Καισαριανή: «Ένα κομμάτι ελληνικής γης στην Καταλονία»
Ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του αστέρα οργάνωσε την Πέμπτη το Βράδυ στο Δημαρχείο Καισαριανής,μια ιστορική βραδιά, αναζητώντας τις ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με την Καταλονία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής και τα 120χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών του αστέρα οργάνωσε την Πέμπτη το Βράδυ στο Δημαρχείο Καισαριανής,μια ιστορική βραδιά, αναζητώντας τις ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με την Καταλονία, και τη Φώκαια με την Καισαριανή και την Βαρκελώνη. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο καταλανός ελληνιστής Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ,Ακαδημαϊκός,καθηγητής ελληνικής φιλολογίας, πρόεδρος τουΙσπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου, διευθυντής του εκπαιδευτικούτμήματος τουαρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Εμπόριον και ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα.
Ο κ.Εουσέμπιο Αγιένσε στην ομιλία του με θέμα «Μπαρτσελόνα – Φώκαια –Εμπόριον –Καισαριανή – 2.500 χρόνια ταξίδια πολιτισμού και φιλίας»,αναφέρθηκεστην ίδρυση της πόλης Εμπόριον από τους Φωκαείς πριν από2.600χρόνια, απόγονοι των οποίων, πριν έναν αιώνα, διωγμένοι από τιςρίζες τουςστη Μικρά Ασία ίδρυσαν στους πρόποδες του Υμηττού τηνιστορική καιμαρτυρική πόλη της Καισαριανής.
«Η εκδήλωσηείναι σημαντική για ιστορικούς, κοινωνικούς και αθλητικούςλόγους. Χάρηστην Μπαρτσελόνα και τους εκεί φίλους μας, γνωρίσαμε τηναπέναντιπλευρά και αναδεικνύουμε πλευρές μοναδικές στην ιστορία τουελληνισμού,αλλά και τον ενωτικό ρόλο μεταξύ των λαών τον οποίο μπορείνα παίξει οκόσμος του ποδοσφαίρου, όταν αναδεικνύει στοιχεία τα οποίαπροβάλλουντον πολιτισμό και σφυρηλατούν τη φιλία μεταξύ των λαών»τόνισε οΝίκος Μάλλιαρης εκ μέρους των βετεράνων του Εθνικού Αστέρα.
«Αναζητώντας τις ρίζες της Καταλονίας στη Μεσόγειο και ειδικά τηνΕλλάδα καιτην Ιταλία, ήρθε σχετικά πρόσφατα στην επιφάνεια μια αρχαίαελληνικήαποικία, το Εμπόριον. Γι αυτό το κομμάτι της ελληνικής γηςστηνΚαταλονία θα μιλήσω. Μια αρχαία πόλη κοντά στην Βαρκελώνη καιδίπλα στηνΛα Σκάλα, η οποία δεν έχει μόνο αρχαιολογικό ενδιαφέροναλλά καιλογοτεχνικό καθώς για την ιστορικότητα και την ομορφιά τηςπόλης έχουνγραφτεί αξιόλογα λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα» τόνισε σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Εουσέμπιο Αγιένσε.
Ο κ.Εουσέμπιο στην ομιλία του η οποία συνοδεύονταν από διαφάνειες,υπογράμμισεμεταξύ άλλων ότι οι Φωκαείς τον 6ο αιώνα π. Χ. άφησαν ταπαράλια τηςΜικράς Ασίας, ιδρύοντας αρχικά την Μασαλία στα παράλια τηςΓαλλίας καιστη συνέχεια την πόλη Εμπόριον στα παράλια της Καταλονίαςκοντά στηΒαρκελώνη και δίπλα από τη Λα Σκάλα. Η πρώτη πόλη τηνοποίαίδρυσαν οι Φωκαείς ήταν σε ένα μικρό νησάκι το οποίο σήμερα δενυπάρχει.
Στη συνέχεια μετακόμισαν στην ενδοχώρα όπου έχτισαν μια νέαπόλη, τηνΝεάπολη. Εξι αιώνες αργότερα στην περιοχή έφτασαν οι Ρωμαίοισε μιαπροσπάθεια να αναχαιτίσουν τον Αννίβα δημιούργησαν τη δική τους πόλη προσφέροντας μεταξύ άλλων στον τοπικό πληθυσμό τη λατινικήγλώσσα. Σύμφωνα μετον έλληνα γεωργάφο, φιλόσοφο και ιστορικό Στράβων, οι Ελληνες του Εμπορίου λάτρευαν την Εφεσία Αρτέμιδα προς τιμήν τηςοποίας είχανχτίσει ναό που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας. Οιαρχαιολογικέςανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ελληνικές επιγραφές,ακροκέραμα,ψηφιδωτά, την αγορά στην οποία γίνονταν οι εμπορικέςπράξεις και ένα υπέροχο άγαλμα του Ασκληπιού από λευκό μάρμαρο της Πάρου και της Πεντέλης το οποίο πιθανολογείται ότι σμιλεύτηκε σεκάποιο νησίτων Κυκλάδων και μεταφέρθηκε στο Εμπόριον και το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης.
Απίστευτηςομορφιάς καισε εξαιρετική κατάσταση είναι επίσης το ψηφιδωτό το οποίο βρέθηκε στηνρωμαϊκή πόλη και αναπαριστά τη θυσία της Ιφιγένειας. Η εκδήλωση,την οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον η τοπικήκοινωνίαπου εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Καισαριανής ΧρήστοΒοσκόπουλο,τους τέως δημάρχους Ηλία Σταμέλο, Γιώργο Κατημερτζή, τοναντιδήμαρχοΓιάννη Τσιροζίδη, τους δημοτικούς συμβούλους Αγγ. Γαβρίλη,ΗλίαΜολυνδρή, Αννα Παραγιού, Κώστα Αναγνωστάκη, Μανώλη Κιτσέλη,ΜπετίναΓραφίδου, Δ, Αντωνόπουλο και τους βετεράνους ποδοσφαιριστέςτου Αστέρα,Ιωαννίδη, Μάλλιαρη, Ορφανίδη, Καλλία, Α. και Χρ. Λυκούδη, Γεωργαρά,Μαστρογιάννη, Προκοπίου, περιλάμβανε ανάγνωση λογοτεχνικώνκειμένων καιαπαγγελία εξαίρετων ποιημάτων Ισπανών λογοτεχνών με αντικείμενο το Εμπόριον, από την ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου και την ΝέναΒενετσιάνου.
Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, προς τιμήν του Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ απήγγειλε μοναδικά το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη», ενώ η Νένα Βενετσιάνου τραγούδησε στα Καταλανικά το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή «Ξενιτεμένομου πουλί». Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Νίκου Καββαδία από το έργο «Σταυρός του Νότου» με τη μοναδική φωνή του Γιάννη Κούτρα τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο Γιώργος Γουρζουλίδης.
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός
Η τραγωδία στο Μάτι, δίκοπο μαχαίρι για τον Κασσελάκη: Οι στόχοι και τα αποτελέσματα της επίθεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα
Ακρίβεια: Σχέδιο για «μπλόκο» στις παραπλανητικές προσφορές στα σούπερ μάρκετ - Τι θα αλλάξει
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σκοτώνεται στο ελληνοϊταλικό μέτωπο – Το γράμμα που δεν έστειλε ποτέ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr