Κορονοϊός: Στην καραντίνα δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις
NewsroomΗ Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη, καθηγήτρια Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, εξηγεί πώς απειλείται η ψυχική μας υγεία από την απομόνωση και τους περιορισμούς της καραντίνας λόγω κορονοϊού.
Οι άνθρωποι σε όλες τις σημαντικές ιστορικές αλλαγές, όπως σήμερα, την εποχή του κορονοϊού, αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τίποτα στο κοινωνικό τους περιβάλλον, μια παραδοχή που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αστάθεια, κατάθλιψη, νευρικότητα, θυμό, αγχώδεις διαταραχές, αυτοκτονικό ιδεασμό και ένα αίσθημα μόνιμης θλίψης.
Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, επίσης, για άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές παθήσεις. Ακόμη χειρότερα, η απειλή της πανδημίας επιτάσσει να μείνουμε μόνοι. Η εξ'αναγκασμού συμβίωση με τον εαυτό μας και ο συλλογικός φόβος απέναντι στον «αόρατο εχθρό», σε συνδυασμό με έναν διαρκή καταιγισμό ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ενισχύουν περισσότερο το αίσθημα μοναξιάς, υποστηρίζουν οι ψυχίατροι.
Oι ειδικοί συστήνουν να περιοριστεί η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η πληροφόρηση από αναξιόπιστα ΜΜΕ και να αναπτυχθεί στο αίσθημα της αλληλεγγύης.
Δείτε αναλυτικά τι σχολίασε η καθηγήτρια ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ στο Open ΤV:
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του