Κινήσεις της Τουρκίας για αιφνιδιαστική προώθηση μεταναστών-προσφύγων στα νησιά
Πληροφορίες από την τουρκική πλευρά κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα για μία κίνηση αιφνιδιασμού στα ελληνικά νησιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τα πράγματα «αγριεύουν» στα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV η ανταποκρίτρια του Ανοιχτού Καναλιού και του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη. Μάλιστα από τις 18:00 και έπειτα φτάνουν στα σύνορα πολλά λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και φαίνεται ότι υπάρχει εκκένωση του χώρου του καταυλισμού που βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή του Έβρου.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη η φημολογία που υπάρχει στην περιοχή είναι αυτούς τους ανθρώπους θα τους μετακινήσουν σε άλλες περιοχές και κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open TV και του ethnos.gr «θα πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμα και με μια μαζική ενέργεια κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Δηλαδή να υπάρξει μαζική φυγή μεταναστών προς την Ελλάδα». Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες από την τουρκική πλευρά και έντονη κινητικότητα για μία κίνηση αιφνιδιασμού στα ελληνικά νησιά, με μαζικές μετακινήσεις μεταναστών-προσφύγων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV με τις οδηγίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων διακινητών μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 24ωρα προσπαθούν να περάσουν από τον Έβρο με όποιο τρόπο μπορούν. Άλλοι με βάρκες, άλλοι κολυμπώντας και άλλοι με τη βοήθεια σχοινιών στα παγωμένα νερά. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες λένε ότι «η Τουρκία μας εξαπάτησε», ενώ κατηγορούν τις τουρκικές αρχές ότι έφτασαν μέχρι τα σύνορα και τα βρήκαν κλειστά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις Τούρκοι συνοριοφύλακες φαίνεται ότι εμποδίζουν ομάδες προσφύγων να απομακρυνθούν από τα σύνορα. «Πηγαίνουμε σπίτι τώρα. Πηγαίνουμε πίσω στην Κωνσταντινούπολη» λέει ένας από τους μετανάστες στην κάμερα του Open TV. Άλλος μετανάστης σημειώνει πως «όσους δεν παίρνουν μέσα στα σύνορα τους στέλνουν πίσω. Η ελληνική πλευρά δεν τους δέχεται. Οι άνθρωποι που είναι μέσα στη συνοριακή πύλη βγαίνουν έξω και επιστρέφουν».
Πόσα χρήματα βγάζουν οι Τούρκοι διακινητές
Κομβικό ρόλο στον συντονισμένο σχέδιο της Άγκυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, έχουν οι διακινητές που «θησαυρίζουν» από τον πόνο και τη δυστυχία μεταναστών και προσφύγων. «Δόξα τω θεώ βγάζουμε 1.000 λίρες κάποιες μέρες. Αν δεν μας πιάσουν κερδίζουμε χρήματα, αν μας πιάσουν όμως έχουμε ζημιά. Χάνουμε 10 - 15 εκατ. λίρες» λέει Τούρκος διακινητής on camera.
Φτάνουν στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία
Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη υπάρχουν πληροφορίες με βάση τις οποίες δεκάδες λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη έχουν ξεκινήσει μεταφέροντας Σύρους πρόσφυγες με κατεύθυνση τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε μετανάστες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα
Kυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.
Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
-Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.
-Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.
Frontex: «Ταχεία επέμβαση» στα ελληνικά σύνορα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.
Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.
Χωρίς νομική βάση η αναστολή των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα
H αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου ήταν μία από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτή την ενέργεια. «Ούτε η Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχει οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της υποδοχής αιτήσεων ασύλου», τονίζεται σχετικά.
Σχετικά με το άρθρο 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι: «Αυτό επιτρέπει τη υιοθέτηση προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, με πρόταση από την Κομισιόν και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που μία ή περισσότερες χώρες- μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ξαφνική εισροή πολιτών τρίτης χώρας, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της αίτησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ. Τα άτομα που εισέρχονται ακανόνιστα στο έδαφος μιας χώρας επίσης δεν πρέπει να τιμωρούνται, αν εμφανίζονται στις αρχές χωρίς καθυστέρηση για να ζητήσουν άσυλο».
Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάνει έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. «Σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό οι αρχές να αποφεύγουν όποια μέτρα μπορεί να εντείνουν την ταλαιπωρία ευάλωτων ανθρώπων. Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις άτακτες μετακινήσεις, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης ισχύος και να διατηρούν τα συστήματα για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου με ομαλό τρόπο», υπογραμμίζει.
Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη για ευρωπαϊκούς πόρους και αλληλεγγύη, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίδραση της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση. Την ίδια ώρα, σημειώνει, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η διεθνής στήριξη προς την Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, και προς άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία. «Την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας και η μετακίνηση πολλών χιλιάδων ανθρώπων είναι ανησυχητική, η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη βορειοδυτική Συρία και οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ιντλίμπ για περίπου 950.000 εκτοπισμένους ανθρώπους εξακολουθούν να απαιτούν επείγουσα δράση», καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr