Περίπου 1000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο
Συνεχίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στη διάσωση και περισυλλογή 164 προσφύγων και μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.
Τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί ξυλοδαρμοί εθελοντών και μία καταδρομική επίθεση σε αυτοκίνητο στη Μυτιλήνη. Τα μέλη των ΜΚΟ έχουν θορυβηθεί και ζητούν προστασία από την Αστυνομία, καθώς όπως λένε, δέχονται «τυφλούς» προπηλακισμούς και επιθέσεις. «Τυφλή» επίθεση δέχτηκε την Κυριακή και ένας Γερμανός δημοσιογράφος που κάλυπτε την άφιξη λέμβου με μετανάστες στο λιμάνι της Θέρμης.
Στη Μόρια μέχρι και αργά το απόγευμα της Κυριακής στήνονται «μπλόκα» από κατοίκους, προκειμένου να μην μεταφερθεί κανένας άλλος μετανάστης και πρόσφυγας εκεί. Το αποτέλεσμα είναι οι Αρχές να μην έχουν μεταφέρει σήμερα κανέναν μετανάστη από τους νεοεισερχόμενους στον καταυλισμό της Μόριας. Το Λιμενικό και η Αστυνομία αναζητούν νέους χώρους φιλοξενίας. Προς το παρόν οι μετανάστες μεταφέρονται σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τη Δευτέρα ενδεχομένως να μεταφερθούν μετανάστες και στο κέντρο του Καρά Τεπέ.
Χωρισμένη στα δύο η Λέσβος
Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει και «εμφύλιος» ανάμεσα στη δυτική Λέσβο και το Δήμο Μυτιλήνης, στον οποίο ανήκει και το χωριό της Μόριας. Ομάδες κατοίκων της Μόριας και της Μυτιλήνης οργανώνονται προκειμένου –όπως λένε- να μην επιτρέπουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στη Σκάλα Συκαμνιάς και τις γύρω ακτές να μεταφέρονται στη Μόρια. Οι ομάδες αυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να σηκώνει το βάρος του μεταναστευτικού μόνο ένας Δήμος.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, κάτοικοι του νησιού έχουν οργανωθεί και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εμποδίζουν στις ακτές της Λέσβου τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που έρχονται με λέμβους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες ‘εστίες’ έντασης στη Λέσβο. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολη η παρακολούθησή τους. Κάνουν αιφνιδιαστικές ενέργειες, όπως σήμερα που πήγαν να μπλοκάρουν λέμβο με μετανάστες στο λιμάνι της Θέρμης. Αυτό που φοβόμαστε είναι η μετατροπή της οργής σε αυτοδικία», λέει πηγή με γνώση των γεγονότων στη Λέσβο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr