Δραματική προειδοποίηση καθηγητή για κορονοϊό: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα γίνουμε Ιταλία
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης αναρωτήθηκε αν «καταλαβαίνουν οι πολίτες τι σημαίνει η έννοια ατομική ευθύνη».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ζοφερή προειδοποίηση για τη διάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας έκανε μέσω του ethnos.gr ο Παύλος Νικολαΐδης, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος. ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, ο οποίος αναλύοντας τα όσα βλέπει γύρω του τόνισε ότι «καλώς πήραμε τα μέτρα που πήραμε πριν αρχίσει να ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων, αλλά δυστυχώς αυτά αυτοαναιρούνται», όπως είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε μάλιστα ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, με τον ρυθμό που εμφανίζονται τα κρούσματα στη χώρα μας κι αν συνεχίσουν οι πολίτες να μην αναλαμβάνουν την ατομική ευθύνη που τους αναλογεί, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουμε Ιταλία.
Ο κύριος Νικολαΐδης αναρωτήθηκε αν «καταλαβαίνουν οι πολίτες τι σημαίνει η έννοια ατομική ευθύνη. Δεν είναι η ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, αλλά απέναντι στον πλησίον μας στον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μας. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν».
Ο καθηγητής μάλιστα αναρωτήθηκε, «τι πρέπει να πούμε στους πολίτες; Ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για να συμμορφωθούν και να μην συνωστίζονται;». Μάλιστα έκανε λόγο για αυτοαναίρεση των μέτρων που έχουν ληφθεί: «Καλώς πήραμε τα μέτρα και μάλιστα αρκετά νωρίς, πριν ακόμη αρχίσουν και ανεβαίνουν τα κρούσματα. Δεν έχουν νόημα όμως αν ο κόσμος συνωστίζεται στις ουρές και συγκεντρώνονται πολλοί μαζί. Αυτή τη στιγμή αυξάνονται τα μη ιχνηλατίσημα κρούσματα και οι επόμενες 10 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Αν όμως δεν ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνουμε και εδώ Ιταλία».
4.000 πολίτες στις παραλίες - 45 συλλήψεις για παραβίαση μέτρων
Μπορεί οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ να έκλεισαν λόγω κορονοϊού, ωστόσο όσοι έχουν αποφασίσει να αγνοήσουν την έκκληση των επιστημόνων να μείνουν στα σπίτια τους και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους γύρω τους. Έτσι, βρήκαν το Σάββατο τον τρόπο να απολαύσουν τον καλό καιρό και… ξεχύθηκαν στις παραλίες. Αποτέλεσμα, ο συνωστισμός. Όσοι δεν πήγαν να… αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ, επέλεξαν να βολτάρουν -κυρίως- σε οργανωμένες παραλίες, αλλά και χιονοδρομικά κέντρα.
Ετσι, λουκέτο» στις οργανωμένες πλαζ της Βουλιαγμένης, στην Ακτή και στον Αστέρα μετά την κοσμοσυρροή αυτή έβαλε και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της πλαζ Βουλιαγμένης και επισήμανε στους υπεύθυνους ότι είναι αδιανόητο να επιτρέπεται η είσοδος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, τα εισιτήρια που έκοψε από το πρωί η πλαζ της Βουλιαγμένης ανέρχονται σε 2.500 με τους λουόμενους να ξεπερνούν τους 3.000!
Λιγότερος κόσμος βρέθηκε και στην οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας περίπου 150 ωστόσο στην ελεύθερη ανατολική παραλία της Βάρκιζας οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 500! Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επικοινώνησε και με τους αρμόδιους της Λίμνης Βουλιαγμένης και τόνισε ότι θα πρέπει να εξυπηρετούν μέχρι 60 άτομα ημερησίως και αυτοί προφανώς να έχουν το απαραίτητο έγγραφο που θα τους επιτρέπει να κάνουν χρήση των ιαματικών υδάτων για λόγους υγείας.
έλος, η Δημοτική Αστυνομία από το πρωί, πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε όλα τα καταστήματα εστίασης για το εάν εφαρμόζουν πλήρως τα μέτρα. Επειτα από αυτά, ενισχύονται τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνουν όχι μόνο οι οργανωμένες παραλίες, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα.
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επίσημο λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο Twitter.
Δεκάδες συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά του νέου κορονοϊού
Σε 45 συλλήψεις προχώρησε από την Πέμπτη η αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ ξεκίνησε σήμερα την λειτουργία του και το κέντρο ενημέρωσης που δημιουργήθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
«Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι… Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Από όλες και όλους… Όσοι δεν πειθαρχούν θα αντιμετωπιστούν ανάλογα», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι 45 συλληφθέντες, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, όπως φροντιστήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, Κ.Α.Π.Η., καφετέριες - καφενεία, κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών εντός εμπορικού κέντρου, κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί συνολικά σε όλη την επικράτεια 43 παραβάσεις για τις οποίες συνελήφθησαν οι 45, στις εξής περιοχές:
- (12) στην Αττική,
- (6) στη Δυτική Ελλάδα,
- (6) στη Θεσσαλία,
- (5) στη Δυτική Μακεδονία,
- (5) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- (3) στην Κρήτη,
- (3) στο Νότιο Αιγαίο,
- (2) στην Πελοπόννησο,
- (2) στην Ήπειρο και
- (1) στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε επίσης:
Μπλακ άουτ στον παγκόσμιο αθλητισμό προκαλεί ο κορονοϊός
Κορονοϊός: Αναστέλλουν τη λειτουργία τους μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
Κοροναϊός: Αναστολή παραστάσεων σε Μέγαρο, ΚΠΙΣΝ, Στέγη και θεατρικές σκηνές
Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει από τη γρίπη και το κρυολόγημα - 12 τρόποι προστασίας
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr