Κοζάνη: Ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή σε Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Στάσση
Σε αναβρασμό η «ενεργειακή καρδιά» της χώρας αναμένει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα στην περιοχή μετά την απολιγνιτοποίηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με την τοπική κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο δρόμο λόγω της επικείμενης απολιγνιτοποίησης επισκέπτεται σήμερα και αύριο τη Δυτική Μακεδονία κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Πολίτες και εκπρόσωποι φορέων στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έντονης ανησυχίας, έπειτα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου - Μελίτης, που εξαρτά ως και το 45% του ΑΕΠ της από τις δραστηριότητες των ΑΗΣ της ΔΕΗ και των λιγνιτωρυχείων, αναμένει με αγωνία τις ανακοινώσεις του κ.Χατζηδάκη, του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, οι οποίοι θα μιλήσουν για την επόμενη μέρα της περιοχής σε ημερίδα για την απολιγνιτοποίση που αρχίζει το απόγευμα του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της Κοζάνης.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο φτάνει στην περιοχή αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, με πρώτο σταθμό το Παρατηρητήριο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου και το εργοτάξιο της υπό κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας Πτολεμαϊδα V. Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή και στους δύο σταθμούς, με αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ και των τοπικών σωματείων, όπως και το Σάββατο έξω από το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει την ημερίδα.
«Το μήνυμα είναι ότι δεν θέλουμε να πεθάνουμε. Δεν έχουν καταλάβει ούτε ο κ.Χατζηδάκης ούτε ο κ.Μητσοτάκης ότι με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης φέρνουν τον ξαφνικό θάνατο της Δυτικής Μακεδονίας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων του φυσικού αερίου», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης,
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το σβήσιμο των μονάδων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, από την ερχόμενη άνοιξη, με πρώτες τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και της μονάδας ΙΙΙ της Μεγαλόπολης. Σταδιακά ως το 2023 αναμένεται να αποσυρθούν και οι υπόλοιπες και θα απομείνει μόνο η νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας, για το μέλλον της οποίας αναζητείται λύση.
«Δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την περιοχή ως στυμμένη λεμονόκουπα. Επί 60 χρόνια ακριβώς η ηλεκτροδότηση και η ανάπτυξη της χώρας οφείλεται στην Δυτική Μακεδονία και στην Αρκαδία. Το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων δεν αποτελεί εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Θα καταστήσουν την ενέργεια στη χώρα μας εξαρτώμενη από εισαγόμενα καύσιμα. Πόσο εθνικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο σχέδιο;», είπε ο κ.Αδαμίδης.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr