Μεταναστευτικό: Καταλήψεις, μπλόκα, iPhone, μπάρμπεκιου και η πόλωση στο κόκκινο
«Μπλόκο» κατοίκων στην Καρίστα Λάρισας για να μην εγκατασταθούν 40 έφηβοι πρόσφυγες και μετανάστες - Θ. Καράογλου για το μπάρμπεκιου: «Έχουμε ελευθερία, ο καθένας μπορεί να τρώει, ό,τι θέλει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε κατάληψη προχώρησε από το πρωί της Πέμπτης ομάδα μαθητών των 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, διαμαρτυρόμενη για την άφιξη και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή. Η ομάδα των μαθητών έκλεισε το πρωί τις πόρτες του σχολικού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν σε αυτό οι καθηγητές, αλλά και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους.
Στα κάγκελα ύψωσαν ελληνικές σημαίες και ανήρτησαν πανό, το οποίο γράφει «Απελάστε τους λαθρομετανάστες από την Ελλάδα – Κλείστε τα σύνορα – Αλληλεγγύη στους Έλληνες». Ωστόσο, τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών των σχολείων φέρονται να είναι αντίθετοι στην κίνηση των συμμαθητών τους.
Πριν από λίγη ώρα μαθητές πραγματοποίησαν και πορεία στο κέντρο των Γιαννιτσών, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες» και τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή».
Να σημειωθεί ακόμα ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από τις αρχές της εβδομάδας στα κινητά τηλέφωνα μαθητών της περιοχής έφτασαν μηνύματα, στα οποία τους παρακινούν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις (αποχές και καταλήψεις) στα σχολεία τους, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στα Γιαννιτσά.
«Μπλόκο» κατοίκων στην Καρίτσα Λάρισας
Στον δρόμο, με σκοπό να εμποδίσουν λεωφορείο, το οποίο θα μετέφερε στο χωριό τους 40 έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες, ηλικίας από 15 έως 19 ετών, προκειμένου να μείνουν σε ξενοδοχείο της περιοχής, βγήκαν το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι της Καρίτσας, του Δήμου Αγίας, στον Νομό Λάρισας.
Τελικά, το λεωφορείο δεν ήταν προγραμματισμένο να φτάσει την Τετάρτη στο χωριό, ωστόσο, όπως είπε στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας, Βασίλης Τσάκνης, οι κάτοικοι θα βγουν πάλι στον δρόμο και θα μπλοκάρουν την είσοδο της Καρίτσας, ώστε να μη φτάσουν σε αυτήν τα προσφυγόπουλα, όποτε και αν γίνει το δρομολόγιο.
Κατά τον ίδιο, το περασμένο Σάββατο έφτασαν στην Καρίτσα 95 Αφγανοί (οικογένειες στο σύνολό τους), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Αν και οι κάτοικοι του χωριού ήταν αρνητικοί στην άφιξη προσφύγων και μεταναστών στο χωριό τους και είχαν εκδώσει ψήφισμα γι’ αυτό, τελικά η εγκατάσταση έγινε χωρίς να εκδηλωθεί κάποια διαμαρτυρία. Ωστόσο, η φημολογούμενα άφιξη των εφήβων προκάλεσε αντιδράσεις.
«Πώς να μην αντιδράσουμε, όταν στο χωριό μας το χειμώνα μένουμε 250 άτομα και σχεδιάζουν να μας φέρουν 150 πρόσφυγες και μετανάστες; Ήρθαν οι 95 Αφγανοί και δεν είπαμε τίποτα. Τώρα θέλουν να μας φέρουν 40 έφηβους, από 15 έως 19 ετών, όταν τα άτομα της ίδιας ηλικίας στο χωριό μας δεν ξεπερνούν τα 15. Πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση, η οποία φοβάμαι ότι δε θα είναι ελεγχόμενη; Δεν είπαμε να μην έρθουν παιδιά. Αυτοί είναι έφηβοι και ανησυχούμε πάρα πολύ με αυτά που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά. Φοβόμαστε, μήπως προκληθούν διάφορα κρούσματα εγκληματικότητας. Όποτε κι αν έρθει το λεωφορείο, εμείς θα βγούμε μπροστά και θα κλείσουμε την είσοδο του χωριού, για να εμποδίσουμε να μπουν στην Καρίτσα. Δεν είμαστε ρατσιστές. Στο χωριό μας μένουν πολλοί Αλβανοί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσάκνης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η πρόταση των κατοίκων είναι να εγκατασταθούν στο χωριό τους κάποιες οικογένειες, τα μέλη των οποίων να μην ξεπερνούν σε συνολικό αριθμό τα 15-20 άτομα, ώστε να τηρηθεί η ποσόστωση του 1% σε κάθε περιοχή.
«Όλα αυτά τα άτομα δε θα μένουν μέσα στο ξενοδοχείο. Θα κινούνται στους δρόμους και μπορεί να γίνουν διάφορα. Ήδη σημειώθηκε ένα επεισόδιο μεταξύ των Αφγανών», αναφέρει ο πρόεδρος της κοινότητας Καρίτσας.
Καράογλου: Έχουμε ελευθερία, ο καθένας μπορεί να τρώει, ό,τι θέλει»
Στο μεταξύ σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη με το σχεδιασμό ομάδας πολιτών, με επικεφαλής την κίνηση «Ενωμένοι Μακεδόνες», να διοργανώσει μπάρμπεκιου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία προσφύγων και μεταναστών, με ψήσιμο χοιρινών κρεάτων, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά.
Για το θέμα πήρε θέση ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, στο πλαίσιο συνάντησής του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.
«Θεωρώ ότι ελευθερία και δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να τρώει ότι θέλει, όπου θέλει, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να αποφεύγονται οι εντάσεις γιατί και οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν έρθει, είναι δυστυχισμένοι που ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί θα μας επιβάλουν τον τρόπο ζωής τους, τον πολιτισμό, την παράδοσή τους η οτιδήποτε άλλο», ανέφερε ο κ. Καράογλου.
«Ενωμένοι Μακεδόνες»: Δεν είναι πεινασμένοι. Έχουν πανάκριβα ρούχα και iPhone
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης σε δηλώσεις του στο ΟΡΕΝ TV o επικεφαλής της κίνησης «Ενωμένοι Μακεδόνες», Δημήτρης Ζιαμπάσης, παρά το σάλο που έχει προκύψει, δεν εμφανίστηκε καθόλου διαλλακτικός.
Κληθείς να απαντήσει πώς θα νιώσει όταν θα τρώει σουβλάκια μπροστά σε πεινασμένα και εξαθλιωμένα παιδάκια, ανέφερε ότι «δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι. Είναι καλοντυμένοι με πανάκριβα ρούχα, με iPhone, με wifi δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες και πετάνε τα φαγητά που τους δίνουν από το κέτερινγκ γιατί δεν τους αρέσουν...
Δεν πνίγονται, οι διακινητές τρυπάνε τις βάρκες όταν βλέπουν το λιμενικό. Ήρθαν από το Μαρόκο, το Πακιστάν και κάνουν εμπόριο στις πιάτσες. Δεν είναι φτωχοί, δίνουν πακτωλό χρημάτων στους δουλεμπόρους, σταματήστε με τον επιλεκτικό ανθρωπισμό. Να πάνε οι ΜΚΟ εκεί να τους βοηθήσουν. Υπάρχουν Ελληνες που πεινάνε και είναι άστεγοι. Να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα, στις τοπικές κοινωνίες για το αν θέλουν hot spot. Αυτοί έχουν έρθει εδώ και έχουν άλλη κουλτούρα και άλλο τρόπο σκέψης. Όπου έχουν πάει στην Ευρώπη, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν, αλλά έκαναν γκέτο και επέβαλαν τους δικούς τους κανόνες. Και στο μέλλον βλέπουμε βομβιστικές ενέργειες κ.λπ. Γνωρίζετε πόσες επιθέσεις έχουν γίνει στο Κιλκίς σε κοριτσάκια;».
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr