Ελληνας φαρμακοποιός στο Μιλάνο: «Ζούμε σε ζούγκλα, θα νοσήσουν 4 εκ. μέχρι τον Ιούνιο»
Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου μιλάει αποκλειστικά στο ethnos.gr και περιγράφει τη δραματική καθημερινότητα αλλά και το οικογενειακό πρόβλημα που τον έχει σε καραντίνα εδώ και ένα χρόνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τη ζωή τους κορώνα γράμματα παίζουν κάθε μέρα γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κοροναϊού ειδικά στο «μάτι του κυκλώνα» που δεν είναι άλλο από την περιφέρεια της Λομβαρδίας στην βόρεια Ιταλία.
Υπάρχει όμως και μία τρία κατηγορία που δίνει μεγάλες μάχες στον πάγκο των φαρμακείων για να εξυπηρετήσουν τους πανικόβλητους πολίτες που τις περισσότερες φορές καταπατούν και ξεχνούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Aυτοί δεν είναι άλλοι από τους φαρμακοποιούς. Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου τελείωσε το σχολείο του στη Γλυφάδα και από τα 18 του χρόνια έφυγε για σπουδές στην Ιταλία. Το 2013 πήρε το πτυχίο του φαρμακοποιού και εργάζεται σε κεντρικό φαρμακείο του Γκαρμπανιάτε, 8 χιλιόμετρα από το κέντρο του Μιλάνου.
Είναι σε καραντίνα ένα χρόνο
Η περίπτωση του είναι ξεχωριστή καθώς η καραντίνα για τον ίδιο και την σύζυγο του επίσης φαρμακοποιό δεν ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες αλλά πριν από ακριβώς ένα χρόνο και εξηγεί: «Η κορούλα μας γεννήθηκε πρόωρα, μετά από 24 εβδομάδες κύησης και έτσι από το Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Αύγουστο ήταν στο νοσοκομείο. Ζούσαμε σε καραντίνα στο νοσοκομείο γιατί η μικρούλα μας επειδή ήταν πρόωρη είχε πνευμονική δυσπλασία και χρειάζονταν υποστήριξη. Ευτυχώς όλα πηγαίνουν καλά, το βράδυ ακόμα χρειάζεται οξυγόνο και φυσικά μαζί με τη γυναίκα μου τρέμουμε μήπως κολλήσουμε τίποτα και σταθεί μοιραίο για το μωρό».
«Πάνω από 3,5 εκ. θα νοσήσουν»
Ο Έλληνας φαρμακοποιός παράλληλα φτάνει και στο πτυχίο του βιολόγου. Όταν δεν εργάζεται μελετά για τον κοροναϊό και αναλύει μαθηματικά μοντέλα για τους ασθενείς αλλά και τα θύματα. Τα ευρήματα του σοκάρουν: «Δυστυχώς η κυβέρνηση στην Ιταλία άργησε πολύ να πάρει μέτρα. Οταν φτάσαμε στα 7.500 κρούσματα και στους 500 νεκρούς πήραν απόφαση για καραντίνα. Ήταν πολύ αργά. Από τη στιγμή που μπήκαμε σε καραντίνα υπολογίστε επί 10 φορές κρούσματα και θύματα μέσα σε 15 ημέρες. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο πως το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου είναι το 5,6% επί των κρουσμάτων και με δεδομένο πως θα νοσήσει το 60% του πληθυσμού της Ιταλία των 60 εκατομμυρίων πάμε για περίπου 4 εκατομμύρια που θα νοσήσουν και 200.000 νεκρούς. Μακάρι να μην επιβεβαιωθώ αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα όλοι οι μαθηματικοί υπολογισμοί έχουν δικαιωθεί με ακρίβεια».
«Εχουμε δρόμο, τον Ιούνιο θα αναπνεύσουμε»
Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου εκτιμά πως όλη αυτή η περιπέτεια θα έχει διάρκεια και μας προετοιμάζει για καραντίνα τουλάχιστον δύο μηνών: «Πιστεύω πως ακόμα βρισκόμαστε στην έξαρση. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση. Υπολογίζω την κορύφωση στην Ιταλία σε 2-3 εβδομάδες. Μέχρι τότε θα "φύγει" πολύς κόσμος. Δυστυχώς. Το ίδιο και στην Ελλάδα και γι αυτό έχει σημασία να τηρηθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.. Πιστεύω πως μέσα Ιουνίου θα μπορούμε να πούμε πως αφήσαμε πίσω όλη αυτή την περιπέτεια. Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα σκεφτόμαστε με τη γυναίκα μου να τα παρατήσουμε όλα και να έρθουμε στην Ελλάδα».
«Πήρε νωρίς μέτρα η Ελλάδα αρκεί να εφαρμοστούν»
Σχετικά με τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα είπε: «Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχοντας το παράδειγμα της Ιταλίας πήρε πιο γρήγορα αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό. Αν η χώρα μπήκε σε καραντίνα στα 300 κρούσματα και στους 4 νεκρούς υπολογίστε πάλι επί 10 φορές ασθενείς και θύματα τις επόμενες 15 μέρες. Αυτή είναι η αναλογία. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία έξαρση αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία πως η Ελλάδα θα γίνει Ιταλία. Εάν οι Έλληνες πειθαρχήσουν δεν θα έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς εδώ. Διαφορετικά η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρήσιμη».
«Με κορόιδευαν και τώρα με παρακαλάνε»
Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου καταγγέλει την ελαφρότητα των Ιταλών και την έλλειψη ενημέρωσης που είχαν το προηγούμενο διάστημα. «Η κατάσταση υποτιμήθηκε από όλους», είπε χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Λόγω του προβλήματος που είχα με την κόρη μου αλλά και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει από τις σπουδές μου ήξερα πως θα γίνει μεγάλο κακό. Τους το έλεγα και δε με έπαιρναν στα σοβαρά. Εβαζα μάσκα και γάντια στην εξυπηρέτηση των πελατων. Οι πελάτες αλλά και ο ιδιοκτήτης με χαρακτήριζαν υπερβολικό. Ορίστε τώρα. Οι ίδιοι πελάτες έρχονται με τρόμο και με παρακαλάνε να τους δώσω φάρμακα και να τους πω τι θα γίνει στο μέλλον. Τι να τους πω και τι να τους δώσω έτσι που έγιναν τα πράγματα; Ζούμε πολύ άσχημες καταστάσεις».
«Δίνω μάχη να κλείσουμε τα ρολά»
Ο Ελληνας φαρμακοποιός έφτασε να έρθει σε ρήξη με τον εργοδότη του για να τον πείσει να τοποθετήσει ειδικό προστατευτικό γυαλί στον πάγκο ή να κλείνουν τα ρολά του φαρμακείου διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο: «Φτάσαμε στα όρια μας με τον εργοδότη μου. Του ζητούσα από καιρό να βάλει ένα προστατευτικό φάιμπερ γκλας στον πάγκο. Έρχονταν οι πελάτες και φτερνίζονταν. Άλλοι είχαν συνταγές και έγλειφαν τα χαρτιά για να τα ξεχωρίσουν και μου τα έδιναν. Τώρα με τα νέα μέτρα ευτυχώς μπήκε το ειδικό γυαλί στους πάγκους αλλά να ξέρετε πως τα σταγονίδια του υιού μετά από ένα φτέρνισμα μπορεί να μείνουν και στο πάτωμα του καταστήματος δύο και τρεις ώρες. Προσωπικά δίνω μάχη για να τους πείσω ώστε τα φαρμακεία να έχουν κλειστά ρολά όπως γίνεται στην εφημερία. Το κατάστημα πρέπει να είναι καθαρό και με απολύμανση και εμείς να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Διαφορετικά θα είμαστε πηγή μόλυνσης. Αφήστε το προσωπικό μου πρόβλημα. Εάν εγώ κολήσω και πάω σπίτι μου τι θα γίνει με το μωρό; Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα».
«Η παρακεταμόλη είναι σε έλλειψη»
Ο 33χρονος Νίκος παρακολουθεί όλες τις ανακοινώσεις για τον κοροναϊό αλλά και τα συμπεράσματα γιατρών και βιολόγων σχετικά με την αντιμετώπιση του και διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες μία τεράστια ζήτηση στα φάρμακα παρακεταμόλης εκτιμώντας πως σύντομα θα εξαντληθούν από την αγορά και εξήγησε και το λόγο: «Κορυφαίοι γιατροί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η παρακεταμόλη είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την καταπολέμηση του κοροναϊού. Εχει πιο άμεσα αποτελέσματα. Αντίθετα η κορτιζόνη ενθαρρύνει τον ιό. Αυτό έχει περάσει στον κόσμο και τις τελευταίες ημέρες γίνεται μάχη στο φαρμακείο. Ολοι ζητούν αντιπυρετικά με παρακεταμόλη. Εάν συνεχιστεί αυτή η ζήτηση εκτιμώ πως θα υπάρξει έλλειψη. Να ξέρετε πως ήδη υπάρχει έλλειψη παρακεταμόλης στις φαρμακοβιομηχανίες διότι οι πρώτες ύλες προέρχονται από την Κίνα και εκεί τα εργοστάσια για 2,5 μήνες ήταν κλειστά λόγω του κοροναϊού. Επομένως θεωρώ πως θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Το δικό μας κατάστημα για παράδειγμα έχει δεν έχει 100 σκευάσματα στοκ που θεωρούνται πολύ λίγα για την εμπορική δυναμική του».
«Ζούμε σε ταινία τρόμου»
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και ειδικά στη Λομβαρδία είπε: «Θα σας το πω ωμά. Νιώθω πως ζούμε σε ζούγκλα. Στη δουλειά ανασφάλεια. Στο σπίτι αγωνία. Έξω δε μπορούμε να βγούμε. Και να βγει κάποιος για κάποια ανάγκη υπάρχουν φύλακες του Δήμου και της αστυνομίας που από μεγάφωνα τον καλούν να μπει μέσα. Κοιτάμε το δρόμο και δεν βλέπουμε άνθρωπο. Κυκλοφορούν μόνο νοσοκομειακά. Μεταφέρουν ασθενείς και νεκρούς. Νιώθουμε πως ζούμε ταινία τρόμου με πρωταγωνιστές τους εαυτούς μας. Ακόμα και οι γιατροί δεν δέχονται ραντεβού στα ιατρεία τους. Δίνουν συμβουλές και στέλνουν συνταγές από τα social media και WhatsApp και οι ασθενείς έρχονται σε μας να εκτελέσουμε τις συνταγές».
«Τρέμουμε μη μας συμβεί κάτι »
Μοιραία λοιπόν η σκέψη πως μπορεί να νοσήσει κάποιος μοιάζει με εφιάλτη: «Ξέρουμε πως τα νοσοκομεία της Λομβαρδίας είναι κορεσμένα. Προσέρχονται εκεί 10 άτομα την ώρα. Και να πάει κάποιος πάλι παίζει πάλι κορώνα γράμματα τη ζωή του. Το να μην πάει πάλι δεν είναι λύση γιατί θα χρειαστεί οξυγόνο και φάρμακα. Στις εντατικές έχουν προτεραιότητα οι νεότεροι σε ηλικία. Οι γιατροί δεν έχουν άλλες αντοχές και κάνουν επιλογές με βάση την ηλικία και την κατάσταση των ασθενών. Κρεβάτια δεν υπάρχουν και γίνονται επιλογές ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Ειλικρινά τρέμουμε μη μας συμβεί κάτι γιατί μετά δεν ξέρω τι θα γίνει. Μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα σκεφτόμαστε με τη γυναίκα μου να τα παρατήσουμε όλα και να έρθουμε στην Ελλάδα».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr