FRONTEX - Μεταναστευτικό: Υπάρχουν 15.000 άτομα χωρίς έγγραφα στα hotspots
Οι αφίξεις στην περιοχή ήταν οι υψηλότερες μετά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα «συνέχισαν το δρόμο τους, ακολουθώντας τον βαλκανικό δρόμο της μετανάστευσης». Αυτό διαπιστώνει ο FRONTEX στην ετήσια έκθεσή του.
«Κάποια άτομα μεταφέρθηκαν από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα φαίνεται ότι συνέχισαν το δρόμο τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχει αύξηση στις καταγραφές στα ελληνοαλβανικά σύνορα μετά την κοινή επιχείρηση τον Μάιο. Στο δεύτερο μισό του χρόνου, σημαντικός αριθμός διελεύσεων αναφέρθηκα και στα ευρωπαϊκά σύνορα με τη Σερβία» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Συνολικά, 14.000 παράνομες διελεύσεις καταγράφηκαν στα ευρωπαϊκά σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων πέρυσι, το διπλάσιο από το 2018. Η πλειονότητα των ατόμων ήταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Σε απάντησή του στο ethnos.gr, ο Φαμπρίς Λετζέρι, επικεφαλής του FRONTEX, ήταν πάντως καθησυχαστικός. «Παρατηρούμε αυτή τη ροή μεταναστών από την ελληνική ενδοχώρα προς τα Βαλκάνια και την αποδίδουμε στη γεωγραφία. Ξέρω ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δύσκολη, υπάρχουν 14.000-15.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα στα hotspots και, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση τους μετέφερε εκεί» είπε.
«Εκτιμούμε ότι ο νέος νόμος για το άσυλο που πέρασε στην Ελλάδα θα βοηθήσει να μειώσει τη διάρκεια της διαδικασίας, οπότε μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν. Και θα πω και το άλλο, παρόλο που είναι νωρίς ακόμα: από την αρχή του Ιανουαρίου, υπάρχει μικρή αύξηση στις επιστροφές. Περισσότεροι από 100 άτομα που επεστράφησαν στην Τουρκία μέχρι τώρα, που είναι καλό σημάδι», τόνισε.
Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων πέφτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά ανεβαίνει σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια. Όπως αναφέρει ο FRONTEX, το 2019 οι παράνομες αφίξεις ξεπέρασαν τις 82.000, καταγράφοντας αύξηση περίπου 46% από το 2018. Το δεύτερο μισό του 2019, οι αφίξεις στην περιοχή ήταν οι υψηλότερες μετά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, «παρόλο που οι αριθμοί παραμένουν χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν καταγραφεί το 2015 και στις αρχές του 2016», όπως σημειώνει η έκθεση.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του FRONTEX επέλεξε να είναι πολύ προσεκτικός με την Τουρκία. «Ξέρουμε ότι η Τουρκία αντιμετωπίσει πολύ υψηλή πίεση στα Ανατολικά της σύνορα, εξαιτίας κυρίως της κατάστασης στη Συρία. Οπότε υπάρχουν και περισσότερες απόπειρες να φύγουν προς την ΕΕ. Πάντως, η τουρκική ακτοφυλακή δουλεύει πολύ καλά», τόνισε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση στη Λιβύη».
Ο χάρτης της μετανάστευσης
Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr