Καρναβάλια: Χοροί, τραγούδια, χρυσές αμοιβές και... βραζιλιάνες για να γεμίσει το «ταμείο»
Σε καρναβαλικό ρυθμό βρίσκονται πολλές πόλεις με τις γιορτές που κορυφώνονται την Κυριακή να έχουν μετατραπεί εκτός από μια μεγάλη εκδήλωση και σε μια... βαριά βιομηχανία με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για όλες τις επιχειρήσεις.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Το μακρινό 1988 η Κρύα Βρύση, μια μικρή κωμόπολη του νομού Πέλλης, μπήκε στον χάρτη της διασκέδασης, όταν ανακάλυψε… τη Βραζιλία και τις χορεύτριές της. Η απλή γιορτή που διοργανώνονταν μέχρι τότε, ξέφυγε από τα όρια της περιοχής και από ένα τοπικό γεγονός έγινε πανελλαδικό γεγονός όταν μια παρέα νέων σκέφτηκε να κάνει πρωταγωνίστριες… ένα γκρουπ βραζιλιάνες χορεύτριες. Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα, η Κρύα Βρύση βούλιαξε από κόσμο, οι επαγγελματίες της περιοχής «έπιασαν το νόημα» και τα καρναβάλια πήραν άλλη τροπή και μετατράπηκαν από μια απλή γιορτή σε οικονομικό αιμοδότη όλων των επιχειρήσεων. Από τότε το «μοντέλο της Κρύας Βρύσης» που μέχρι τότε είχε βρει εφαρμογή εν μέρει μόνο στο καρναβάλι της Πάτρας και της Ξάνθης, έγινε μόδα κι έδειξε σε μικρούς και μεγάλους δήμους πώς τα λεφτά που ξοδεύουν για μια εκδήλωση μπορούν… να πιάσουν τόπο. Φέτος στην Κρύα Βρύση, μετά από μια περίοδο υποτονικών εκδηλώσεων εξαιτίας της κρίσης… επανέρχονται οι Βραζιλιάνες. Το κόστος της εκδήλωσης θα φτάσει τα 30.000 ευρώ αλλά οι υπεύθυνοι περιμένουν σχεδόν 20.000 επισκέπτες στην περιοχή. Ενας πολλαπλασιασμός με το τι περίπου θα ξοδέψει ο καθένας από αυτούς, για διαμονή, φαγητό, ποτό, ψώνια και αποκριάτικα αξεσουάρ και στολές, μπορεί να πείσει και τον πιο επιφυλακτικό πως τα καρναβάλια έχουν μετατραπεί σε… βαριά βιομηχανία για κάποιες περιοχές.
Στην Πάτρα και στην Ξάνθη που κρατούν όλα αυτά τα χρόνια τα σκήπτρα καρναβαλικών εκδηλώσεων και όχι άδικα, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό… Το κόστος των εκδηλώσεων έχει εκτιναχτεί στα ύψη και φτάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με χρυσά μεροκάματα για τους καλλιτέχνες που ανεβαίνουν στην πίστα για μια συναυλία, μεγάλα μπάτζετ για δημόσιες σχέσεις, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, στολισμό των πόλεων και τηλεοπτικές καλύψεις. Στα ύψη όμως εκτινάσσονται και τα έσοδα όχι μόνο για όλη την πόλη αλλά και για τις περιοχές μακριά από αυτές… Οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού της Νάουσας για παράδειγμα φτάνουν μέχρι την Κατερίνη σχεδόν 100 χιλιόμετρα μακριά, για να βρουν κατάλυμα ενώ γκρουπ που θέλουν να επισκεφτούν το καρναβάλι της Ξάνθης φτάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη (απόσταση 200 χιλιόμετρα) για να βρουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο!
Στην Πάτρα τα σκήπτρα
Για την Πάτρα το καρναβάλι είναι και δικαιολογημένα το γεγονός της χρονιάς που κινητοποιεί όλη την πόλη. Αρκεί κάποιος να αναλογιστεί πως στις εκδηλώσεις φέτος θα συμμετέχουν 40.000 καρναβαλιστές, σύμφωνα με τους διοργανωτές! «Τα έξοδα φέτος θα είναι λίγο λιγότερα από πέρυσι, αλλά το καρναβάλι και πάλι θα καταφέρει να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Για μας είναι το γεγονός της χρονιάς» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Ήρα Κουρή. «Η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής είναι το φεστιβάλ να πάει παντού για αυτό και βγήκαμε έξω από τα στενά όρια του κέντρου της πόλης και απλωθήκαμε με εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης, με θεατρικά και χορευτικά δρώμενα συναυλίες και εκδηλώσεις για όλους» πρόσθεσε.
Ξάνθη: Χρυσές αμοιβές αλλά…
Αντίθετα στην Ξάνθη επένδυσαν και φέτος στα μεγάλα ονόματα για να προσελκύσουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Η Πέγκυ Ζήνα άνοιξε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, και ακολούθησαν οι Μιχάλης Χατζηγιάννης, Ζοζεφίν, Γιαννιάς. Βασίλισσα του καρναβαλιού στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής θα είναι η Τζούλια Νόβα και την παρουσίαση θα έχει η Ελένη Τσολάκη. Το κόστος της φετινής διοργάνωσης ξεπέρασε τις 145.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά στην Ξάνθη ξέρουν πως αυτά τα χρήματα είναι τίποτε μπροστά σε εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν στα ταμεία όλων των επιχειρήσεων της πόλης κι… ακόμα παραπέρα. Στα ξενοδοχεία σε όλη την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο ούτε για δείγμα, ενώ καφέ, μπαρ, σνακ-μπαρ, γυράδικα, ουζερί, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μαγαζιά με είδη δώρων και αποκριάτικες στολές ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στο καρναβάλι έρχονται κάθε χρόνο ακόμα για 2-3 μέρες και σχεδόν 8-10.000 Τούρκοι καθώς και χιλιάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες. Μόνο την τελευταία μέρα του καρναβαλιού, στη μεγάλη παρέλαση, επισκέπτονται την Ξάνθη, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει από 250.000 ως και 400.000 άτομα!
Πάντως ακόμα κι έτσι τα ποσά ζαλίζουν. Η Πέγκυ Ζήνα για τη μια εμφάνιση πήρε 23.900 ευρώ, οι Χατζηγιάννης – Ζοζεφίν 23.990 ευρώ, ο Γιαννιάς και το συγκρότημα Ανω-Κάτω 22.300 ευρώ, η Τζούλια Νόβα 3.500 ευρώ και η Ελένη Τσολάκη 4.700 ευρώ ενώ 14.000 ευρώ θα δοθούν μόνο για τα πυροτεχνήματα και 12.500 ευρώ για 5 καρναβαλικά άρματα!
Παρά τις χρυσές αμοιβές όμως η κουβέντα που έχει ανάψει στην Ξάνθη δεν αφορά το ύψος των χρημάτων αλλά το γεγονός πως δεν προτιμήθηκε για τη θέση της βασίλισσας του καρναβαλιού κάποιο πρόσωπο από την περιοχή. Αντιρρήσεις υπήρξαν και για την Ελένη Τσολάκη και τη στάση και τα σχόλιά της στο πρόσφατο συμβάν με τη φοιτήτρια στο ΑΠΘ. Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του καρναβαλιού, Πάνος Παπαδόπουλος το πρόβλημα προέκυψε όχι επειδή επιλέχθηκε ηΤζούλια Νόβα αλλά γιατί τα τελευταία χρόνια το καθεστώς που ακολουθούσαν οι διοργανωτές ήταν να επιλέγονται κορίτσια από την Ξάνθη για το ρόλο της βασίλισσας. Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης πάντως επισήμανε πως όλες οι κινήσεις γίνονται μόνο για το καλό της τοπικής κοινωνίας και στόχος του δήμου είναι να κάνει κάτι που θα αρέσει σε όλους. «Οι μέρες του καρναβαλιού φέρνουν σε όλες τις επιχειρήσεις της πόλης τα περισσότερα χρήματα της χρονιάς. Είναι το οικονομικό μας στήριγμα» τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραίτης.
Η Κρύα Βρύση… ξαναχτυπά
Στην Κρύα Βρύση οι διοργανωτές, μετά από μια μακρά περίοδο πιο συγκρατημένων κινήσεων αποφάσισαν φέτος να ακολουθήσουν την παλιά δοκιμασμένη συνταγή της… βραζιλιάνας χορεύτριας. Ετσι αποφάσισαν να καλέσουν ένα χορευτικό συγκρότημα με βραζιλιάνες για να δώσει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις μια αίγλη από τα παλιά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η αφίσες για τη φετινή εκδήλωση έχουν τίτλο «Βραζιλιάνες ξανά, όπως παλιά».
«Το φετινό κόστος θα αγγίξει τα 30.000 ευρώ αλλά περιμένουμε τουλάχιστον 20.000 επισκέπτες. Υπάρχει μεγάλη βοήθεια από το δήμο και τη δημοτική επιχείρηση που διαθέτουν υλικά και τεχνικό εξοπλισμό ενώ πολλοί και οι εθελοντές, τα νέα παιδιά της περιοχής, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το καρναβάλι» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Μαρία Τογρουζίδου. Το 2006 και το 2007 το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης είχε φτάσει στο απόγειό του θυμάται. «Τότε το κόστος έφτανε τα 170.000 ευρώ αλλά είχαμε πάνω από 50.000 επισκέπτες. Βούλιαζε το χωριό κι όλη η γύρω περιοχή από τους επισκέπτες. Ηταν και οικονομικά για όλους το γεγονός της χρονιάς. Ευελπιστούμε πως θα γίνει τέτοιο και πάλι» πρόσθεσε.
Επιμένουν παραδοσιακά στη Νάουσα
Στη Νάουσα αντίθετα επιμένουν παραδοσιακά με τους «Γενίτσαρους και τις Μπούλες» να κερδίζουν τη μάχη με τις… σταρ της TV και του πενταγράμμου. Ηδη τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν πληρότητα 100% ενώ πολλοί επισκέπτες αναζητούν στέγη σε Βέροια, Σκύδρα, Έδεσσα ακόμα και στην Κατερίνη, περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά! Το καρναβάλι διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα κι αυτό φαίνεται πως εκτιμούν οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του που αφήνουν στην πόλη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς πως για μέρα παραμονής με διανυκτέρευση κάποιος θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 80-100 ευρώ τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό και το οικονομικό αποτύπωμα του καρναβαλιού στην πόλη.
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr