Απόρρητες οι συμβάσεις για τον έλεγχο πρόσβασης σε δομές φιλοξενίας
Επίκεινται προσλήψεις για τις δομές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Απόρρητες χαρακτηρίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τις συμβάσεις που θα υπογράψει για τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης στις 39 δομές φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Με την απόφαση 2881/19-3-2020 του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν χαρακτηρίζονται απόρρητες και περνούν έτσι σε πλαίσιο ανάλογο με εκείνο των προμηθειών που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις και την Ασφάλεια.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «χαρακτηρίζουμε ως απόρρητη κάθε σύμβαση ανάπτυξης, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των πληροφοριακών συστημάτων ελέγχου της πρόσβασης και διάθεσης παροχών καθώς και της πραγματοποίησης των απολύτως συναφών λοιπών υπηρεσιών και προμηθειών», «για την αποτροπή περιστατικών πλαστοπροσωπίας και παράνομης εισόδου στα ως άνω κέντρα, στοιχείων που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την τάξη και την ασφάλεια».
«Ο χαρακτηρισμός των ως άνω συμβάσεων ως απόρρητων επιβάλλεται για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της ασφάλειας της χώρας» αναφέρει στην Υπουργική Απόφαση ο Ν.Μηταράκης ενώ επικαλείται τον πρόσφατο νόμο 4674/2020 στον οποίο προστέθηκε με εκπρόθεσμη τροπολογία το άρθρο 112. Με το άρθρο αυτό παρέχεται η δυνατότητα να είναι απόρρητη η «εκτέλεση έργων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων για τον έλεγχο της πρόσβασης και τη διάθεση παροχών στις δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, καθώς και τις απολύτως συναφείς με τα συστήματα αυτά προμήθειες». Τέτοια δυνατότητα είχε θεσπισθεί αρχικά τον Δεκέμβριο του 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τότε αφορούσε μόνο την «εκτύπωση των εντύπων βεβαιώσεων κατάθεσης αίτησης και των ειδικών βεβαιώσεων νόμιμης διαμονής» και με τον νόμο 4674 επεκτείνεται.
Ο έλεγχος της πρόσβασης στις δομές φιλοξενίας, υποδοχής και κράτησης προσφύγων και μεταναστών ήταν θέμα που είχε συζητηθεί εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ποτέ να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Είχαν συζητηθεί συστήματα διαφόρων μορφών με προσωπικές κάρτες που θα ανοίγουν τις πύλες εισόδου ή λιγότερο προσωποποιημένα όπως τα εισιτήρια του Μετρό. Φαίνεται πως τώρα έχει φθάσει η ώρα των αποφάσεων ενώ είναι άγνωστο εάν ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων ως απόρρητες θα επιτρέψει να γίνει γνωστό τουλάχιστον το κόστος προμήθειας, λειτουργίας και συντήρησης.
Στο μεταξύ, με άλλη απόφαση που υπογράφουν ο Νότης Μηταράκης με τον υφυπουργό Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη, αποκτούν νομική οντότητα οι 28 δομές που ήδη λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα «ώστε να περιέλθουν στον διοικητικό έλεγχο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και να ενταχθούν στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων Διοικητών». Εως τώρα, στο Υπουργείο ήταν ενταγμένες 11 δομές, δηλαδή τα 6 ΚΥΤ (Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κω, Λέρου, Φυλακίου Εβρου) και εκείνες σε Ελαιώνα, Σχιστό, Διαβατά, Γαλάτσι και το ΠΙΚΠΑ Λέρου.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθούν δύο προκηρύξεις, μια για την τοποθέτηση Διοικητών στις 28 Δομές και μία για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα στελεχώσει την κεντρική υπηρεσία, τις 28 δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος και τα 6 υφιστάμενα ΚΥΤ.
Οι 28 δομές είναι:
1. «Αλεξάνδρεια», στο στρατόπεδο «ΤΧΜ (ΜΧ) Γ. ΠΕΛΑΓΟΥ» του Δήμου Αλεξάνδρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2.«Βαγιοχώρι», στην Τοπική Κοινότητας Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Λουτρά Βαγιοχωρίου, σε ξενοδοχεία του Δήμου Βόλβης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4. «Βέροια», στο στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ» του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
5. «Βόλος», στις εγκαταστάσεις «ΜΟΖΑΣ» του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
6. «Δολιανά», στην Εθνική Οδό Καλπακίου-Συνόρων του Δήμου Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
7. «Δράμα», στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
8. «Ελευσίνα», στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού του Δήμου Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
9. «Θερμοπύλες», στην Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών του Δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
10.«Θήβα», στη θέση «Κλωστήριο Σακίρογλου» του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
11.«Καβάλα», στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στη θέση «Περιγιάλι» του Δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
12.«Κατσικάς», στην Δημοτική Κοινότητα Κατσικά του Δήμου Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.
13.«Κάτω Μηλιά», στην Τοπική Κοινότητα Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
14.«Κυλλήνη», στην Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
15.«Λαγκαδίκια», στο στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» του Δήμου Λαγκαδά της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
16.«Κουτσόχερο», στο στρατόπεδο «Ευθυμιοπούλου» του Δήμου Λαρισαίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
17.«Λαύριο», στη θέση «Παιδικές Κατασκηνώσεις» του Δήμου Λαυρεωτικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
18. «Μαλακάσα», στο στρατόπεδο «Γερακίνη» του Δήμου Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
19.«Οινόφυτα», στη θέση «Παλαιό Εργοστάσιο» του Δήμου Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
20.«Πολύκαστρο», στη θέση «Νέα Καβάλα» του Δήμου Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
21.«Ριτσώνα», στην Περιφερειακή Οδό Χαλκίδας-Θηβών του Δήμου Χαλκιδαίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
22.«Σέρρες, στη θέση «Πρώην Γεωργική Σχολή» του Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
23.«Σκαραμαγκάς», στη θέση «Προβλήτα 4» του Δήμου Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.
24.«Φιλλιπιάδα», στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας της Περιφέρειας Ηπείρου.
25.«Γρεβενά», σε ξενοδοχεία του Δήμου Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
26.«Πύργος», στη θέση «Ξενώνες Πύργου» του Δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
27.«Κόρινθος», στο στρατόπεδο «Καλογερογιαννάκη» του Δήμου Κορινθίων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
28.«Σιντική», στη θέση «Κλειδί» του Δήμου Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr