Ο «ΣΠΟΡΟΣ» της καινοτοµίας στις καλλιέργειες του μέλλοντος
Σε έκθεση του ιδρύµατος Barilla επισηµαίνεται πως για να επιτευχθεί µεγαλύτερη βιωσιµότητα στην παραγωγή τροφίµων, η αγροτική και η κτηνοτροφική παραγωγή πρέπει να επικεντρωθούν στις ψηφιακές λύσεις, όπου κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η αγροτική και η κτηνοτροφική παραγωγή αλλάζουν προφίλ και µπαίνουν σε µια νέα ψηφιακή εποχή όπου κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες, η καινοτοµία στις καλλιεργητικές µεθόδους και η εξειδίκευση των νέων αγροτών.
Σε έκθεση του ιδρύµατος Barilla επισηµαίνεται πως για να επιτευχθεί µεγαλύτερη βιωσιµότητα στην παραγωγή τροφίµων πρέπει να επικεντρωθούµε στις ψηφιακές λύσεις. Η έκθεση παρουσιάστηκε στη διάρκεια του ∆ιεθνούς Φόρουµ για τα Τρόφιµα και τη ∆ιατροφή που διοργανώθηκε στο Μιλάνο και το µήνυµα που στάλθηκε ήταν πως οι περιορισµένοι πόροι του πλανήτη εξαντλούνται µε γρήγορο ρυθµό και αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι χρησιµοποιούµε πάρα πολλά εδάφη και γλυκά νερά για τη γεωργία, χάνουµε περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής µας και επικεντρωνόµαστε πάρα πολύ στη µονοκαλλιέργεια. Το αποτέλεσµα είναι σήµερα περισσότεροι από 820 εκατοµµύρια άνθρωποι να βρίσκονται σε κατάσταση υποσιτισµού, ενώ ακόµη περισσότεροι κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο εξαιτίας της ανθυγιεινής διατροφής. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η εφαρµογή ψηφιακών µεθόδων θα µπορούσε να δώσει λύσεις, επισηµαίνοντας τρία παραδείγµατα. Το ένα αφορά την τεχνητή νοηµοσύνη που θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί για την παροχή στους καταναλωτές εξατοµικευµένων συµβουλών για τη διατροφή, προκειµένου να µειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το δεύτερο είναι η δυνατότητα που µπορούν να έχουν οι αγρότες µε µικρές γεωργικές εκµεταλλεύσεις για τη χρησιµοποίηση drones που θα τους βοηθούν στην παραγωγή.
Το τρίτο είναι οι συνεργασίες που µπορούν να αναπτυχθούν µεταξύ αγροτών µέσω ∆ιαδικτύου.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, προκειµένου να καταστεί δυνατή η σωστή ψηφιοποίηση του συστήµατος γεωργικών ειδών διατροφής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει:
- Να εξασφαλίσουν επαρκή συνδεσιµότητα για όλους.
- Να γίνει διανοµή τεχνολογικών πόρων µεταξύ όλων των φορέων του κλάδου.
- Να γίνουν προώθηση της επιχειρηµατικότητας, ανάπτυξη δεξιοτήτων και διευκόλυνση της µεταφοράς τεχνολογίας.
- Να προωθηθούν η δηµιουργία και η ανταλλαγή δεδοµένων για κατανεµηµένη και βιώσιµη διακυβέρνηση.
- Να επιτευχθεί εξισορρόπηση της διαπραγµατευτικής ισχύος των γεωργών, των διανοµέων και των διαχειριστών διαχείρισης δεδοµένων.
- Να προχωρήσει η αναγνώριση της ευθύνης για αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας για τη συντόµευση της αλυσίδας εφοδιασµού τροφίµων.
- Να προωθηθούν πολιτικές που θα επιτρέπουν την ανακατανοµή των πλεονασµάτων και τη µείωση των απωλειών και των αποβλήτων τροφίµων.
- Να δηµιουργηθεί ένα πλαίσιο δεοντολογίας και πολιτικής για την τεχνητή νοηµοσύνη και τη διαχείριση δεδοµένων µεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
- Να γίνει βελτίωση των δεξιοτήτων και να ευαισθητοποιηθούν αγρότες και καταναλωτές.
Ο τρόπος µε τον οποίο αγρότες και κτηνοτρόφοι θα µπορέσουν να χρησιµοποιήσουν τα νέα καινοτόµα εργαλεία ήταν το αντικείµενο της κοινής συνεδρίασης και συνεργασίας που είχαν πριν από λίγες µέρες η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) και ο Σύνδεσµος Εταιρειών Κινητών Εφαρµογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ).
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του επεσήµανε τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο, επισηµαίνοντας ότι η σχέση αγροτεχνολογίας και µια σειρά νέων υπηρεσιών θα έχουν ως αποτέλεσµα την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Οπως είπε ο υπουργός, ένα κοµµάτι της νέας ΚΑΠ είναι προσανατολισµένο στην έξυπνη γεωργία, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραµµα Horizon µέσα από το οποίο αναµένεται να διανεµηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ για ανάπτυξη τέτοιων προσπαθειών. Επεσήµανε, δε, τη σηµασία που θα έχουν οι περιβαλλοντικές υποδοµές στο κοµµάτι της πρωτογενούς παραγωγής στη νέα ΚΑΠ, αναφέροντας ότι «µεγάλο κοµµάτι του προϋπολογισµού θα “κατευθυνθεί” για τον εκσυγχρονισµό της υπαίθρου».
Τόνισε πως στο πρόγραµµα επενδύσεων 2014-2020 υπάρχουν ενταγµένα 31 έργα, τα οποία είναι δροµολογηµένα, και επεσήµανε ότι αυτός ο αριθµός µελλοντικά αναµένεται να αυξηθεί, καθώς προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι οι περιβαλλοντικές υποδοµές, σε συνδυασµό µε την εξοικονόµηση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως υπάρχουν 19,2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο είναι στοχευµένο στην καινοτοµία και την πράσινη ανάπτυξη.
«∆ιανύουµε την 4η βιοµηχανική επανάσταση και εµείς ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σκεφθήκαµε να πράξουµε τα αυτονόητα, δηλαδή να µη µείνουµε πίσω στις εξελίξεις, αλλά να τις συνδιαµορφώσουµε και να είµαστε µέρος αυτών» επεσήµανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς.
«Και εµείς πρέπει να συνδιαµορφώσουµε τις πολιτικές µας. Πρέπει να συνδιαµορφώσουµε και να οδηγήσουµε τη νέα ΚΑΠ προς αυτήν την κατεύθυνση. Ηδη ‘‘τρέχουν’’ προγράµµατα εφαρµογών και υποδοµών, και η ενίσχυση σε προγράµµατα µε καινοτόµες ενέργειες θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο, την εθνική οικονοµία, την ποιότητα των τροφίµων και βεβαίως θα οδηγήσει σε µια βιώσιµη παραγωγή» προσέθεσε.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr