Τα ενεργά ρήγματα της Θεσσαλονίκης
Πιο σημαντικά θεωρούνται αυτό που καταλήγει στην περιοχή της Βούλγαρη και το ρήγμα του Ανθεμούντα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δεκαπέντε ρήγματα βρίσκονται μέσα και γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να συνυπολογιστούν αυτά στην περιοχή της Βόλβης, από όπου προήρθε ο μεγάλος σεισμός του 1978.
Από τα 15 ρήγματα της πόλης τα τέσσερα θεωρούνται ενεργά, άλλα τέσσερα πιθανώς ενεργά, ενώ τα υπόλοιπα 7 είναι αδρανή (νεκρωμένα), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να δώσουν κάποιο σεισμό.
Την ίδια στιγμή, με την ευκαιρία των έργων για τη διέλευση του αγωγού TAP από τη Βόρεια Ελλάδα, γεωλόγοι μελέτησαν τις περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται κι εντόπισαν ένα καινούργιο ρήγμα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, που θεωρείται πιθανώς ενεργό.
Επίσης, μελετήθηκαν καλύτερα τα ρήγματα της Βόλβης και οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά στο να εντοπίσουν αυτό που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1902. Από αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί άμεσα κάποιος σεισμός, διότι εκτονώθηκε πριν από σχετικά λίγα χρόνια.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρος Παυλίδης.
Τα ενεργά ρήγματα
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, από τα τέσσερα ενεργά και συνεπώς πιο επικίνδυνα ρήγματα, το ένα βρίσκεται μέσα στην πόλη, τα δύο στο θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού κόλπου και το τρίτο στις ανατολικές παρυφές της Θεσσαλονίκης.
Το εντός πόλης ρήγμα είναι αυτό που ξεκινάει από την περιοχή του Χορτιάτη - Πανοράματος, διασχίζει την Πυλαία και καταλήγει στην περιοχή της Βούλγαρη. Όπως είπε ο καθηγητής, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί η περιοδικότητα που δίνει κάποιο σεισμό. Επειδή η διαδρομή του μετρό θα περνάει από το συγκεκριμένο ρήγμα, μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας μία στάση, από την περιοχή της Βούλγαρη σε αυτήν της οδού Παπαδάκη.
«Το συγκεκριμένο ρήγμα θεωρείται σημαντικό, διότι στη μία πλευρά του έχει χαλαρά πετρώματα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα καθιζήσεων στις γύρω οικοδομές. Μελετάται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, διότι βρίσκεται σε δομημένη αστική περιοχή», είπε στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.
Αν και δεν υπάρχουν ούτε για το ρήγμα του Ανθεμούντα καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία για την περιοδικότητα εκτόνωσής του, επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό και γι' αυτό και θεωρείται επικίνδυνο. Το συγκεκριμένο ρήγμα πριν από λίγα χρόνια προκάλεσε καθιζήσεις σε οικοδομές στις περιοχές της Περαίας και της Αγίας Τριάδας, γεγονός που κατά τον κ. Παυλίδη οφείλεται και στην υπεράντληση υδάτων στην περιοχή.
Σεισμούς γύρω στα 2 με 2,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ δίνουν συχνά τα δύο ενεργά ρήγματα που βρίσκονται μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο. Το ένα περνάει μπροστά από την πόλη και καταλήγει στην περιοχή του Καλοχωρίου. ενώ το δεύτερο θεωρείται προέκταση του ρήγματος του Ανθεμούντα. Όπως είπε ο κ. Παυλίδης, τώρα μελετάται, αν το τελευταίο συνδέεται με αυτά της περιοχής Κολινδρού – Αιγινίου Πιερίας, τα οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν σεισμική δραστηριότητα.
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr