240% αύξηση στις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα από τον Μάιο
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος και οι ομόλογοί του από Κύπρο και Βουλγαρία παρουσίασαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων ένα κοινό έγγραφο για το Μεταναστευτικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κατά 240% έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα από τον Μάιο. Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγο στο Λουξεμβούργο ο αναπληρωτής υπουργός, υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Έλληνας αν. υπουργός και οι ομόλογοί του από Κύπρο και Βουλγαρία παρουσίασαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων ένα κοινό έγγραφο για το Μεταναστευτικό, ζητώντας από την ΕΕ να εστιάσουν και να δρομολογήσουν δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, «την πιο ευάλωτη περιοχή στο θέμα της μετανάστευσης», όπως σημειώνουν. Σκοπός των τριών υπουργών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συνόρων της ανατολικής Ευρώπης είναι «να μην πιαστεί η Ευρώπη για δεύτερη φορά απροετοίμαστη».
«Σήμερα, στο Λουξεμβούργο, οι τρεις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάσαμε ένα κοινό έγγραφο ως αποτέλεσμα μιας κοινής πρωτοβουλίας που στοχεύει να τραβήξει την προσοχή του συνόλου της ΕΕ στην πολύ ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσον αφορά το μεταναστευτικό», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος.
«Σκοπός μας είναι να στείλουμε καθαρό μήνυμα στα υπόλοιπα μέλη και στην ΕΕ ως σύνολο ότι είναι η πιο ζωτικής σημασίας και ευαίσθητη περιοχή στην πρόκληση του μεταναστευτικού για την Ευρώπη. Και το κάναμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερό μας ώστε η κατάσταση του 2015 και του 2016 να μην ξανασυμβεί. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι για δεύτερη φορά απροετοίμαστη. Γιατί τα χαρακτηριστικά μιας επικείμενης μεταναστευτικής κρίσης είναι εδώ. Δεν μπορούμε να τα αγνοούμε. Ευχόμαστε ότι οι συνέταιροί μας και η ΕΕ θα ανταποκριθούν θετικά», συμπλήρωσε.
Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε μέτρα όπως η θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές εφόσον έχει αποδειχθεί ότι, ως κράτη μέλη μόνα τους, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά ενόσω το ζήτημα αντιμετωπίζεται μονομερώς, θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και παροχή επαρκούς στήριξης και διάθεσης πόρων στις πληγείσες χώρες που επηρεάζονται.
Ειδική αναφορά γίνεται στην Τουρκία, για την οποία οι τρεις χώρες προτείνουν την περαιτέρω χρηματοδότησή της. «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 είναι ουσιώδους σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, και ιδιαίτερα προς τους άμεσους γείτονες της Τουρκίας. Έτσι, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν το καθήκον τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχή και πλήρη εφαρμογή τους μέσω: της εξασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών, της εξάλειψης των δικτύων διακίνησης λαθρομεταναστών στην ΕΕ και της πρόληψης για εκτροπή των ροών και για δημιουργία νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη στο σύνολό της», αναφέρεται.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει θετικά την κατανομή περαιτέρω πόρων σε εκείνες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζονται από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Η περαιτέρω χρηματοδότηση θα πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της ΕΕ και της ενδιαφερόμενης τρίτης χώρας», προτείνουν οι τρεις χώρες.
«Παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτό που συμβαίνει στη Συρία και ανησυχούμε. Και γι αυτό προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Μπορώ να σας πω για την Ελλάδα η αύξηση των ροών από το Μάιο μέχρι σήμερα είναι 240%, καταλαβαίνετε τη μεγάλη πρόκληση», τόνισε ο Γ. Κουμουτσάκος που εμφανίστηκε θετικός στον μηχανισμό που συμφωνήθηκε στην Μάλτα για κατανομή των μεταναστών μεταξύ των χωρών της κεντρικής Μεσογείου.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε: «Με αυτό το κοινό έγγραφο, δηλώνουμε το αυτονόητο - ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο ως ζήτημα περιέχει στοιχεία νέας αναδυόμενης κρίσης, χωρίς να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η Ανατολική Μεσόγειος που λόγω γεωπολιτικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή, δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων μεταναστών, με μια ιδιαίτερα ανησυχητική αυξητική τάση. Οι χώρες μας έχουν υποστεί το κύριο βάρος από αυτή την κατάσταση, για την οποία στέλνουμε προειδοποιητικά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας εδώ και καιρό. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Η ΕΕ πρέπει να καταλήξει και να συμφωνήσει σε σειρά συγκεκριμένων μέτρων που προτείνουμε στο κοινό έγγραφο, για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που κάθε μέρα δυσχεραίνει και περισσότερο».
Ο ίδιος, όπως είπε, έκανε εκτενή αναφορά στην επιστολή μου που είχε αποστείλει τον περασμένο Αύγουστο σε όλους τους εταίρους και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 5,000 ατόμων από την Κύπρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη, ωστόσο «γίνονται συζητήσεις».
Σε αντίστοιχο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Βούλγαρου Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος τόνισε τη σημασία εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr