Αγωγή 50.000€ σε δασκάλα που υπερασπίστηκε την εκπαίδευση προσφυγόπουλων
Κατατέθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Σάμο. Κύμα συμπαράστασης από εκπαιδευτικούς και ΑΔΕΔΥ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ για προσβολή της προσωπικότητάς τους διεκδικούν γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου από πρώην δασκάλα των παιδιών τους, η οποία στο πλαίσιο του παιδαγωγικού της ρόλου υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
Η πρωτοφανής αγωγή, που εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Σάμου, υποβλήθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων κατά τη διάρκεια θλιβερών γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου, κατά της φοίτησης 14 προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο.
Η εκπαιδευτικός Σοφία Κατζάνη θα έχει τη συμπαράσταση συναδέλφων της όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών, συλλόγων και πολιτών της Σάμου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.
«Μας αποκάλεσε ρατσιστές»
Ήταν 27 Φεβρουαρίου, μόλις 6 μέρες πριν από την έναρξη λειτουργίας τμήματος ΔΥΕΠ (Δομής Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφυγόπουλων), όταν κάποιοι μαθητές του σχολείου διατύπωσαν στις δασκάλες τους ανησυχίες και προβληματισμούς για πιθανή μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Είχε προηγηθεί συνέλευση των γονέων, που είχε ταχθεί κατά της έναρξης του συγκεκριμένου τμήματος, προβάλλοντας κυρίως λόγους δημόσιας υγείας. Σημειώνεται πως πρόκειται για δομή που λειτουργεί σε απογευματινές ώρες, μετά τη λήξη του πρωινού τμήματος.
«Μαζί με τη δασκάλα της τάξης μιλήσαμε στα παιδιά, προσπαθώντας από τη μια να τα καθησυχάσουμε και από την άλλη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» είπε στο ethnos.gr η κυρία Κατζάνη, η οποία υπηρετούσε τότε στο Δημοτικό του Βαθέος ως αναπληρώτρια, κάνοντας παράλληλη στήριξη σε παιδί της ΣΤ' τάξης.
Την επόμενη μέρα πήγαν στον διευθυντή 15 γονείς -εκ των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις 3 ήταν γονείς παιδιών του συγκεκριμένου τμήματος- με άγριες διαθέσεις, για να ζητήσουν το λόγο.
«Μας έβγαλαν από το μάθημα, εμένα και τη δασκάλα της τάξης και μας πήγαν στο γραφείο του διευθυντή, όπου μας επιτέθηκαν ποικιλλοτρόπως. Απαίτησαν να περιοριζόμαστε στη διδασκαλία Γλώσσας, Ιστορίας και Μαθηματικών και να μη μιλάμε στα παιδιά για άλλα πράγματα, χωρίς να τους ρωτήσουμε» ανέφερε η εκπαιδευτικός και πρόσθεσε: «Τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν σαφώς πως οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί και όχι διεκπεραιωτές της ύλης των μαθημάτων».
Οι γονείς υποστηρίζουν πως στη διάρκεια του έντονου διαλόγου η κ.Κατζάνη τους απηύθυνε το ερώτημα «ρατσιστές είστε εσείς ή θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας;», και υπέβαλλαν σε βάρος της αγωγή. Όπως είπε στο ethnos.gr η συνήγορος της δασκάλας, Παναγιώτα Μασουρίδου, «ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διεκδικεί αποζημίωση 50.000 ευρώ γιατί με αυτόν τον τρόπο η εκπαιδευτικός προσέβαλλε την προσωπικότητά τους και προκάλεσε βλάβη τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική τους υγεία».
Η ίδια διαψεύδει πως αποκάλεσε τους γονείς ρατσιστές, και αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα μαρτυρίες αυτοπτών που το αποδεικνύουν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθυντής του σχολείου καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της εκπαιδευτικού.
Κύμα συμπαράστασης από εκπαιδευτικούς, και όχι μόνο
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου και ΟΤΑ της Σάμου, από τις 11 το πρωί της Δευτέρας ως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σάμου. Αντίστοιχες στάσεις εργασίας κήρυξαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καθώς και η ΕΛΜΕ του νησιού.
«Η συνάδελφος διώκεται γιατί έκανε το ‘έγκλημα’ να κάνει μια κουβέντα με τα παιδιά για τους πει να μη φοβούνται από την άφιξη των ‘άρρωστων παιδιών που θα τους κολλούσαν χολέρα, πανούκλα, λέπρα, και δεν ξέρω εγώ τι άλλο τους είχαν πει’. Ότι είναι παιδιά σαν κι αυτά, που έφυγαν από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου, ότι κι εμείς είχαμε κάποτε προσφυγιά», είπε στο ethnos.gr ο Φώτης Μαντζώρος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου. Ο ίδιος είχε βιώσει μια παρόμοια εμπειρία μόλις ένα μήνα νωρίτερα, στη διάρκεια συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων Σάμου, όταν επιχείρησε να μεταφέρει τη θέση του Συλλόγου Δασκάλων στο θέμα της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Τότε δέχτηκε σφοδρή λεκτική επίθεση από γονείς, οι οποίοι του αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο το μικρόφωνο.
«Όχι στη μετατροπή του Σχολείου σε Άσυλο»
Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Σχολείο του Βαθέος βρέθηκε στο επίκεντρο πανελλαδικής αρνητικής δημοσιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα τον περασμένο χειμώνα, λόγω της παρατεταμένης αποχής που κήρυξαν οι γονείς, οι οποίοι για σχεδόν ένα μήνα δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Όχι στη μετατροπή του Σχολείου σε Άσυλο», έγραφε ένα μεγάλο πανό που είχαν αναρτήσει στα κάγκελα του σχολείου, όπου προσέρχονταν καθημερινά λιγότερα από 20 παιδιά, σε σύνολο μαθητικού δυναμικού 156. Οι πρωτοστάτες της αντίδρασης του Συλλόγου Γονέων προέβαλαν λόγους δημόσιας υγείας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, γράφοντας σε αναρτήσεις στους στη σελίδα τους στο διαδίκτυο πως τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν με τα παιδιά τους «ζουν στο βούρκο του ΚΥΤ, στα σκουπίδια, στα ποντίκια και στις αρρώστιες».
Η αποχή έληξε με παρέμβαση εισαγγελέα, αλλά όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς παραπέμπουν σε ένα ιδιότυπο «σχολικό Απαρτχάιντ». Τα ελληνόπουλα του ολοήμερου σχολείου και τα προσφυγόπουλα δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή μεταξύ τους. Φοιτούσαν σε χωριστές αίθουσες, είχαν διαφορετικούς χώρους προαυλισμού με κλειδωμένη καγκελόπορτα στη μέση και χρησιμοποιούσαν χωριστές τουαλέτες, όπως διαπίστωσε και κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη, που έκανε αυτοψία στο σχολείο, έπειτα από σχετικές αναφορές. «Αντίθετα, σε άλλα σχολεία, όπως στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, υπήρχε αλληλεπίδραση και κοινές δράσης, τα παιδιά έπαιζαν μαζί, γιόρταζαν γενέθλια, ενώ υπήρξαν και κλάματα στον αποχωρισμό, όταν κάποια παιδιά έπρεπε να φύγουν για την ενδοχώρα ως ευάλωτα», τόνισε ο κ.Μαντζώρος. Σημειώνεται πως στο ΦΕΚ που αφορά την ίδρυση τμημάτων ΔΥΕΠ αναφέρεται ρητά τη υποχρέωση των διευθύνσεων των σχολείων να προετοιμάζουν την σχολική κοινότητα για την υποδοχή των προσφύγων και να ενθαρρύουν κοινές δράσεις.
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου.
Η Ρωσία κατασκευάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια - Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο;
Προσωπικός γιατρός... από την αρχή: Γιατί πολίτες πρέπει να κάνουν νέες εγγραφές
Αττική: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε μετανάστες και τους εξανάγκαζε σε επαιτεία
Θλίψη και οδύνη στην κηδεία του Λίαμ Πέιν - Παρόντες όλα τα μέλη των One Direction
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr