Οι λόγοι της αποχώρησης του Γιάννη Μπουτάρη - Οι κρυφές δημοσκοπήσεις
Ποιες παράμετροι έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο ισχυρισμοί του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ότι πλέον διανύει τα 76 χρόνια της ζωής του και ότι πάντοτε πίστευε ότι ο κάθε δήμαρχος δεν πρέπει να βρίσκεται στη θέση αυτή πάνω από δύο θητείες, αποτελούν, αναμφισβήτητα, πολύ ισχυρά επιχειρήματα για την απόφασή του να μη θέσει τον εαυτό του εκ νέου υποψήφιο.
Αυτοί που γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Μπουτάρη, υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα επιχειρήματα ουσιαστικά δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι ονειροπόλος σε κάποια θέματα, όμως, είναι ταυτόχρονα και πολύ ρεαλιστής, σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα. Μια ενδεχόμενη νέα εκλογική του νίκη θα τον έφερνε στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης μέχρι την αυγή της ένατης δεκαετίας της ζωής του και δεν είναι καθόλου σίγουρο, αν μέχρι τότε θα ήταν σε θέση να εκπληρώσει με τον ίδιο ζήλο τα καθήκοντά του.
Ωστόσο, «παροικούντες τη Ιερουσαλήμ» υποστηρίζουν ότι στην απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, έπαιξε ρόλο και μια σειρά άλλων παραμέτρων, τις οποίες έβαλε στη ζυγαριά.
Το ρήγμα στα ιδρυτικά στελέχη
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τρία άτομα, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο Ανδρέας Κουράκης, με κοντινές αλλά όχι ταυτόσημες πολιτικές αφετηρίες, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν μία παράταξη, η οποία να συσπειρώσει το λεγόμενο προοδευτικό χώρο και να αλώσει ένα παραδοσιακό «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Έτσι δημιουργήθηκε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία», η οποία πέτυχε στο σκοπό της. Η πρώτη τετραετία κύλησε ουσιαστικά χωρίς σύννεφα και η παράταξη κατάφερε με αρκετή ευκολία την επανεκλογή της.
Τα δύσκολα ξεκίνησαν στη δεύτερη τετραετία, όταν από νωρίς έγινε φανερό το ρήγμα μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και ενός εκ των τριών συνιδρυτών της «Πρωτοβουλίας», Ανδρέα Κουράκη. Εδώ και δύο χρόνια ο Γιάννης Μπουτάρης τα «έσπασε» πολιτικά και με το άλλο ιδρυτικό στέλεχος της «Πρωτοβουλίας», Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Ο τελευταίος με τον Ανδρέα Κουράκη ακολούθησαν κοινό βηματισμό εντός της παράταξης και αντίθετος από αυτόν του Γιάννη Μπουτάρη, με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να υπάρχει για το δήμαρχο μια ισχυρή εσωπαραταξιακή αντιπολίτευση.
Την ίδια στιγμή ακούγονταν διάφοροι ψίθυροι και για κακές σχέσεις μεταξύ κάποιων αντιδημάρχων και υψηλόβαθμων στελεχών της «Πρωτοβουλίας».
Αναμφισβήτητα, δε θα ήταν εύκολο για τον Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε μια αναγέννηση και διεύρυνση της ‘’Πρωτοβουλίας’’ με εκείνον επικεφαλής, όταν θα είχε να αντιμετωπίσει τη φθορά που επέρχεται σε κάθε μακροχρόνια διοίκηση, ισχυρούς εσωπαραταξιακούς αντιπάλους και κακές σχέσεις μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της παράταξής του.
Δημοσκοπήσεις, βίαιες αντιδράσεις, Μακεδονικό και Δικαιοσύνη
Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ομολογουμένως αηδιαστική εικόνα κάποιοι να κυνηγούν και να χτυπούν τον ηλικιωμένο Γιάννη Μπουτάρη στο Λευκό Πύργο, την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, έπαιξε το ρόλο της στην απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ο ισχυρισμός αυτός έχει δόση αλήθειας. Είναι δεδομένο ότι ο ξεροκέφαλος και σκληροτράχηλος Γιάννης Μπουτάρης δεν επρόκειτο να καμφθεί από μεμονωμένη αντίδραση κάποιων, όσο βίαιη κι αν ήταν αυτή. Ωστόσο, επειδή η αντίδραση προκλήθηκε κυρίως για τη θέση του στο Μακεδονικό ζήτημα, λίγους μήνες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το γεγονός είχε βαρύτητα στην απόφασή του.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης είπε στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος, ότι το μεγαλύτερο λάθος στη θητεία του ήταν η θέση που πήρε για το Μακεδονικό, αναφορικά με τα χρόνο που την πήρε και όχι επειδή αλλάζει την απόφασή του.
Συν τοις άλλοις το τελευταίο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταδείκνυαν ένα πλήγμα στη δημοφιλία του Γιάννη Μπουτάρη.
Επίσης, ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος και το γεγονός ότι παραπέμπεται σε δίκη για το επονομαζόμενο «σκάνδαλο» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως πρόεδρος του φορέα μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της διοίκησης.
Τέλος, είναι δεδομένο ότι χαρακτήρες σαν του Γιάννη Μπουτάρη θέλουν πάντοτε να φεύγουν με το κεφάλι ψηλά, όταν βρίσκονται στο απώγειο της δόξας τους. Όσο κι αν ο Κυρ – Γιάννης υποστήριζε ότι η «Πρωτοβουλία» με αυτόν επικεφαλής θα ξανακέρδιζε τις εκλογές, μια εκλογική διαμάχη είναι πάντοτε απρόβλεπτη. Το δεδομένο είναι ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δε θα ήθελε με τίποτα να φύγει ηττημένος.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr