Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε σχολείο λόγω προβλήματος στατικότητας
Μέσα στα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η μετακόμιση των μαθητών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Λουκέτο βάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε δημοτικό σχολείο λόγω προβλημάτων στατικότητας, όπως προέκυψε από τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο που «τρέχει» ο δήμος στα σχολικά κτίρια της πόλης. Πρόκειται για το 54ο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην οδό Ολυμπιάδος και στο οποίο φοιτούν 85 μαθητές. Την πρόταση εκκένωσης- η οποία και έγινε δεκτή και από το Σώμα- ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπανούκης το απόγευμα της Δευτέρας (10/12) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Μέσα στα Χριστούγεννα, οι μικροί μαθητές θα μετακομίσουν είτε στο 53ο είτε στο 51ο δημοτικό σχολείο, τα οποία βρίσκονται στην γύρω περιοχή. Την Τετάρτη (12/12) εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων θα συναντηθούν για το θέμα και με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Θανάση Παππά.
«Τέλη Οκτωβρίου πήραμε ένα χαρτί ότι το σχολείο είναι ακατάλληλο και πρέπει να το εκκενώσουμε άμεσα. Έκτοτε δεν ξέρουμε τι να κάνουμε και αγωνιούμε για τα παιδιά μας. Αν η διοίκηση του δήμου γνώριζε για το πρόβλημα από τον Μάρτιο (οπότε και ολοκλήρωσε την έρευνα η εταιρία) τότε θεωρώ το γεγονός ότι η διοίκηση επέτρεψε το Σεπτέμβριο να ανοίξει το σχολείο ποινικό αδίκημα» είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου η εκπρόσωπος ου Συλλόγου Γονέων Βασιλική Τσιούμαρη και πρόσθεσε: «Το να διασκορπιστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία είναι αντιπαιδαγωγικό. Πρέπει όλα να μετακομίσουν σε ένα σχολείο». Παίρνοντας το λόγο άλλα μέλη του Συλλόγου Γονέων τόνισαν ότι η διοίκηση του δήμου αντιμετωπίζει το θέμα της σχολικής στέγης με προχειρότητα.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε γνώση του προβλήματος του σχολείου στα μέσα Οκτωβρίου και άμεσα ξεκίνησε όλη η διαδικασία» απάντησε ο κ. Μπαρμπουνάκης.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών για το 54ο δημοτικό σχολείο «το συγκεκριμένο κτίριο παρουσιάζει διαφορική καθίζηση και προτείνεται ο έλεγχός του σε ανώτερο βαθμό». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου, η οποία θα περιλαμβάνει στατική και γεωτεχνική όπως και αρχιτεκτονική αλλά και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Η κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1955.
Παρεμβάσεις χρήζουν και άλλα δύο σχολεία, όπως προέκυψε από τον προσεισμικό έλεγχο του δήμου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ελέγξει περίπου 100 σχολεία στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προσεισμικού μακροσκοπικού ελέγχου ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν και σε ένα σχολείο, το οποίο δεν λειτουργεί και προσπαθεί να εντάξει ο δήμος στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση τόσο ως προς τη μελέτη και ως προς την κατασκευή. Το δεύτερο είναι το σχολείο της Παπάφη -γυμνάσιο και λύκειο- όπου υπάρχει ένα προστέγασμα, το οποίο πρέπει να καθαιρεθεί.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr