Στη δημοσιότητα οι δασικοί χάρτες του όλεθρου της πυρκαγιάς
Ανοίγει ο δρόµος αποκατάστασης των κατοικιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής, εφόσον δεν βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τον δρόµο για την αποκατάσταση των κατοικιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά του Ιουλίου περιοχές της Ανατολικής Αττικής ανοίγει νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύµφωνα µε την οποία οι ιδιοκτήτες «καθαρών» ακινήτων, δηλαδή κτισµάτων που βρίσκονται σε ανέκαθεν µη δασικές περιοχές και διαθέτουν νόµιµη οικοδοµική άδεια, θα µπορούν να λάβουν µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος την απαραίτητη βεβαίωση χαρακτηρισµού της έκτασης από τη Δασική Υπηρεσία, προκειµένου να εκδώσουν οικοδοµική άδεια.
Παράλληλα φαίνεται ότι υπάρχει «παράθυρο» για αποκατάσταση κατά το δυνατόν και των υπόλοιπων ιδιοκτητών, εφόσον δεν καταπατάται η δασική νοµοθεσία, καθώς αναµένεται η ανακοίνωση µέτρων από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδοµών. Η σηµερινή ανάρτηση των δασικών χαρτών της περιοχής ταυτόχρονα µε την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατοικιών τους. Ωστόσο για να µπορέσει να γίνει αυτό άµεσα, και χωρίς να χρειαστεί να περιµένουν διάστηµα τουλάχιστον έξι µηνών µέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, το υπουργείο προωθεί την επόµενη εβδοµάδα ρύθµιση, βάσει της οποίας η βεβαίωση του ∆ασαρχείου, η οποία είναι προαπαιτούµενη για την έκδοση άδειας, θα δίνεται άµεσα.
Αυτό ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος. Ετσι, µε βάση το περιεχόµενο του δασικού χάρτη της Ανατολικής Αττικής που αναρτάται σήµερα, η βεβαίωση για άδεια επισκευής ή ανακατασκευής θα δίνεται µε διαδικασία fast track:
- για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές, και
- για τις εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά σήµερα έχουν άλλη χρήση και υπάρχει νόµιµη οικοδοµική άδεια.
Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρηµένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις οικιστικές πυκνώσεις, και από τον αναρτηµένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Η συγκεκριµένη ρύθµιση δεν θα αφορά µόνο τις περιοχές στον αναρτηµένο δασικό χάρτη, αλλά και αυτές εντός οικιστικών πυκνώσεων και εντός περιοχών υπό ένταξη. Επιπλέον στην ίδια ρύθµιση θα εισαχθεί και η παράταση της προθεσµίας υποβολής αντιρρήσεων για τους ήδη αναρτηµένους δασικούς χάρτες σε περιοχές των Τρικάλων, της Καβάλας, της ∆υτικής και της Ανατολικής Αττικής έως τις 15 Ιανουαρίου 2019.
Ωστόσο δεν υπάρχει ακόµα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά µε το πώς θα αντιµετωπιστούν τα αυθαίρετα κτίσµατα ή όσα δεν έχουν οικοδοµική άδεια, καθώς αυτή θα περιλαµβάνεται σε δεύτερη κοινή δέσµη µέτρων για άµεσες παρεµβάσεις που σχεδιάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδοµών και θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ηµέρες. Σε αυτήν θα αναφέρεται «πού θα δοµηθούν τα κτίρια έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι δίοδοι, οι ελεύθεροι χώροι, ώστε να µην επαναληφθούν τα ίδια λάθη» τόνισε ο κ. Φάµελλος, αφήνοντας, πάντως, παράθυρο για λύση και γι’ αυτές τις περιπτώσεις: «Είτε κάποιος έχει νόµιµη οικοδοµική άδεια είτε δεν έχει, σε αυτό το σχέδιο θα προβλεφθούν η ένταξη και η αποκατάσταση. Προφανώς προτεραιότητα έχουν όσοι έχουν οικόπεδα χωρίς δασική χρήση. Η αποκατάσταση των υπολοίπων θα είναι στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης που θα ανακοινώσουµε µε το υπουργείο Υποδοµών».
Οριστική λύση, πάντως, θα δοθεί µε την εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου, καθώς στην περιοχή τα σχέδια πολεοδοµικής ρύθµισης καθυστερούν από το 1992.
Αναφερόµενος συγκεκριµένα στο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο απανθρακώθηκαν 26 άτοµα, ο κ. Φάµελλος σηµείωσε ότι προφανώς είναι τροποποιηµένος ο δασικός χαρακτήρας, καθώς υπάρχουν τρεις κατοικίες εκεί. Ωστόσο προσέθεσε ότι δεν έχουν εξεταστεί ακόµα τα οικόπεδα ένα ένα.
Ο ίδιος επεσήµανε, επίσης, ότι η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών και κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων ολοκληρώθηκε σε 2,5 µήνες, όταν η αντίστοιχη µετά την πυρκαγιά της Ηλείας είχε διαρκέσει δέκα χρόνια, αφήνοντας σε εκκρεµότητα πολλές ιδιοκτησίες.
Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, στις πληγείσες περιοχές αναδασωτέες κηρύσσονται οι εκτάσεις που περιλαµβάνουν όλα τα δηµόσια διακατεχόµενα αλλά και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις, άλση, δασωµένους αγρούς, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται σε εγκεκριµένα ρυµοτοµικά σχέδια και είναι: Στην Ανατολική Αττική 5.808,23 στρέµµατα, εκ των οποίων 1.450 στρέµµατα είναι εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, και 4.359 στρέµµατα που είχαν ανακηρυχθεί αναδασωτέα και ξανακάηκαν και εκτείνονται από το Νταού Πεντέλης µέχρι τον Νέο Βουτζά.
Στη Νέα Μάκρη δεν έχει δηλωθεί ούτε ένα στρέµµα οικιστικής πύκνωσης
Σε σχέση µε τους δασικούς χάρτες των δύο ευαίσθητων περιοχών Ραφήνας και Ν. Μάκρης, διευκρινίστηκε ότι οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέµµατα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρέµµατα στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη.
Σύµφωνα µε τις δηλώσεις των ΟΤΑ για τις δύο περιοχές στη Ραφήνα η κατανοµή της γης έχει ως εξής:
- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (µε πράξη χαρακτηρισµού) είναι 4.448 στρέµµατα.
- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.
- Δασωµένοι αγροί είναι 149 στρ.
- Ανέκαθεν µη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.
- Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.
- Εκτάσεις σε εγκεκριµένο σχέδιο πόλης είναι 3.502 στρ.
- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.
- Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.
Στη Νέα Μάκρη η κατανοµή της γης έχει ως εξής:
- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (µε πράξη χαρακτηρισµού) είναι 17.704 στρ.
- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.
- Δασωµένοι αγροί είναι 23 στρ.
- Ανέκαθεν µη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.
- Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.
- Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέµµα
- Εκτάσεις σε εγκεκριµένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.
- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.
Υπενθυµίζεται ότι οι οικιστικές πυκνώσεις αφορούν περιοχές εκτός σχεδίου µε πάνω από 50 κτίσµατα σε έκταση 500 στρεµµάτων που βρίσκονται και σε δασικές εκτάσεις, για τις οποίες αναµένεται ειδική νοµοθετική ρύθµιση εντός του προσεχούς 20ηµέρου. Στις περιοχές αυτές ο δασικός χάρτης θα εφαρµοστεί σε δεύτερο χρόνο.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην περιοχή της Ν. Μάκρης δεν έχει δηλωθεί ούτε ένα στρέµµα οικιστικής πύκνωσης, γεγονός που αναµένεται να βάλει ορισµένους κατοίκους σε... περιπέτειες, καθώς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και τα συγκεκριµένα δασικά αυθαίρετα δεν θα µπορέσουν να ενταχθούν στις ρυθµίσεις του νέου νόµου. Στην ίδια κατηγορία ανήκει περίπου το 10% των δήµων που δεν έχουν δώσει τα αντίστοιχα στοιχεία, ενώ αρκετοί είναι οι ΟΤΑ που έχουν δώσει λανθασµένα στοιχεία
ή έχουν συµπεριλάβει άκυρες προσθήκες: «Στον νόµο θα προβλέπεται ρύθµιση και για τις λανθασµένες υποβολές οικιστικών πυκνώσεων» σηµείωσε ο κ. Φάµελλος, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι ΟΤΑ που δεν δήλωσαν τις οικιστικές πυκνώσεις στα όριά τους αναλαµβάνουν και την ευθύνη να µην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία του νόµου.
Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr