Στο υπουργείο Παιδείας ο αντιπρόεδρος των Ελλήνων Ρωσίας για την ελληνική γλώσσα
Ο Αφλατόν Σολάχοφ θα συναντηθεί με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη - Ενδυναμώνει το πρόγραμμα αδελφοποίησης ελληνικών και ρωσικών σχολείων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τη συμβολή του ελληνικού υπουργείου Παιδείας για την περαιτέρω προώθηση του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ρωσίας, θα ζητήσει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκελεντζίκ, Αφλατόν Σολάχοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στις 9 Ιανουαρίου, στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το θέμα ανταλλαγής μαθητών σε παιδικές κατασκηνώσεις Ελλάδας και Ρωσίας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Σολάχοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ρίζες», στη Θεσσαλονίκη, με διευθυντές και καθηγητές ελληνικών σχολείων που έχουν αδελφοποιηθεί με σχολεία της Ρωσίας και τα οποία βρίσκονται σε πόλεις με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.
Να σημειωθεί ότι από το 2016 και μετά στα κρατικά σχολεία της Ρωσίας, ύστερα από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, η ελληνική διδάσκεται ως δεύτερη επίσημη ξένη γλώσσα. «Εμείς οι Έλληνες της Ρωσίας ξέρουμε καλά ότι η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών του κόσμου και προτεραιότητά μας είναι να την προωθήσουμε στη Ρωσία. Είμαστε περήφανοι που από το 2016 η ελληνική γλώσσα διδάσκεται επίσημα ως δεύτερη ξένη γλώσσα στη Ρωσία έπειτα από ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων. Στη Ρωσία είμαστε σήμερα περίπου 150.000 Έλληνες, αλλά με τις δράσεις που κάνουμε, οι Ρώσοι νομίζουν ότι είμαστε δέκα εκατομμύρια. Φέτος πήραν ακαδημαϊκό τίτλο στη Ρωσία 20 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις ήταν Έλληνες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, Ιβάν Σαββίδης, είναι μέλος της Επιτροπής Εθνοτήτων της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς. Μάλιστα, έφερε στην επιτροπή το θέμα με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ρωσία», τόνισε ο κ. Σολάχοφ.
Το 80% των μαθητών μη ελληνικής καταγωγής
Κατά τον ίδιο, σήμερα το 80% των μαθητών που διδάσκεται ελληνικά στη Ρωσία δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Με έξοδα της ρωσικής Πολιτείας ήδη έχουν εκδοθεί βιβλία ελληνικών για τους μαθητές της Ε΄, της ΣΤ’ και της Ζ’ τάξης, ενώ σύντομα θα εκδοθούν βιβλία και για τις Η’ και Θ’ τάξεις. Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ελληνικά καλύπτονται από το ρωσικό κράτος.
«Στόχος της Ομοσπονδίας μας είναι να ενώσουμε τους δύο λαούς. Στη ρωσική γλώσσα υπάρχουν πάνω από 20.000 ελληνικές λέξεις, οπότε είναι εύκολο για τους Ρώσους να μάθουν ελληνικά. Θα ήθελα η ελληνική Πολιτεία να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία και της ρωσικής στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σολάχοφ.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα προγράμματα που υλοποιεί η Ομοσπονδία. Το ένα είναι η έκδοση του εγχειριδίου πρακτικής εξάσκησης στην ελληνική γλώσσα. Τα βιβλία αναμένεται να είναι έτοιμα σε περίπου δύο – τρεις μήνες από σήμερα. Το δεύτερο είναι ότι σε συνεργασία με το κρατικό πανεπιστήμιο «Κουμπάνσκι» στο Κράσνονταρ θα εκδοθεί τον Απρίλιο δίγλωσσο λεξικό φράσεων στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα.
Το πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων
Συνολικά 28 ελληνικά σχολεία από την Κεντρική Μακεδονία και άλλα 14 σχολεία της Ρωσίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα αδελφοποίησης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο αναπληρωτής διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Άρης Παπαδόπουλος, τα ελληνικά και τα ρωσικά σχολεία έχουν ήδη προχωρήσει σε πολλές και σημαντικές δράσεις από κοινού και τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να νομιμοποιηθεί με την έγκριση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας το βιβλίο – εγχειρίδιο, που ετοιμάστηκε από καθηγητές του πανεπιστημίου «Κουμπάνσκι» σε συνεργασία με το ΑΠΘ και με το οποίο θα διδάσκεται η ρωσική γλώσσα στα αδελφοποιημένα σχολεία της Ελλάδας. Η αξιολόγηση του βιβλίου έγινε και από την επίκουρη καθηγήτρια Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου και έχει ήδη σταλεί από το τέλος Νοεμβρίου για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.
«Το βιβλίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προώθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και γενικότερα το πρόγραμμα αδελφοποίησης στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη έχουν τυπωθεί χίλια βιβλία με έξοδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και μοιράστηκαν σε έξι σχολεία της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αδελφοποίησης και στα οποία πάνω από 200 μαθητές διδάσκονται τη ρωσική γλώσσα», τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής του προγράμματος αδελφοποίησης, Γιάννης Καρυπίδης.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr