«Απόβαση» αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα
Στρατηγική Μελέτη για την ελληνική αγορά ψηφιακής τεχνολογίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ελληνοαμερικανική συνεργασία επιχειρήσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου digital economic forum 2019, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την ψηφιακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε πως έχει συμφωνηθεί με την αμερικανική κυβέρνηση η πραγματοποίηση τον Φεβρουάριο της πρώτης οργανωμένης επίσημης αποστολής αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα με στόχο τη δημιουργία joint ventures με ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας. Υπενθύμισε, δε, ότι έχουν ήδη υπογραφεί με την Κίνα συμφωνίες που αφορούν την υψηλή τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα.
Παράλληλα προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στις ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των επερχόμενων επενδύσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αλλάξει η σχετική Οδηγία για τις προμήθειες των έργων Πληροφορικής: «Πανευρωπαϊκά είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί στις προμήθειες έργων Πληροφορικής. Τόσο αργές που αντανακλούν αναπτυξιακούς ρυθμούς άλλων εποχών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προκαταρκτική συμφωνία, στην οποία έχει καταλήξει το υπουργείο με τις συστημικές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αυθεντικοποίησης των στοιχείων των πολιτών -μέχρι την έλευση των νέων ταυτοτήτων- μέσω και των τραπεζικών κωδικών τους εκτός από τους κωδικούς του taxisnet.
Εντός του Δεκεμβρίου μάλιστα θα προχωρήσει και η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε η κάθε startup να δηλώσει εκεί την παρουσία της με στόχο να χαρτογραφηθεί το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, Γιάννης Σύρρος επεσήμανε ότι «η ψηφιακή βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει τον κρίσιμο καταλύτη για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, μέσω της διάχυσης της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ πολιτών».
Για τη συμβολή της ψηφιακής πολιτικής στην ενίσχυση της απασχόλησης και την αύξηση των θέσεων εργασίας μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας πως: «Η ψηφιακή πολιτική δεν πρέπει να
αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μια οριζόντια διαδικασία για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η απασχόληση, ώστε τα νέα έργα να οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας. Η ψηφιακή πολιτική είναι ανάγκη να έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη».
Στρατηγική Μελέτη για την ελληνική αγορά ψηφιακής τεχνολογίας
Έως τα επίπεδα των 7,2 δισ. Ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να ανέβει η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) έως το 2023 δημιουργώντας επιπροσθέτως και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ένα δυναμικό σενάριο «Ανάπτυξης», το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται εφικτό,
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη της Deloitte, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και παρουσιάστηκε σήμερα στο digital economic forum 2019.
Όπως εξήγησε ο Partner & Consulting Leader της Deloitte, Νίκος Χριστοδούλου, παρουσιάζοντας τη μελέτη “Leading Greece to Growth”, αύξηση της αξίας της αγοράς ΤΠΕ κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξης των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2023, που σωρευτικά θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας σε βάθος πενταετίας. Σε επίπεδο απασχόλησης αυτό μεταφράζεται σε 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο ΤΠΕ και 415.000 νέες θέσεις εργασίας στους άλλους κλάδους της οικονομίας έως το 2023.
Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά δέκα στρατηγικές προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εδραιωθεί το σχέδιο αυτό και αυτές είναι:
- Η Ανάπτυξη του «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα
- Η Ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων
- Η Υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του Brain Drain
- Η Ανάπτυξη και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
- Η Λειτουργία «Παρατηρητηρίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
- Η Δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης
- Η Ανάπτυξη Ψηφιακών Υποδομών
- Η Υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
- Η Υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα, και τέλος
- Η Ανάπτυξη «φίλο-επενδυτικού» περιβάλλοντος
Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr