Θεσσαλονίκη: Στα σκαριά νανοδορυφόρος από το ΑΠΘ
Aν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και δοκιμαστεί επιτυχώς, θα εκτοξευθεί στο διάστημα σε συνεργασία με ειδικούς της ESA🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στον σχεδιασμό ενός νανοδορυφόρου τύπου «CubeSat» προχωρά η ομάδα Διαστημικής και Αεροναυπηγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Aristotle Space and Aeronautics Team - A.S.A.T.). Σκοπός του δορυφόρου είναι η πραγματοποίηση ενός πειράματος βιολογικής φύσεως, το οποίο θα μελετάει την επίδραση του διαστημικού περιβάλλοντος σε ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς.
Τα CubeSats είναι μικροί δορυφόροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διάφορες διαστημικές αποστολές. Στην απλούστερη (και πιο συνηθισμένη) μορφή τους, ένα 1U CubeSat είναι κυβικής μορφής 100x100x100 mm με μάζα περίπου 1 kg. Σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά το 1999 από το CalPoly στις Ηνωμένες Πολιτείες και απο τότε πάνω από 1000 CubeSats έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα απο πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες, ανοίγοντας το δρόμο για μια πλατφόρμα χαμηλού κόστους για τη διαστημική έρευνα. Η ομάδα μας σχεδιάζει ένα 3U CubeSat (340,5x100x100 mm) το οποίο θα μελετήσει τη γονιδιακή έκφραση σε ευκαρυωτικά κύτταρα σε συνθήκες διαστήματος. Η ομάδα σκοπεύει να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα Fly Your Satellite! του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Αν επιλεχθεί το AcubeSAT, τότε θα είναι το 3ο CubeSat που στέλνεται στο διάστημα από την Ελλάδα και το πρώτο από το ΑΠΘ.
Το AcubeSAT είναι το τρίτο και νεότερο project της A.S.A.T., με στόχο την επέκταση των ασχολιών της ομάδας αλλά και του πανεπιστημίου μας στον τομέα της διαστημικής. . Στο σχεδιασμό και την κατασκευή του AcubeSAT συμμετέχουν περίπου 40 φοιτητές από διάφορα τμήματα του ΑΠΘ καθώς και από άλλα ιδρύματα, αποκομίζοντας σημαντικές γνώσεις στο σχεδιασμό μιας διαστημικής αποστολής. Το ΑΠΘ, αν και είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, έχει λίγη διασκορπισμένη τεχνογνωσία στον τομέα του διαστήματος.
Aν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και δοκιμαστεί επιτυχώς, θα εκτοξευθεί στο διάστημα σε συνεργασία με ειδικούς της ESA.
Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας μέλη της ομάδας συναντήθηκαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.
Η ομάδα του ΑΠΘ
H Aristotle Space & Aeronautics Team (A.S.A.T.) ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Σήμερα αριθμεί 70 μέλη, φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής, Πληροφορικής, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής και Βιολογίας. Όντας η πρώτη φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου, στόχος της είναι η ανάπτυξη των γνώσεων και της κουλτούρας της Αεροδιαστημικής μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων. Εργάζεται σε τρία ερευνητικά project: το «Aeronautics», το «AcubeSAT» και το «Rocketry».
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr