Τεκνοποίηση με εξωσωματική: Στην... κατάψυξη το όνειρο ζευγαριών λόγω κορονοϊού
Σε απόγνωση δεκάδες ζευγάρια από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, που επισκέφθηκαν τη χώρα µας για να υποβληθούν σε υποβοηθούµενη αναπαραγωγή, καθώς τα κέντρα λειτουργούν µόνο για την ολοκλήρωσηόσων πρωτόκολλων είχαν ξεκινήσει πριν από την πανδηµία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το όνειρο χιλιάδων ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί µέσω εξωσωµατικής µπήκε στην... κατάψυξη λόγω κορονοϊού. «Πάγωσαν» οι διαδικασίες εµβρυοµεταφοράς σε ποσοστό 90% και τα κέντρα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής λειτουργούν µόνο για την ολοκλήρωση όσων πρωτόκολλων είχαν ξεκινήσει -η παρακολούθησή τους γίνεται µε αυστηρά µέτρα προστασίας- και για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στα υπογόνιµα ζευγάρια.
«Είναι µια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. ∆εν είναι κλειστά τα κέντρα, αλλά δεν µπορούν να δεχτούν ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο για την επίτευξη εγκυµοσύνης» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Θέµης Μαντζαβίνος, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής.
Και εξηγεί: «Είµαστε αντιµέτωποι µε έναν νέο ιό, µια νέα ασθένεια, και δεν γνωρίζουµε τι θα συµβεί στο έµβρυο αν η µητέρα κολλήσει τον ιό στο πρώτο τρίµηνο της κύησης. Επιπλέον, αν µια έγκυος στο πρώτο τρίµηνο προσβληθεί από τον κορονοϊό, δεν θα µπορέσει να ακολουθήσει το θεραπευτικό πλάνο και να της χορηγηθεί η ενδεδειγµένη φαρµακευτική αγωγή».
Η Γκρέις και ο Τίµοθι, αµφότεροι γύρω στα 45, ταξίδεψαν από τη Γουαδελούπη, ένα νησιωτικό σύµπλεγµα στην Ανατολική Καραϊβική, στην Ελλάδα, για να υποβληθούν σε υποβοηθούµενη αναπαραγωγή. Συγκέντρωναν για περίπου δύο χρόνια τα χρήµατα που απαιτούνταν, έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι στις αρχές του χρόνου, ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο της θεραπείας και λίγο πριν από την εµβρυοµεταφορά έγινε γνωστό ότι διακόπτονται οι διαδικασίες.
Η Γκρέις και ο Τίµοθι βρέθηκαν σε απόγνωση. Η λύση που τους προτάθηκε ήταν να καταψυχθούν τα γονιµοποιηµένα έµβρυα, αλλά αυτό δεν τους βρήκε σύµφωνους. Δεν µπορούσαν να κάνουν ξανά το ίδιο ταξίδι και µάλιστα άγνωστο πότε. Υπέγραψαν ότι µε δική τους συναίνεση θέλουν να γίνει η εµβρυοµεταφορά και αναχώρησαν για την πατρίδα τους. Ολα έγιναν οριακά.
Η σύσταση
Μία ηµέρα µετά ήρθε στα κέντρα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής η σύσταση, τόσο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εµβρυολογίας (ESHRE) όσο και από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), σχετικά µε τα προληπτικά µέτρα που αφορούν τη λοίµωξη από τον κορονοϊό COVID-19. Σύµφωνα µε αυτήν, οι γιατροί πρέπει να συστήνουν στις γυναίκες που επιθυµούν εγκυµοσύνη µε τη µέθοδο της εξωσωµατικής γονιµοποίησης να την αποφύγουν σε αυτό το χρονικό διάστηµα, ακόµη κι αν έχουν βγει αρνητικά τα τεστ για λοίµωξη από τον κορονοϊό στα οποία έχουν υποβληθεί.
Οσο για τις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει το πρωτόκολλο θεραπείας και τη λήψη των ωαρίων, σε αυτές προτείνεται η αναβολή της εγκυµοσύνης και η κατάψυξη ωαρίων ή εµβρύων για µεταγενέστερη εµβρυοµεταφορά. «Τα κέντρα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής δυστυχώς δεν µπορούν να επιτελέσουν την κανονική τους δραστηριότητα. Βρισκόµαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επικοινωνούµε µε τα ζευγάρια και να τους ζητάµε να αναβάλουν για λίγο καιρό την προσπάθειά τους, αλλά δεν µπορούµε να τους πούµε πόσος είναι αυτός ο λίγος χρόνος» µας λέει η Αλεξία Χατζηπαρασίδου, senior κλινική εµβρυολόγος, διαπιστευµένη από την ESHRE, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Embryolab, συνιδρύτρια και διευθύντρια του Embryolab Academy.
«Είµαστε αντιµέτωποι µε έναν νέο ιό, µια νέα ασθένεια, και δεν γνωρίζουµε τι θα συµβεί στο έµβρυο αν η µητέρα κολλήσει τον ιό στο πρώτο τρίµηνο της κύησης» υπογραµµίζει ο Θέµης Μαντζαβίνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής
H κυρία Χατζηπαρασίδου σηµειώνει ότι όσες γυναίκες είχαν ξεκινήσει τη θεραπεία πριν από το ξέσπασµα της πανδηµίας τη συνεχίζουν κανονικά, αυτές ωστόσο είναι λίγες, ενώ θα τους προταθεί να καταψύξουν τα ωάρια. «Αντιλαµβανόµαστε την επιθυµία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος µας, να τα βοηθάµε, αλλά στον καιρό της αβεβαιότητας που ζούµε είναι ορθό να µη δηµιουργούµε περιστατικά που ενδεχοµένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκοµείο» αναφέρει και προσθέτει: «Και για εµάς είναι εξαιρετικά δυσάρεστη όλη αυτή η νέα συνθήκη, που αποδιοργανώνει και αποσταθεροποιεί ένα επιστηµονικό πεδίο το οποίο στην Ελλάδα κάνει πρωταθλητισµό».
Τα κέντρα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής έχουν επιστρατεύσει τους ψυχολόγους για να βοηθήσουν τα ζευγάρια να καταλάβουν ότι η µητρότητα παραµένει δικαίωµα για όλους και οι επιστήµονες θα το προασπίσουν και θα το προστατέψουν. ∆εν είναι εύκολο και δεν πείθονται όλοι. Ενα ζευγάρι από τη Σερβία χρειάστηκε να ταξιδέψει 24 ώρες για να φτάσει στην Ελλάδα, να υποβληθεί σε εµβρυοµεταφορά µε δική του ευθύνη και να φύγει περνώντας µέσα από τρία αεροδρόµια. Οι γιατροί τούς συνέστησαν να µείνουν σπίτι τους και να επικοινωνούν συχνά µε τον γιατρό τους.
«Εδώ προκύπτει ένα άλλο πρόβληµα. Υπάρχουν πράγµατι ζευγάρια, κυρίως από το εξωτερικό, ή άλλα µεγάλης ηλικίας, που αψηφούν τον κίνδυνο. Ζητούν να γίνει η εµβρυοµεταφορά µε δική τους ευθύνη και υπογράφουν το σχετικό χαρτί. Ποιος µας εγγυάται όµως ότι αν τυχόν αύριο εµφανιστεί πρόβληµα, δεν θα στραφούν νοµικά εναντίον των γιατρών του κέντρου, λέγοντας ότι δεν τους απέτρεψαν να προχωρήσουν ή ότι δεν τους είχαν κάνει σαφή τον κίνδυνο;» αναρωτιέται ο κ. Μαντζαβίνος.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr