρές κοινότητες με βάση την εθνικότητα (χώρος Αφγανών, Σύρων, Αφρικανών κ.λπ). Οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι συχνές, με κίνητρο εθνοτικές, θρησκευτικές ή προσωπικές διαφορές, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας στην πόλη του Βαθέος.
«Από τις 162 καταγεγραμμένες υποθέσεις κλοπών, διαρρήξεων, σωματικών επιθέσεων κ.ά. που έχουν εκδικαστεί στο αυτόφωρο στο πρώτο 8μηνο του έτους οι 142 αφορούσαν μετανάστες», σημειώνει στο ethnos.gr o κ. Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος με συνεχείς παρεμβάσεις του προς τα συναρμόδια υπουργεία έχει ζητήσει την αποσυμφόρηση του νησιού, αλλά και την αλλαγή του νόμου για την χορήγηση ασύλου. «Επανειλημμένα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική και συνεχώς το πρόβλημα διογκώνεται με αθρόες αφίξεις. Μόνο τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες ήρθαν 1.800 άτομα», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη άμεσης μεταφοράς τουλάχιστον 2.000 προσφύγων και μεταναστών προς την ενδοχώρα, ως ένα πρώτο μέτρο που θα δώσει μια «ανάσα» στο νησί.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών -αστυνομίας και υπηρεσίας ασύλου- επιδεινώνει την κατάσταση, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, υπεύθυνο του samostimes.gr, Μιχάλη Σβαρνιά. «Η Υπηρεσία Ασύλου έπρεπε να έχει περισσότερο προσωπικό από τα 15 άτομα που έχει σήμερα. Οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν ραντεβού για την πρώτη συνέντευξη έπειτα από οκτώ μήνες. Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έχει 52 κενές οργανικές θέσεις», τόνισε.
Ο αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισκέφθηκε τη Σάμο ελάχιστες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές Ιουλίου. Τότε οι διαμένοντες ήταν 3.200, σημαντικά λιγότεροι από σήμερα. Χαρακτήρισε ως τραγική και μη βιώσιμη την κατάσταση, τονίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Από τον προκάτοχό του, υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση του ΚΥΤ Βαθέος και η δημιουργία νέας σύγχρονης δομής στη θέση Ζερβού που απέχει από κατοικημένη περιοχή. Μισθώθηκε ιδιωτική έκταση για την δημιουργία μιας εγκατάστασης συνολικής δυναμικότητας 1.200 ατόμων, που θα περιλαμβάνει και κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης για παραβατικούς και άτομα προς απέλαση.
Οι εργασίες που ξεκίνησαν πρόσφατα, συνάντησαν τις αντιδράσεις των κατοίκων του κοντινότερου χωριού, Μυτιληνιοί, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της δημιουργίας του hot spot ενώ εξέφρασαν την πρόθεση να καταθέσουν και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με σκοπό να «παγώσουν» τις εργασίες μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr