Νίκος Μίχος για δολοφονία Φύσσα: Το ήξερε το ίδιο βράδυ ο Μιχαλολιάκος
«Αδειάζει» ο Νίκος Μίχος τη Ζαρούλια - Ήξερε ο Μιχαλολιάκος το βράδυ της δολοφονίας, όχι την επόμενη ημέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Επεισόδιο μεταξύ των συνηγόρων των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου.
«Είσαι γελοίος» φώναζε ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου, «φασιστάκο» απάντησε ο συνήγορος του Νίκου Μίχου, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει για λίγο τη συνεδρίαση. Αφορμή για τον καβγά ήταν η παραίνεση του συνηγόρου του Νίκου Μίχου προς τον πελάτη του να αναφερθεί στις ιδεολογικές διαφορές του με τη Χρυσή Αυγή.
«Την ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα ήμουν στην Εύβοια. Με πήραν και μου είπαν ότι έγινε ένα περιαστικό με κάποιον Ρουπακιά, τον οποίο δεν ήξερα. Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος και αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά είπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ό,τι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ» ανέφερε το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής.
Ωστόσο, διαχώρισε τη θέση του και την τοπική οργάνωση της Χαλκίδας από την ιστορία αυτή, λέγοντας: «Οι υπεύθυνοι ας πάνε ισόβια κι αυτό αξίζει. Όχι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική του Πειραιά. Δεν μπορεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να καταδικαστούν. Δεν έχουν σχέση. Οι τοπικές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους».
Στη συνέχεια σε ερωτήσεις που του έγιναν από έδρας, «άδειασε» την Ελενη Ζαρούλια που ισχυρίστηκε ότι ο Μιχαλολιάκος και η ίδια έμαθαν για τη δολοφονία Φύσσα την επόμενη ημέρα.
Π: Ποιος σας ενημέρωσε για τον Φύσσα;
Κ: Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με τον Λαγό που μίλησα, έβριζε θεούς και δαίμονες.
Π: Και ο αρχηγός;
Κ: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Μου λέει εκείνος ο ηλίθιος!
Π: Τον ήξερε δηλαδή;
Κ: Δεν ξέρω.
«Αποχώρησα τον Σεπτέμβριο 2017 από τη Χρυσή Αυγή γιατί δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα από νωρίς. Είχα την άποψη ότι η τοπική μας στην Εύβοια έπρεπε να έχει κινηθεί αλλιώς με διαγραφές. Μετά τον Φύσσα, πιστεύω, έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της τοπικής. Μας είχαν πει ότι μόλις βγει ο αρχηγός από τη φυλακή, θα γίνουν όσα πρέπει. Μας ζητούσαν να είμαστε ήρεμοι και να περιμένουμε. Ένα άλλο θέμα που με πείραξε ήταν το πού πήγαιναν τα λεφτά από τος συνδρομές - και όχι μόνο. Οι δράσεις είχαν σταματήσει. Πού πήγαιναν τα χρήματα;» είπε σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν σε αποχώρηση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας από τον Μιχαλολιάκο, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι το έκανε χωρίς να ενημερώσει κανέναν. «Βγήκε μια μέρα ο Μιχαλολιακος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Έπρεπε να την αναλάβει και να προχωρήσουμε σε διαγραφές. Αυτός το έκανε προεκλογικά, μόνος του, σε λάθος χρόνο και χωρίς διαγραφές».
Για την επίθεση στους αλιεργάτες σχολίασα το περιστατικό χαρακτηρίζοντας «ηλίθιους» εκείνους που το δημιούργησαν και περιγράφοντας διάλογό του με τον Λαγό είπε: «Πήγαν με κάτι μπλουζάκια. Λέμε, οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Εξάλλου, οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει εδώ και δουλεύουνε. Δεν έπρεπε να γίνει. Είχα μιλήσει με τον Λαγό και μου είπε "έγινε μαλακία, ήταν ηλίθιο αυτό που έγινε"».
Ο πρώην βουλευτής δήλωσε «πατριώτης» από τα... γεννοφάσκια του και περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια στο δικαστήριο, την ΚΕ και την επαφή με τη Χρυσή Αυγή τη δεκαετία του 1980. «Στον πατριωτισμό μυήθηκα από την οικογένειά μου, και όχι από την Χρυσή Αυγή. Το 1996, μετά τα Ίμια, μπήκα πιο ενεργά. Άρχισα να πηγαίνω σε εκδηλώσεις, όποτε μπορούσα γιατί ήταν μακριά από το χωριό μου. Έχω, πάνω απ’ όλα, τη σημαία και την πατρίδα μου, αλλά προτιμούσα στον ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω ταξίδια με τη μηχανή μου. Δεν ήταν ο έρωτας μου η Χρυσή Αυγή, αλλά η μηχανή» ανάφερε στο δικαστήριο.
Η πρώτη επίσημη έμπλοκη του με την οργάνωση ήρθε το 1999 για μια κοπή πίτας. «Με πήρε το 1999 ο Μιχαλολιάκος για να κόψουν μια πίτα στη Χαλκίδα και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στο κόμμα περιφερειακά επειδή υπήρχαν κάποια παιδιά στα ΤΕΙ. Έτσι κι έγινε, βρισκόμασταν με τα παιδιά αυτά σε καφετέριες. Το 2005 έγινα μέλος της κεντρικής επιτροπής. Ενεργοί στην Εύβοια γίναμε το 2010 όταν κάναμε γραφεία. Δεν κάναμε δράσεις οργανωμένες μέχρι τότε. Βρήκαμε έναν χώρο και το 2011 φτιάξαμε τα γραφεία μας. Εγώ ορίστηκα περιφερειάρχης. Ξεκινήσαμε τον προεκλογικό αγώνα. Μου είπε ο Μιχαλολιάκος να κατέβω βουλευτής. Του είπα ότι δεν έχω τελειώσει πανεπιστήμια, ούτε είμαι από πολιτική οικογένεια. Εκείνος απάντησε ότι με εμπιστεύεται και να φτιάξω με την κυρία Μπαρου ψηφοδέλτιο. Δεν περίμενε να πάρω 7.500 ψήφους. Χρησιμοποίησα και τις γνωριμίες του πατέρα μου και οι άνθρωποι με στήριξαν» περιέγραψε στο δικαστήριο.
Απολογία Νίκου Κούζηλου
Λίγο νωρίτερα, στη σύντομη απολογία του ο Νικος Κούζηλος αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, ενώ υποστήριξε ότι όσα λέγονται για ιεραρχία στο κόμμα και στρατιωτική δομή δεν είναι αλήθεια. «Πρόκειται για πολιτική δίωξη της Χρυσής Αυγής» είπε ο πρώην βουλευτής εξηγώντας στο Δικαστήριο ότι μπήκε στην οργάνωση το 2004, αλλά δεν είχε έντονη δράση, καθώς έλειπε συχνά λόγω δουλειάς.
«Έχω μιλήσει μια φορά για 1,5 λεπτό. Είχα πει συνεχίστε τον αγώνα σας πάνω κάτω. Η φράση μου «τα παιδιά είναι παντού» ήταν για επιβράβευση επειδή έδιναν φυλλάδια παντού. Το επίπεδο δεν ήταν υψηλό. Φαινόταν και από την εμφάνιση, το καταλάβαινες» ανέφερε ο Νίκος Κούζηλος σχετικά με φράση του σε ομιλία.
«Για τη δολοφονία Φύσσα έμαθα από τα κανάλια για ένα περιστατικό στο Κερατσίνι. Μετά άρχισαν να λένε για κάποιον που ήταν στη Χρυσή Αυγή. Ρωτούσαμε μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και κανείς δεν ήξερε τον Ρουπακιά. Ήμασταν όλοι κάπως. Υπήρχε η δήλωση Δένδια ότι "θα τους κλείσω όλους φυλακή", όποτε δεν ξέραμε τι γινόταν. Από τη δικογραφία γνωρίζω όσα γνωρίζω» είπε ο κατηγορούμενος.
Ο πρώην βουλευτής αρνήθηκε την ύπαρξη στρατιωτικής δομής στην οργάνωση, λέγοντας ότι «όπως είπε και ο Ηλίας ο Κασιδιάρης ήταν μια προσπάθεια να πηγαίνουν συντεταγμένοι στο σημείο, να υπάρχει μια ωραία εικόνα. Τα παραγγέλματα ήταν για να υπάρχει ωραία εικόνα. Αυτά που λένε περί ιεραρχίας και Μιχαλολιάκου δεν ισχύουν. Εμάς μας έλεγε να είμαστε σωστοί και να κάνουμε ό,τι νομίζουμε».
Λίγο αργότερα ερωτήθηκε από την εισαγγελέα σχετικά με δήλωση του στην οποία φέρεται να ανάφερε ότι «τα παιδιά με τα μαύρα έκαναν ό,τι μπορούσαν, τα νέα μας όπλα είναι οι βουλευτές μας», με τον κατηγορούμενο να απαντά ότι πρόκειται για φράση από βίντεο, στο οποίο, όμως, δεν είναι ο ίδιος, αλλά κάποιο μέλος της τοπικής Φραγκίσκος Πορίκης, που για ένα διάστημα ήταν υπεύθυνης της τοπικής Πειραιά. Στο τέλος της απολογίας του υποστήριξε ότι ανήκει πολιτικά στον «πατριωτικό χώρο» αλλά δεν εντάχθηκε σε άλλο κόμμα μετά τη Χρυσή Αυγή «γιατί πλέον δεν αλλάζει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό».
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr