Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Αναζητώντας «ηθικούς» χάκερ
Ποιος είναι ο στόχος προπονητών, καθοδηγητών αλλά και καθηγητών του μεταπτυχιακού Ψηφιακής Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ζητούνται... ηθικοί χάκερ και νέοι να ασχολούνται με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Αυτός είναι ο στόχος προπονητών, καθοδηγητών αλλά και καθηγητών του μεταπτυχιακού Ψηφιακής Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Χρήστος Ξενάκης, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του Εuropean CyberSecurity Challenge 2019 και διευθυντής του μεταπτυχιακού Ψηφιακής Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά «ο συγκεκριμένος χώρος παρουσιάζει αρνητική ανεργία. Μάλιστα, έρευνες διεθνών κατασκευαστών λογισμικού και δικτυακού εξοπλισμού δείχνουν ότι το τρέχον έτος, το 2019, αν και υπάρχει άνοιγμα 6 εκατομμύριων θέσεων εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας μέχρι το 2021 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δεν θα καλυφθούν ποτέ».
Και ο Θωμάς Τουμπούλης, προπονητής της εθνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας που θα ταξιδέψει φέτος στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Εuropean CyberSecurity Challenge 2019 υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και την πληροφορικής γενικότερα. Τα ταλέντα της χώρας είναι πολύ εύκολο να βρούνε δουλειά», ενώ κι ο μάνατζερ της εθνικής ομάδας, Κωνσταντίνος Βαβούσης επαναλαμβάνει: «Θέλουμε περισσότερο κόσμο».
Ποιος είναι ο λόγος όμως που κρατά τους νέους μακριά από μια καλή θέση εργασίας στελέχους σε μεγάλες εταιρείες με πολύ καλό μισθό. «βασική προϋπόθεση είναι να είναι κάποιος απόφοιτος ενός τμήματος πληροφορικής, είτε ενός συναφούς γνωστικού αντικειμένου, όπως ηλεκτρολόγος μηχανικός, μαθηματικός κ.α. και έπειτα να κάνει εξειδικευμένες σπουδές, όπως είναι το τμήμα στο Ψηφιακής Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιά. Νομίζω άρα ότι υπάρχει ένα έλλειμμα σε εκπαίδευση, σε επικοινωνία στον κόσμο, αλλά να προσθέσω ότι είναι και ένας δύσκολος χώρος. Θα πρέπει κάποιος να αφοσιωθεί στη δουλειά και βέβαια αργότερα θα αποζημιωθεί. Εμείς έχουμε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα όπου κάθε χρόνο αποφοιτούν 30 με 35 εξειδικευμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Σε ποσοστό 99% έχουν βρει θέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ακόμη κι άτομα με χαμηλά προσόντα».
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Ξενάκης υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του πανεπιστημίου να γίνουν κάποιες παρουσιάσεις, σεμινάρια σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε οι μαθητές να έρθουν από νωρίς σε επαφή με το αντικείμενο, να το γνωρίσουν, να ενημερωθούν και κάποιοι από αυτούς να επιλέξουν αυτόν τον δρόμο.
Μαθητής λυκείου ο 17χρονος Μιχάλης Τσαπραλής ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια και είναι ένα από τα νεότερα μέλη της εθνικής ομάδας που θα διαγωνιστεί στο Βουκουρέστι. «Από μικρός ασχολούμαι με τους υπολογιστές, στην αρχή μου άρεσε να παίζω, αργότερα πήρα μέρος σε έναν σχετικό διαγωνισμό και τότε γνώρισα τους προπονητές. Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με την κυβερνοασφάλεια, κάθε μέρα η προπόνηση μπορεί να διαρκεί και 8 ώρες, ωστόσο δεν καταλαβαίνω πώς περνάει η ώρα. Με τη σωστή καθοδήγηση όσο περίπλοκο κι αν ακούγεται το θέμα της κυβερνοασφάλειας είναι εύκολο. Ελπίζω να ασχοληθώ αργότερα και επαγγελματικά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κυβερνοπόλεμος» και εθνικοί «κυβερνοστρατοί»
Τι είναι όμως κυβερνοασφάλεια; «Με τον όρο κυβερνοασφάλεια αναφερόμαστε στην ασφάλεια των υπολογιστών και των δικτύων. Υπάρχουν κάποιοι κακόβουλοι χρήστες που εκμεταλλεύονται για προσωπικό τους όφελος κάποια κενά ασφαλείας που βρήκαν σε ένα σύστημα» εξηγεί ο κ. Τουμπούλης. Αντίθετα, «ο ηθικός χάκερ δουλεύει με τους οργανισμούς για να βρει τα τρωτά τους σημεία, να τους ενημερώσει ώστε να κλείσουν οι “τρύπες”».
Όπως χαρακτηριστικά λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαβούσης «ηθικός χάκερ είναι ένας τεχνικός πληροφορικής ο οποίος έχει καλό γνωστικό επίπεδο και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για ηθικό σκοπό για να ασφαλίσει συστήματα κι όχι να τα χακάρει. Κι αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της ομάδας, να κρατήσουμε τα παιδιά τα οποία έχουν τις ικανότητες και δεξιότητες να μείνουν στην ηθική πλευρά. Κι αυτό είναι δύσκολο διότι ένας ‘παράνομος' χάκερ μπορεί να βγάζει την εβδομάδα τον μισθό ενός μήνα. Το κυνήγι είναι σκύλου γάτας, ο ηθικός χάκερ τρέχει να διορθώσει ό,τι έχει προκαλέσει ο “παράνομος” χάκερ.
Για αυτό και θέλουμε να δείξουμε στα νέα παιδιά το όραμα, ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε ομάδες οι οποίες θα συνεργάζονται και θα δημιουργήσουν ασφαλή συστήματα και θα προασπίσουν τα διαδικτυακά σύνορα της χώρας». Όπως αναφέρει ο κ. Βαβούσης «διαδικτυακός πόλεμος υπάρχει και κάθε χώρα έχει τον δικό της κυβερνοστρατό».
Να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα θα διαγωνιστεί με άλλες 19 ευρωπαϊκές χώρες διεκδικώντας μια καλή θέση.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr