Σχέδιο αναγέννησης του Υμηττού: Σύνδεση με Γουδί - Ιλίσια και πεζοπορικό δίκτυο
Με το νέο σχέδιο αναμένεται να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα, ενώ προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών με διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων στον Υμηττό θα περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας για την αναβάθμιση του Υμηττού που θα υπογράψει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τους φορείς που εμπλέκονται στην προστασία του.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου «11 Δήμοι, μία Αποστολή: Η Αναγέννηση του Υμηττού μας» από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο δημαρχείο της Ηλιούπολης, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο.
Πόλος έλξης για τους πολίτες
Αναφορικά με τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συμβάλει επίσης στην εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύου και στον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.
Βάσει του σχεδίου, το πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο:
- Θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων,
- Θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες- εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο
- Θα διαθέτει ζώνες - πόλους δραστηριοτήτων.
- Μακροπρόθεσμα, θα μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
«Ο Υμηττός είναι το βουνό, γύρω από το οποίο ζει το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής, που έχει αντέξει παρά την συνεχή ανάπτυξη γύρω του. Η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του - ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση- και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι ο Υμηττός δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αστικό πάρκο.
Η προστασία του Υμηττού θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη όχι μόνο για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητάς του και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.
Οι φορείς, με τους οποίους θα υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο για την αναβάθμιση του Υμηττού, είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Μαίναλον, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Δίκτυο CIVINET και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr