Αντιδράσεις στο μεταναστευτικό: Η Κεντρική Μακεδονία ζητά ισοκατανομή
Η Κεντρική Μακεδονία επωμίζεται το 20% του βάρους, να αναλάβουν και οι άλλες Περιφέρειες το μερίδιό τους, λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ - «Όχι» από τον Δήμο Κιλκίς σε μεταφορά 100 προσφύγων στην Πικρολίμνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Βρασνά, Σέρρες, Σιδηρόκαστρο, Γιαννιτσά, Σκύδρα, Μεθώνη, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, κι όπως φαίνεται έπονται κι άλλες περιοχές. Οι εστίες της αντίδρασης κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης των νησιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, εντοπίζονται κυρίως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η δεύτερη Περιφέρεια της χώρας μπορεί να μην επωμίζεται σήμερα το 50% της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, όπως το 2016, εξακολουθεί ωστόσο να επιβαρύνεται περισσότερο, σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες της χώρας.
«Σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έγινε στη Σάμο το 2016 και τα κριτήρια κατανομής των προσφύγων (πληθυσμός, ανεργία, γεωγραφικά – αναπτυξιακά κ.ά.), στην Κεντρική Μακεδονία πρέπει να υπάρχει ποσοστό 20% των προσφυγικών ροών. Με βάση την ενημέρωση που έχω από τους συναδέλφους μου δημάρχους, το ποσοστό αυτό έχει ήδη καλυφθεί», ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και πρόσθεσε: «Με βάση λοιπόν αυτήν την απόφαση, το 40% πρέπει να βρίσκεται στην Αττική και το υπόλοιπο 40% ισόρροπα και αναλογικά κατανεμημένο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Για λόγους εθνικούς και κοινωνικούς, δεν πρέπει να παραμένουν πρόσφυγες στη Θράκη και στα νησιά».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και τα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ.Κυρίζογλου αναφέρει ότι «ς ένα βαθμό ορισμένες αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες, πολλές όμως απ΄ αυτές είναι αδικαιολόγητες, ως και απαράδεκτες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί και σε πρόσφατη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενούνται σήμερα συνολικά πάνω από 8.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται περαιτέρω με τις νέες μεταφορές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές, προκαλώντας συχνά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.
Η περίπτωση του Κιλκίς και οι 100 πρόσφυγες που δεν ήρθαν
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, δέχτηκε τηλεφώνημα από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επικείμενη -μέσα στο Σαββατοκύριακο- άφιξη περίπου 100 αιτούντων άσυλο στο ξενοδοχείο του πηλοθεραπευτηρίου της Πικρολίμνης.
Ο κ.Κυριακίδης του απάντησε πως ο Δήμος Κιλκίς έχει πληρώσει με το παραπάνω το μερίδιο που του αναλογεί στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, και ζήτησε στοιχεία για την πανελλαδική διασπορά των αιτούντων άσυλο. «Αν από τα στοιχεία αυτά προκύψει πως υπάρχει ισοκατανομή και κάθε περιοχή επωμιστεί το αντίστοιχο βάρος, θα δεχτούμε να έρθουν κι άλλοι εδώ», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κιλκίς. Η συγκεκριμένη στάση επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που είπε «όχι» στην φιλοξενία επιπλέον προσφύγων. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις δεν έγινε η μεταφορά των 100 στην Πικρολίμνη που είχε προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, ενώ και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου φέρεται πως δεσμεύτηκε ενώπιον του δημάρχου πως δεν θα υπογράψει την σχετική σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Στην κορύφωση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, τα έτη 2015 και 2016, ο Δήμος Κιλκίς αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης και πέρασμα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην έξοδό τους προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Τρία χρόνια μετά την εκκένωση του τεράστιου καταυλισμού της Ειδομένης και άλλων χώρων συγκέντρωσης μεταναστών, στα όρια του Δήμου φιλοξενούνται σήμερα περίπου 685 πρόσφυγες και μετανάστες (385 σε διαμερίσματα και άλλοι 300 σε ξενοδοχείο στις Μουριές), ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (μαζί με τον δήμο Παιονίας, που περιλαμβάνει το camp της Νέας Καβάλας), φιλοξενεί συνολικά 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Αν υπολογίσουμε ότι δεν είμαστε ούτε το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έχουμε ήδη αναλάβει πολλαπλάσιο από το βάρος που μας αναλογεί», ανέφερε ο δήμαρχος Κιλκίς.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr