Λέσβος: Τρεις μέρες διορία σε Δανό εθελοντή να εγκαταλείψει τη χώρα (pics)
Ο ιρακινής καταγωγής Σαλάμ Αλντίν αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, έπειτα από 16 μέρες στα κρατητήρια της Αστυνομίας, όπου πέρασε τα Χριστούγεννα. Σε βάρος του είχε εκδοθεί μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επειτα από 16 μέρες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή ο ιρακινής καταγωγής Δανός εθελοντής, Σαλάμ Αλντίν, ιδρυτής της ΜΚΟ Team Humanity, ο οποίος συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου γιατί είχε κηρυχθεί ανεπιθύμητος στη χώρα.
Το γεγονός έκανε γνωστό η οργάνωση με ανακοίνωσή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία του Αλντίν που κάνει το σήμα της νίκης. Στον εθελοντή, πάντως, δόθηκε προθεσμία μόλις τριών ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα, πριν από την εκπνοή του 2019. Ο Δανός, με πλούσια δράση στην Ελλάδα κατά στην περίοδο της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, παρών τόσο στην Ειδομένη όσο και στη Μόρια, έχει απασχολήσει επανειλημμένως τις ελληνικές Αρχές.
Το 2016 είχε συλληφθεί μαζί με άλλους Δανούς και Ισπανούς εθελοντές στη θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων, καθώς ρυμουλκούσαν ένα σκάφος με πρόσφυγες, το οποίο, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, δεν βρισκόταν σε κίνδυνο. Κατηγορήθηκε για διευκόλυνση εισόδου μεταναστών και του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Στη δίκη, που έγινε το Μάιο του 2018 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ αλλά και πολιτικών, όλοι αθωώθηκαν.
Μετά την αθώωσή του κινήθηκε νομικά κατά του ελληνικού κράτους, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Η ιστορία του έγινε θέμα ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τίτλο «Η ανθρωπότητα στο σκαμνί».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με απόφαση του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, μπήκε «λουκέτο» σε παιδότοπο και χώρο απασχόλησης για παιδιά και γυναίκες, με τίτλο «Hope and Peace Center», που λειτουργούσε με ευθύνη του ίδιου και της οργάνωσής του κοντά στο ΚΥΤ της Μόριας. Η απόφαση έγινε για υγειονομικούς λόγους, έπειτα από έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Υγιεινής.
Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Σαλάμ Αλντίν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, καθώς είχε εκδοθεί σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και κινήθηκαν οι διαδικασίες απέλασής του.
Ο ίδιος ανάρτησε φωτογραφία του πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου, καλώντας τους υποστηρικτές της οργάνωσης να διαδώσουν το νέο και να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Η «Team Humanity» απηύθυνε έκκληση και για οικονομική συνδρομή, προκειμένου να πληρωθούν οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση.
Οι δύο Ελληνες δικηγόροι έχουν αιτηθεί αντίγραφα του φακέλου, προκειμένου να πληροφορηθούν τους λόγους που οδήγησαν τις αστυνομικές Αρχές να τον κηρύξουν ανεπιθύμητο. Παράλληλα, υποστήριξαν πως στο διάστημα από τις 8 Οκτωβρίου, όταν εκδόθηκε το μέτρο, μέχρι την ημέρα της σύλληψής του στις 11 Δεκεμβρίου, ο ίδιος ταξίδεψε ανεμπόδιστα τόσο σε δύο προορισμούς του εξωτερικού όσο και σε δύο εσωτερικές πτήσεις Αθήνα - Μυτιλήνη, χωρίς να ελεγχθεί από κανέναν.
«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, ενώ σκοπεύουμε να βρούμε έναν αντικαταστάτη του Σαλάμ, στην περίπτωση που οι ελληνικές Αρχές επιμείνουν στην απέλασή του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, με την οποία έγινε γνωστή η απελευθέρωσή του, σήμερα, και η προθεσμία τριών ημερών που του δόθηκε προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ξεκινά η επέλαση του χιονιά από την Ουκρανία: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία - Όλα τα μέτρα
Δίσεκτο το '24 για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική απαξίωση, η εχθροπάθεια και οι στόχοι του Φάμελλου
Τη Δευτέρα το σχέδιο της κυβέρνησης για γονικό έλεγχο στα social media - Οι 3 άξονες
Συγκινητική πρωτοβουλία μαθητών από το Μενίδι: Μαγείρεψαν φαγητό και το μοίρασαν στους άστεγους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr