Κρήτη: Πώς ένα drone στην Πυροσβεστική αλλάζει την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη αναβαθμίζει τον εξοπλισμό της, με κονδύλι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Νέο εξοπλισμό θα προμηθευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά από τη διάθεση κονδυλίου ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από την Περιφέρεια.
Ο νέος εξοπλισμός, θα αναβαθμίσει τεχνολογικά τις υπηρεσίες και το έργο της Πυροσβεστικής, δήλψσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νησιού Νίκος Λαγουδάκης που επισήμανε ότι με την τεχνολογική εξέλιξη και την προμήθεια αυτών των εργαλείων, ενισχύεται η δυναμική της υπηρεσίας, τόσο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών όσο και ως προς το χρόνο επέμβασης. Στον νέο εξοπλισμό, συγκαταλέγεται και ένα νέας τεχνολογίας drone με το οποίο η Πυροσβεστική θα μπορεί να ενισχύσει το έργο της, στο δύσκολο ανάγλυφο της Κρήτης.
«Με τα νέα μέσα έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε για να αντιμετωπίσουμε δασικές πυρκαγιές, έκτακτες καταστάσεις αλλά και τις αναζητήσεις που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της δράσης μας. Είναι σαφές ότι με τα drone διευκολύνεται όχι μόνο το έργο των πυροσβεστών, αλλά μειώνεται και ο χρόνος που χρειάζεται για την αντιμετώπιση περιστατικών» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.
Εκτός από το drone, προβλέπεται η ενίσχυση του εξοπλισμού με πυροσβεστικά οχήματα, με εργαλεία για τη λειτουργία της 3ης ΕΜΑΚ, ένα κλιμακοφόρο για τα Χανιά αλλά και μικρά οχήματα που θα δώσουν τη δυνατότητα στην υπηρεσία, να ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα και αμεσότερα στις απαιτήσεις.
«Με τη χρήση των νέων μέσων η Πυροσβεστική θα μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και άμεσα. Το έχουμε άλλωστε δει σε πολλές περιπτώσεις πόσο βοηθούν. Θα σας θυμίσω ότι πριν από ένα χρόνο, στην τραγωδία με την οικογένεια στην περιοχή των Μοιρών, όπου το drone «σκανάριζε» το ποτάμι για να εντοπίσει το όχημα μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι άνθρωποι. Αυτή τη δουλειά αν έπρεπε να την κάνουν δύτες, θα έπρεπε να επιχειρούν επί ώρες. Επιπλέον σε μια περιοχή όπως η ενδοχώρα της Κρήτης, τα φαράγγια και τα απόκρημνα σημεία, θα χρειάζονταν πολύ χρόνο και ορειβατικό εξοπλισμό για να προσεγγιστούν» τόνισε ο κ. Λαγουδάκης.
Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε και στις αναζητήσεις ατόμων στη διάρκεια περιπατητικών και ορειβατικών διαδρομών, επισημαίνοντας ότι η νέα τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα στην Πυροσβεστική και το πώς, αλλά κυρίως πόσο αποτελεσματικά θα μπορεί να επεμβαίνει, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία: Ουκρανική εισβολή με χιονοκαταιγίδες στην Αττική - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Φωτιά στην Αυστραλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr