Παρέμβαση αναρχικών στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (vid)
Οι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν την παρέμβαση υπέρ της κατάληψης ΥΦΑΝΕΤ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
«Δεν φεύγουμε από την Υφανέτ και δεν εγκαταλείπουμε το κτίριο» φώναξαν 50 περίπου αντεξουσιαστές, πραγματοποιώντας παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετά την εξαγγελία του δημάρχου Θεσσαλονίκης ότι θέλει να προχωρήσει στην εκκένωση και ανάπλαση του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη.
Για την αξιοποίηση των χώρων της ΥΦΑΝΕΤ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε πρόσφατα συνάντηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Οι αντεξουσιαστές ζήτησαν να καταθέσουν και να διαβάσουν ένα ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής μαζί με τον με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργο Αβαρλή, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, τόνισαν ότι δεν μπορούν να παραστούν όλοι στη συνεδρίαση και αντοπρότειναν να παραστεί τριμελής αντιπροσωπεία η οποία θα διαβάσει το ψήφισμα στο Σώμα.
Μετά από διαπραγματεύσεις λίγων λεπτών, η πρόταση Τσαβλή-Αβαρλή δεν έγινε δεκτή και οι αντεξουσιαστές αποχώρησαν αφού πρώτα φώναξαν συνθήματα και πέταξαν τρικάκια.
Ποια είναι η κατάληψη της ΥΦΑΝΕΤ
Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο στην οδό Παπάφη το οποίο κατασκευάστηκε το 1901 από την εταιρεία Καπαντζή – Καζάση και ΣΙΑ και λειτούργησε ως υφαντουργείο με βαφείο και φεσοποιείο.
Λίγα χρόνια μετά υπέστη μεγάλες ζημιές εξ αιτίας πυρκαγιάς, αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε ως Ανώνυμος Οθωμανική Εταιρία Υφασμάτων και Φεσιών. Από το 1926 πέρασε στα χέρια του βιομήχανου Αθανάσιου Μακρή και έκτοτε λειτουργούσε ως ΥΦΑΝΕΤ.
Μια νέα πυρκαγιά το 1951 κλόνισε την επιχείρηση η οποία τελικά έκλεισε το 1964. Το 1993 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Ιδιοκτήτης ήταν η Εθνική Τράπεζα η οποία πρότεινε τη μετατροπή του σε Κέντρο Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης με αφορμή την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, αλλά η πρόταση δεν υλοποιήθηκε.
Στη συνεχεία το κτίριο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και η Συλλογή Κωστάκη. Τον Μάρτιο του 2004 καταλήφθηκε από κάποιες συλλογικότητες που δημιούργησαν τη «Φάμπρικα Υφανέτ» η οποία δραστηριοποιείται ως και σήμερα.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr