Παιδικός καρκίνος: Δεν είναι προβλέψιμος αλλά θεραπεύεται κατά 80% στη χώρα μας
Οταν ο αριθμός των εθελοντών φτάσει τις 300.000, το 70% των Ελλήνων ασθενών θα βρίσκει μόσχευμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στα παιδιά με νεοπλασματικές και χρόνιες ασθένειες, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες με φάρμακα ή με μεταμόσχευση, στοχεύει η λειτουργία του μοναδικού στη χώρα μας Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας. Το κέντρο, που θα προσφέρει πρωτοποριακές σωτήριες θεραπείες για τους μικρούς ασθενείς, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Παιδιατρικής Ογκολογικής Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ».
Σήμερα από τα 250 με 300 παιδιά, που διαγιγνώσκονται τον χρόνο με καρκίνο της παιδικής ηλικίας στη χώρα μας, ένα ποσοστό που αγγίζει το 80% καταφέρνουν να θεραπευθούν, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 20%, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες. Σ' αυτό το ποσοστό των παιδιών απευθύνεται το νέο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, προσωπικό στοίχημα της πρόεδρου του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ώστε κανένα παιδί να μην χάνει τη ζωή του πλέον στη χώρα από τον παιδικό καρκίνο.
Η ίδια με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για τον παιδικό καρκίνο μιλώντας στο Αθηναϊκό-Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει: «Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την ΕΛΠΙΔΑ τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια του Θεού, της επιστήμης και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά μας θεραπεύονται. Μέσα από τη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η ΕΛΠΙΔΑ προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, και θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά θα γίνονται εντελώς καλά. Αυτό που πριν από 30 χρόνια έμοιαζε για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη την οικογένεια της ΕΛΠΙΔΑΣ ακατόρθωτο, μοιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνεται πραγματικότητα».
Με την εξέλιξη πρωτοποριακών θεραπειών σε μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ, σήμερα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών που δεν ξεπερνά το 20% θα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες πρόκειται για θεραπείες, που βασίζονται σε χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξολόθρευση των ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο, που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.
«Η σημερινή ημέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, μας βρίσκει αισιόδοξους περισσότερο από ποτέ, αφού είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου μας, ο οποίος είναι: κανένα παιδί να μην χάνεται εξαιτίας του καρκίνου. Καθώς οι νέες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, μπορούν πλέον να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, είμαστε βέβαιοι ότι κανένα παιδί δεν θα χρειάζεται να θεραπεύεται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού αλλά στον τόπο του» , αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ο Ευγένιος Γουσέτης, Παιδίατρος Αιματολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».
Στο «ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας
Η γενετική τροποποίηση και επεξεργασία των κυττάρων απαιτεί - εξηγούν οι επιστήμονες - την ύπαρξη ειδικών εργαστηρίων, που είναι ανάλογα κατασκευασμένα και εξοπλισμένα, ώστε να εξασφαλίζουν τις συνθήκες ασφαλούς παραγωγής προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τέτοια εργαστήρια, γνωστά ως Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων νόσων και σοβαρών γενετικών νόσων.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ε. Παπασάββας διοικητής του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" «Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Παιδιατρικής Ογκολογικής Μονάδας «ΕΛΠΙΔΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» έχει γίνει σημαντικό ερευνητικό έργο στο πεδίο των κυτταρικών θεραπειών και της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο έχει δημοσιευτεί σε υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η ερευνητική εμπειρία που υπάρχει στη Μονάδα σε συνδυασμό με την υποστήριξη και τη συνεργασία του κέντρου JOHNSHOPKINS, που πρόσφατα εξασφαλίσαμε, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχή ίδρυση ενός Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας παιδιατρικών νόσων μοναδικού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια».
Εφτασαν τους 110.000 οι εθελοντές δότες μυελού των οστών τα 6 τελευταία χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010, οπότε και λειτούργησε η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 35.000 νοσηλείες και γύρω στις 140.000 χημειοθεραπείες στα αντίστοιχα τμήματα ημερήσιας νοσηλείας και πάνω από 1.100 μεταμοσχεύσεις στη μοναδική έως και σήμερα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διαπιστευμένη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
Το 2014 με πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη δημιούργησε η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έτυχε της αμέριστης εμπιστοσύνης και υποστήριξης του κόσμου. «Με έμφαση στην ενημέρωση για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών για τους ασθενείς ιδιαίτερα τους Έλληνες, καταφέραμε μέσα σε 6 χρόνια να εμπλουτίσουμε την ελληνική δεξαμενή δοτών (Ε.Ο.Μ.) με 110.000 εθελοντές δότες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός Ελλήνων που νοσούν (παιδιά και ενήλικες ) και πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση να βρίσκουν άμεσα αιμοποιητικό μόσχευμα κατάλληλο από Έλληνα δότη» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Ινώ Κωσταντοπούλου Γενική Γραμματέας του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ και προσθέτει «πλέον κάθε βδομάδα ένας ή περισσότεροι δότες μας, προσφέρουν μόσχευμα για ασθενείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα 81 δότες έχουν προβεί σε αυτή την βαθιά ανθρωπιστική κίνηση».
Οταν ο αριθμός των εθελοντών φτάσει τις 300.000, το 70% των Ελλήνων ασθενών θα βρίσκει μόσχευμα
Όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να βρεθεί ο κατάλληλος - συμβατός δότης για κάποιον ασθενή. «Τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας είναι χιλιάδες και αυτό κάνει την ανεύρεση ιστοσυμβατού δότη δύσκολη. Κάθε λαό τον διακρίνει μία γενετική ιστική ομοιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων εθελοντών δοτών εγγυάται σε μεγάλο βαθμό ελπίδα και ζωή για τους Έλληνες ασθενείς» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σ. Γραφάκος, επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι «εάν ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών πλησιάσει τις 300.000, τότε το 70% των Ελλήνων ασθενών θα βρίσκει συμβατό μόσχευμα εύκολα, με πιο σύντομες χρονικά διαδικασίες (απαραίτητο γιατί η νόσος δεν περιμένει ) αλλά και με μικρότερο κόστος για το ελληνικό δημόσιο».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr