Δήμος Αριστοτέλη: Στον παγκόσμιο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού
Στον τόπο που είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον μεγάλο Ελληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο δήμος Αριστοτέλη συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους τουριστικά με κοινό στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, μια τοποθεσία ταυτισμένη με τον Αριστοτέλη, και συγκεκριμένα στο Άλσος του Έλληνα φιλόσοφου, παρουσιάστηκε την (Πέμπτη 10 Οκτωβρίου) ο Αριστοτελικός Περίπατος, που συνδέει τα Νέα με τα Αρχαία Στάγειρα, μια διαδρομή μήκους 15 χλμ.
«Για την περιοχή μας, ο ρόλος του περιπατητικού τουρισμού στη μέχρι τώρα τουριστική υπόσταση είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι δεδομένο πως θα διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και στο μέλλον, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και με σωστό μάνατζμεντ, που θα συνδέσει αυτό το πεδίο δράσης με άλλα πεδία» ανέφερε στην χθεσινή του ομιλία ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να το δέσουμε όλο αυτό το έργο με μια σειρά από παράλληλες πρωτοβουλίες προβολής» αναφερόμενος σε δημιουργία μπροσούρας σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, σε επένδυση στη διαδικτυακή καμπάνια, για την προβολή του δήμου Αριστοτέλη ως ενός πολυδιάστατου προορισμού, προώθηση σε επιλεγμένες τουριστικές αγορές, με παράδοση στην αναζήτηση περιπατητικών μονοπατιών.
Δαπάνη άνω των 8 δισ. ευρώ
Ο Δήμος Αριστοτέλη και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού σχεδιάζουν, ήδη για το 2020, να προσεγγίσει αγορές που συνδέονται με τον περιπατητικό τουρισμό, όπως η Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.λπ.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Βαλιάνος, στη Γερμανία, στο κομμάτι μόνο του περιπατητικού τουρισμού εργάζονται 144.000 άνθρωποι και δαπανώνται από τους τουρίστες άνω των 8 δισ. ευρώ.
«Αντιλαμβάνεστε για τι μέγεθος πληθυσμού ενδιαφερομένων ανά την υφήλιο μπορούμε να μιλάμε, και ειδικά σ’ έναν τόπο όπως τον δικό μας, όπου ο περιπατητής δεν θα βρει μόνο τη φύση, αλλά θα συναντήσει μπροστά του την ιστορία του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιάνος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η νέα δημοτική Αρχή θα συνεργαστεί με όλους όσοι έχουν συνεισφέρει και έχουν να συνεισφέρουν κόπο, όραμα, αποτελεσματικότητα, στον κοινό στόχο της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Αριστοτέλη.
«Θα επενδύσουμε σε όλους όσοι επενδύουν στον τόπο μας. Και μιλάμε, είτε για ανθρώπους των Κοινοτήτων, είτε για το πολύπλευρο έργο του Προαθωνικού Οργανισμού, είτε για τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, είτε για τους μηχανισμούς της πολιτείας (ΕΟΤ) και τη δυνατότητα συνδρομής των ιδιωτών, των ίδιων των επιχειρηματιών του τουρισμού. Ο ρόλος μας είναι να συνθέτουμε δυνάμεις» ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, στο πλαίσιο της παρουσίασης για τον Αριστοτελικό Περίπατο, που έγινε χθες στα Στάγειρα, σήμερα (Παρασκευή 11/10) στην Ολυμπιάδα, ενώ αύριο (Σάββατο 12/10) στην Ουρανούπολη θα παρουσιάσουν τον χαρτογραφημένο και σηματοδοτημένο Προαθωνικό περίπατο που έρχεται ως επιστέγασμα της υλοποίησης μιας χρόνιας επιδίωξης των ξενοδόχων της περιοχής.
Πιστοποίηση από τον Διεθνή Φορέα Ευρωπαϊκών Διαδρομών
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έγιναν αναφορές, σχετικά με τα μονοπάτια που ήδη έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί στην Προαθωνική περιοχή, για μονοπάτια που θα επεκταθούν αλλά και για νέο δίκτυο μονοπατιών, όπως το Δίκτυο Αριστοτελικών Διαδρομών που ενώνει την Ολυμπιάδα με τη Βαρβάρα, τη Βαρβάρα με τα Στάγειρα, τα Στάγειρα με τη Στρατονίκη, τη Στρατονίκη με την Ολυμπιάδα και αυτό είναι περίπου 100 χλμ.
Δύο μονοπάτια προβλέπεται να πιστοποιηθούν τον Απρίλιο του 2020 από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων (ERA), και πρόκειται για το μονοπάτι στη Στρατονίκη και στα Στάγειρα όπου θα προχωρήσει η συντήρηση και η επέκταση του ήδη χαρτογραφημένου και σηματοδοτημένου τμήματος του Αριστοτελικού περιπάτου, καθώς και στο τμήμα Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, αλλά και στην Ολυμπιάδα θα υπάρξει η συντήρηση και επέκταση δύο ακόμη χαρτογραφημένων και σηματοδοτημένων τμημάτων του Αριστοτελικού Περιπάτου.
«Πρόκειται για ένα πολύπλευρο εγχείρημα που θα εξελιχθεί σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες, μετατρέποντας και τον ορεινό όγκο του δήμου σε πρωταγωνιστή της τουριστικής προώθησης. Στόχος μας να συνδέσουμε το βουνό με τη θάλασσα, επεκτείνοντας την τουριστική σεζόν στην περιοχή» τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλάνος, εκφράζοντας το μότο «1 δήμος, 16 πρωτεύουσες».
Ο ορεινός όγκος στον διεθνή περιπατητικό χάρτη
Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012, όταν τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ διέσχισαν το Αριστοτελικό Ορος, συλλέγοντας βότανα, φυτά και καρπούς. Παράλληλα, ομάδα περιπατητών και ποδηλατών, ακολούθησαν τα «βήματα του Αριστοτέλη».
Εκτοτε, μονοπάτια χαρτογραφήθηκαν, σηματοδοτήθηκαν και προωθούνται σε στοχευμένες τουριστικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο.
«Με σεβασμό στο περιβάλλον, με ευθύνη απέναντι στο βάρος της ιστορίας μας, αφήσαμε το έργο να μιλήσει και τα αποτελέσματα του να δείξουν το δρόμο της ουσιαστικής τουριστικής ανάπτυξης» ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Σταγείρων Νίκος Κεφαλάς προσθέτοντας ότι έκτοτε εμπνεύσανε και άλλους να ασχοληθούν και να ανακαλύψουν την περιοχή. «Να κατανοήσουν ότι η Χαλκιδική αποτελεί πολυμορφικό προορισμό διακοπών και ότι εμείς είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε την πολυμορφία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλάς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη και του δικτύου "Οι Πόλεις του Μεγαλέξανδρου".
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρναίας Αγγελος Γκαγκάνης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις περιπατητικές διαδρομές που αφορούν την Αρναία, όπως την περιπατητική διαδρομή του «Αλέξη Ζορμπά» (συνδέει το Παλαιοχώρι με την Αρναία) η οποία συντηρήθηκε και σηματοδοτήθηκε το 2017, και προβλήθηκε στην Ολλανδική τουριστική αγορά ή την «διαδρομή του ελάτου» που συνδέει την «Απολυμένη Πέτρα» στον Ταξιάρχη Χολομώντα με την Αρναία, διαδρομή που προβλήθηκε στη σουηδική τουριστική αγορά, ενώ και ελληνικά γραφεία που ασχολούνται με τις δραστηριότητες φύσης, την έχουν εντάξει στο περιπατητικό τους πρόγραμμα.
Τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας των Σταγείρων Δημήτρης Φαναράς αναφέρθηκε στο αποκαταστημένο οθωμανικό λουτρό «Σιδηροκαύσια» που βρίσκεται απέναντι από το Αλσος Αριστοτέλη, το οποίο είναι επισκέψιμο, στους Πύργους (ένας πιθανός να ήταν το Νομισματοκοπείο) και το σπίτι του Μαντέμ Αγά που αναστηλώνονται.
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr