Αφρικανική πανώλη: Χτενίζουν τις Σέρρες για νέο κρούσμα - Επιτόπου η Αραμπατζή
O κίνδυνος να εμφανιστεί κρούσμα στη χώρα μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είχε εκτιμηθεί ως σοβαρός ήδη από το καλοκαίρι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται εδώ και δύο μέρες ο νομός Σερρών μετά τον εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή μονάδα εκτροφής στις Σέρρες. Πρόκειται για ένα γουρούνι 40 κιλών το οποίο προσβλήθηκε από τη ζωονόσο όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής της Κτηνοτροφικής Υπηρεσίας Σερρών Λεωνίδας Βαρούτης. Το μεσημέρι της Πέμπτης (6.2) θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο των Σερρών σύσκεψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Γιώργο Κόμητα και Καθηγητές των Κτηνιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών. «Θα πρέπει να διερευνήσουμε μήπως τυχόν υπάρχουν και γύρω-γύρω άλλες μονάδες ή από πού ήρθε η μόλυνση. Υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες αλλά είναι ζωικές για να παραμείνουμε απαλλαγμένοι από το νόσημα. Πριν από δύο ημέρες ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αυτή η γνωμάτευση, η οποία απεστάλη σε εμένα. Χθες δόθηκε η απάντηση του εργαστηρίου ότι πρόκειται γι αυτό το νόσημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρούτης
Τα νέα μέτρα
Έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλα τα ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή ενώ τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να σταματήσουν τα ψώνια από γείτονες χώρες (πχ αλλαντικά και άλλα ήδη) προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς της νόσου. Μετά και την εμφάνιση της ζωονόσου έχουν απαγορευτεί η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων. Παράλληλα απαγορεύτηκε η διακίνηση κρέατος χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Τι είναι η αφρικανική πανώλη
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα αλλά και από αντικείμενα ή εξοπλισμό που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Επίσης μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.
Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους Ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν!
Η πρώτη επιδημία αναγνωρίστηκε, αναδρομικά, ότι είχε λάβει χώρα το 1907, ενώ η αφρικανική πανώλη περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1921 στην Κένυα. Η νόσος παρέμεινε περιορισμένη στην Αφρική μέχρι το 1957, όταν και αναφέρθηκε στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία. Μια ακόμη επιδημία έλαβε χώρα στην Πορτογαλία το 1960. Μετά από πολλά επεισόδια πανώλης, η νόσος εγκαταστάθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ σποραδικές επιδημίες έλαβαν χώρα στη Γαλλία, το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να εξαλείψουν τη νόσο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέσω πολιτικής σφαγής.
Πώς έφτασε στην Ελλάδα
Μια επιδημία φαίνεται να ξεκίνησε από τη Γεωργία το 2007 και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εγείροντας φόβους για περαιτέρω γεωγραφική εξάπλωση, η οποία θα είχε αρνητική επίπτωση στην βιομηχανία των χοίρων. Τον Ιούνιο του 2017 καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό στην Τσεχία. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου κατασκευάστηκαν 44,5 χιλιόμετρων φρακτών οσμής. Το 2018 μια μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία οδήγησε στη σφαγή των περισσότερων γουρουνιών σε εκτροφία. Τον Αύγουστο του 2018 ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιστατικά αφρικανικής πανώλης στη Βουλγαρία. Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, πέντε εκτροφεία γουρουνιών είχαν πληγεί στη Βουλγαρία. Επίσης, τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώθηκε η πρώτη επιδημία στη Σλοβακία.
Στενός συνεργάτης του Σαμαρά «σκιαγραφεί» τα όσα έγιναν: Το ενδεχόμενο για νέο κόμμα, ο Γεραπετρίτης και η woke ατζέντα
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Έρχεται κακοκαιρία τύπου «Π»: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
«Δεν κατάφερα στη ζωή μου να κάνω παιδιά»: Η συγκίνηση της Έλενας Παπαρίζου προς διαγωνιζόμενο που της έκανε έκπληξη στη σκηνή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr