Έρευνα για «λαδώματα» δημοσίων υπαλλήλων για άδειες διαμονής
Αιφνιδιαστικές έφοδοι στα γραφεία των αρµόδιων ?ιευθύνσεων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» ύστερα από καταγγελίες µεταναστών και δικηγόρων, µε τους αστυνοµικούς να κατάσχουν εκατοντάδες φακέλους αιτούντων. Εως και 2.000 ευρώ έφθανε η τιµή του «γρηγορόσηµου»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Έντονη οσμή διαφθοράς, που µπορεί να φτάνει µέχρι τα γραφεία στελεχών του κρατικού µηχανισµού, αναδίδει σοβαρή υπόθεση που ερευνούν οι αστυνοµικές Αρχές, οι οποίες έχουν βάλει στο µικροσκόπιο υπαλλήλους της ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης αλλά και της ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας στη Θεσσαλονίκη.
Οι φήµες στην πόλη οργίαζαν εδώ και πολύ καιρό για «λαδώµατα» που δίνονταν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση ή την ανανέωση αδειών διαµονής σε µετανάστες, όπως και για «γρηγορόσηµα» στις εκδόσεις αποφάσεων για κτήσεις ιθαγένειας.
Οπως αποκαλύπτουν στο «Εθνος της Κυριακής» νοµικοί κύκλοι, από τον περασµένο Οκτώβριο ερευνώνται πυρετωδώς καταγγελίες µεταναστών και δικηγόρων, σε συνδυασµό µε στοιχεία που ανασύρθηκαν από παλαιότερες υποθέσεις διαφθοράς. Στο παρελθόν είχε ελεγχθεί από την Εισαγγελία ξανά στέλεχος της ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ωστόσο τότε η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.
Οι αστυνοµικές Αρχές πραγµατοποίησαν διαδοχικές -αιφνιδιαστικές- εφόδους στα γραφεία της ∆ιεύθυνσης Αλλοδαπών και της ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας, που συστεγάζονται στην οδό Τάκη Οικονοµίδη 1 στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνοµικοί κατάσχεσαν εκατοντάδες φακέλους µεταναστών που είχαν αιτηθεί την έκδοση αδειών διαµονής και τη χορήγηση ιθαγένειας. Οι φάκελοι εξετάζονται ενδελεχώς από τις Αρχές για να διαπιστωθούν παρατυπίες.
«Πρωτεία» στην καθυστέρηση
Οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης κατέχουν, σύµφωνα µε νοµικούς κύκλους που µίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής», τα «πρωτεία» στην καθυστέρηση, τη στιγµή που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται σε εµφανώς καλύτερους χρόνους. Το γεγονός αυτό δεν σχετίζεται µεν µε τη δράση του κυκλώµατος, ωστόσο φαίνεται ότι οι εµπλεκόµενοι το εκµεταλλεύονταν προς ίδιον όφελος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος µπορεί να περιµένει ακόµα και πέντε χρόνια για να περάσει από επιτροπή για την έκδοση απόφασης για κτήση ιθαγένειας.
Με το «γρηγορόσηµο», το οποίο κόστιζε από 1.500 έως 2.000 ευρώ, µπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόµα και µέσα σε έναν χρόνο. Το «λάδωµα» για τις άδειες διαµονής ήταν 300 ευρώ, εκτός κι αν η περίπτωση χαρακτηριζόταν «δύσκολη», οπότε η τιµή ανέβαινε. Κάποιος που θα έπρεπε να περιµένει για µία άδεια διαµονής έναν χρόνο µπορούσε µε το «γρηγορόσηµο» να πάρει την έγκριση ακόµα και µέσα σε µία ηµέρα. Στη συνέχεια, εντός 15 ηµερών είχε το έγγραφο στα χέρια του.
Ο κύκλος των εν δυνάµει εµπλεκοµένων στο κύκλωµα περιλαµβάνει υπαλλήλους διαφορετικών βαθµίδων των υπηρεσιών, µε πιθανολογούµενη την ανάµειξη υψηλόβαθµων στελεχών
«Μου είχε τύχει να έρθει πελάτης ο οποίος χρειαζόταν για προσωπικούς λόγους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα άδεια διαµονής. Του εξήγησα ότι είναι αδύνατο να του χορηγηθεί µέσα σε διάστηµα ενός µήνα, όπως ήθελε. Ετσι, σηκώθηκε και έφυγε. Αυτός ο άνθρωπος διαπίστωσα µόλις λίγο καιρό αργότερα ότι βρήκε τον τρόπο και… εξυπηρετήθηκε µέσα σε λίγες ηµέρες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι νευραλγικές. ∆ιαχειρίζονται εκατοντάδες αιτήµατα – και µάλιστα κρίσιµα αιτήµατα. Οι ζωές των αιτούντων εξαρτώνται από την έκβαση της υπόθεσής τους. Οι αποφάσεις αφορούν στις οικογένειές τους, στις δουλειές τους, στην εκπαίδευσή τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να µην επηρεάζονται µε κανέναν τρόπο από τις πιέσεις τα στελέχη του κρατικού µηχανισµού» εξηγεί δικηγόρος.
Οπως αποκαλύπτουν αξιόπιστες πηγές, ο κύκλος των εν δυνάµει εµπλεκοµένων στο κύκλωµα περιλαµβάνει υπαλλήλους διαφορετικών βαθµίδων των υπηρεσιών, µε πιθανολογούµενη την ανάµειξη -λόγω θέσης- υψηλόβαθµων στελεχών.
Προβληματισμός
Στο παρελθόν είχαν έρθει στο φως πολλές υποθέσεις διαφθοράς στις υπηρεσίες που σχετίζονται µε τα αιτήµατα µεταναστών για άδειες διαµονής. Η συγκέντρωση, ωστόσο, των αρµοδιοτήτων και τα νέα πληροφοριακά συστήµατα που χρησιµοποιούνται περιόρισαν τα φαινόµενα δράσης επίορκων υπαλλήλων. Η συγκεκριµένη υπόθεση έρχεται να προκαλέσει ξανά προβληµατισµό στις Αρχές. Η είδηση της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία των υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη «ταξίδεψε» γρήγορα και στην Αθήνα. Η εν εξελίξει έρευνα, ωστόσο, κρατήθηκε για καιρό επτασφράγιστο µυστικό, προκειµένου να µη θορυβηθούν οι ύποπτοι και προλάβουν να κρύψουν ενοχοποιητικά για εκείνους στοιχεία.
Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών µετανάστευσης και ιθαγένειας που ελέγχονται ανήκουν οι µεν στην Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Μακεδονίας και Θράκης (υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) και οι δε στο υπουργείο Εσωτερικών. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι στους νοµικούς που ασχολούνται µε υποθέσεις µεταναστών φαινόταν ότι τα τελευταία χρόνια «κάτι δεν πήγαινε καλά»: καθυστερήσεις, αναίτια «αυστηρότητα» σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και συχνά µη συµµόρφωση στις οδηγίες των προϊστάµενων υπουργείων, δηµιουργούσαν τουλάχιστον υπόνοιες για επιλεκτική µεταχείριση φακέλων.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr