Υγεία|18.04.2020 17:20

Ο 73χρονος που νίκησε τον κορονοϊό και βγήκε από τη ΜΕΘ στο Έθνος της Κυριακής

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ο κύριος Γιώργος Χαντόλιας είναι ένας από τους ασθενής που νόσησε από κορονοϊό. Μπήκε στην εντατική με πολύ σοβαρά συμπτώματα. Διασωληνώθηκε, έμεινε για 15 ημέρες, αλλά τελικά κατόρθωσε και βγήκε νικητής και μάλιστα καταχειροκροτούμενος από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κατέγραψε σε βίντεο την έξοδό του η οποία έγινε viral.

Είναι αυτό το υγειονομικό team του Θριασίου Νοσοκομείου που σήμερα αναζητά ο 73χρονος ασθενής, προκειμένου να τους ευχαριστήσει. Θεωρεί άλλωστε ότι οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της νίκης του αυτής, στη στήριξη και τη φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονταν πρωί, μεσημέρι, βράδυ στο πλευρό του όταν εκείνος βρισκόταν στην εντατική, χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβαινε λόγω και της περιορισμένης επαφής με το περιβάλλον. Ένα προσωπικό που σήμερα αναζητά για να ευχαριστήσει αφού επί 15 ημέρες δεν έβλεπε τα πρόσωπα τους, λόγω των μέτρων και των στολών προστασίας που λάμβαναν.


Σήμερα απαλλαγμένος πια από τη διασωλήνωση με την οποία ήταν καθηλωμένος στη ΜΕΘ μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για την περιπέτεια του μέσα από τον ειδικό θάλαμο όπου νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο. «Είμαι πολύ καλά και ευχαριστημένος από το προσωπικό απόλυτα. Να είναι όλοι καλά, τα κορίτσια όλοι και να τους δίνει ο θεός δύναμη» περιγράφει και η φωνή του ακούγεται να σπάει από τη συγκίνηση.

Είναι η πρώτη ημέρα που ο κ. Γιώργος σηκώθηκε και από το κρεβάτι. Έκατσε και έφαγε μετά τη μάχη που έδωσε. «Έκατσα και έφαγα σε τραπέζι για πρώτη φορά. Κυριολεκτικά πέταγα. Είμαι 73 ετών έχω ταλαιπωρηθεί στη ζωή μου και ως παιδί, αλλά αυτό το πράγμα δεν το έχω πάθει ποτέ στη ζωή μου», αφηγείται με κουρασμένη φωνή.  Άλλωστε ο κ. Γιώργος Χαντόλιας ξεκίνησε από μικρό παιδί κοντά στα 13 από το χωριό του στο Αγρίνιο το Κάτω Κεράσοβο που βρίσκεται νοτιοδυτικά της λίμνης Τριχωνίδας, για να έλθει στην Αθήνα και να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή.

Εκτός από το προσωπικό που στάθηκε βράχος δίπλα του, ο λόγος που φαίνεται πως κρατήθηκε στη ζωή και του έδινε δύναμη είναι ο 40χρονος γιος του που περίμενε νύχτα και μέρα έξω από την πόρτα του νοσοκομείου.

«Πάνω από όλα το παιδί μου το παλικάρι μου. Τώρα μιλάμε από τα τηλέφωνα. Παρά τα απαγορευτικά ήταν πάντα στο νοσοκομείο απ’ έξω. Ήταν έξω από την πόρτα του νοσοκομείου και περίμενε να μάθει νέα». Όσο για το τι θα κάνει μόλις πάρει εξιτήριο; Όπως λέει ο κύριος Γιώργος: «Πρώτα θα παραμείνω σπίτι να δυναμώσω και να δυναμώσει και η σύντροφός μου που και εκείνη αρρώστησε από κορονοϊό. Και μετά βλέπουμε που θα βγούμε βόλτες».

Ακόμη αναρωτιέται πάντως πώς κόλλησε τον ιό, δεδομένου ότι ο ίδιος και η σύντροφός του είχαν μπει σε καραντίνα αρκετές ημέρες. «Δεν μπορώ να το καταλάβω. Μια μέρα μόνο είχε φαγωθεί η γυναίκα μου να πάμε στο σούπερ μάρκετ να πάρουμε δύο πράγματα στη Γλυφάδα όπου είναι το σπίτι μου. Από κει και πέρα δεν ξέρω πώς κολλήσαμε», αναφέρει.

Η έξοδος του κυρίου Γιώργου από την εντατική του Θριασίου Νοσοκομείου καταγράφηκε σε βίντεο από τους εργαζόμενους της Εντατικής που σκέφτηκαν να μοιραστούν με κάποιους φίλους τους τη χαρά τους για την επιβίωση ενός ανθρώπου που φρόντιζαν επί μέρες. Που να φαντάζονταν όμως ότι το βίντεο αυτό που κυκλοφόρησε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, θα γινόταν viral όπως λέγεται στη σύγχρονη γλώσσα των υπολογιστών, αφού διαδόθηκε με ταχύτητα εξπρές σε κάθε υπολογιστή και οθόνη χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Ήταν άλλωστε αυτό το αισιόδοξο μήνυμα που έφερνε λίγο πριν την Ανάσταση σε όλα τα σπίτια, η έξοδος από την εντατική του κυρίου Γιώργου ο οποίος μάλιστα ήταν και ο πρώτος ασθενής στη χώρα μας που καταγράφηκε να παίρνει «εξιτήριο» από τη ΜΕΘ και μάλιστα να χαιρετά και ο ίδιος το προσωπικό που τον χειροκροτούσε.

Ο Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος, πνευμονολόγος της ΜΕΘ του Θριασίου Νοσοκομείου που χάρισε στιγμές αισιοδοξίας στους Έλληνες με το βίντεο που ανήρτησε με τον 73χρονο ασθενή να βγαίνει από τη Μονάδα, λέει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η αλήθεια είναι ότι τρομάξαμε με τη διάσταση που πήρε το βίντεο που έδειχνε την έξοδο του ασθενούς. Εμείς απλά καταγράψαμε τη χαρά μας. Είναι άλλωστε ο πρώτος μας ασθενής που βγήκε από την εντατική και ήταν αυθόρμητο. Θέλαμε απλά να μοιραστούμε το θετικό αυτό μήνυμα που μας έκανε τόσο χαρούμενους. Τρομάξαμε όμως από τη διεισδυτικότητα που είχε».

Κάτι βέβαια που έδειξε και την ανάγκη των Ελλήνων εν μέσω Πασχαλινής περιόδου να ξεφύγουν έστω νοητικά από την καραντίνα εβδομάδων που διανύουμε και να γεμίσουν ελπίδα ότι είμαστε κοντά στην «απελευθέρωση» από τον κορονοϊό.

Ο κ. Κουτσοδημητρόπουλος βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας μαζί με άλλους συναδέλφους του στη ΜΕΘ του Θριασίου λόγω ακριβώς της πρώτης εξόδου ασθενούς που ξεπέρασε τον μεγάλο κίνδυνο. «Η δουλειά μας είναι μια αλληλουχία από νίκες και ήττες. Συνήθως υποδεχόμαστε βαριές καταστάσεις. Κρίνονται από πολλά συνήθως, από την κατάσταση της νόσου, από τις εφεδρείες του ασθενούς αλλά και τη φροντίδα. Τρομάξαμε πάντως με τη διάσταση πήρε η έξοδος του ασθενούς καθώς μάθαμε να δουλεύουμε σιωπηλά, στο παρασκήνιο. Μας αρέσει αυτό. Σε όλο το προσωπικό αρέσει να δουλεύει στο παρασκήνιο.
Για μας είναι πολύ συγκινητική αυτή η διαδικασία της νίκης. Και πάντα νοιώθουμε την ίδια συγκίνηση. Εδώ ήταν όμως ένα πολύ θετικό μήνυμα επειδή ήταν η πανδημία που μας γονάτισε».

«Ο γιατρός δεν είναι ήρωας, είναι άνθρωπος και αυτός»

Ο 73χρονος κύριος Γιώργος νοσηλεύεται τώρα στην Α' Παθολογική κλινική του Θριασίου υπό συνθήκες βέβαια απόλυτης προστασίας και προφύλαξης από τον ιό. Έχει όμως κανονικά επαφή με το περιβάλλον και η υγεία του βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Η Μαρίνα Κουπετώρη, Διευθύντρια ΕΣΥ της Α Παθολογικής κλινικής και υπεύθυνη ιατρείου υπέρτασης του νοσοκομείου, ανέλαβε μαζί με την ομάδα της να αποθεραπεύσουν πλήρως τον 73χρονο ασθενή ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να περάσει την πύλη του νοσοκομείου με το εξιτήριο στα χέρια. Ήταν άλλωστε η ίδια που τον παρέλαβε ότι εισήχθη και πρώτη φορά στο Νοσοκομείο πριν μπει στην εντατική.

«Σήμερα είναι σε καλή κατάσταση», λέει για τον ασθενή που ήταν στο επίκεντρο της χώρας λόγω της θεαματικής εξόδου του από την εντατική και συμπληρώνει: «Είναι μια μεγάλη μπόρα καθότι είναι κάτι πρωτόγνωρο ως νόσημα. Δεν υπάρχουν θεραπείες που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, με αποτέλεσμα να χορηγούμε φάρμακα προτεινόμενα».

Να σημειωθεί ότι και στη χώρα μας χορηγούνται διάφορα θεραπευτικά σχήματα στους ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 που έχουν εγκριθεί με ειδικά πρωτόκολλα.  

Η γιατρός μιλά με συγκίνηση για τον ασθενή που ανέλαβε μετά τη μονάδα αλλά και για όλους τους άλλους που κατορθώνουν εν μέσω πανδημίας να βγαίνουν όρθιοι και υγιείς από το νοσοκομείο.

«Ο συγκεκριμένος ασθενής πάει καλύτερα αλλά το συγκινητικό για μας είναι πως η κλινική μας δεν έχει χάσει κανέναν άνθρωπο μέχρι σήμερα. Βέβαια διασωληνωμένους έχουμε, αλλά προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο. Η συνθήκες με την πανδημία είναι πολύ δύσκολες επειδή είναι και μια μοναχική ασθένεια. Ο άρρωστος πρέπει να είναι μόνος του και συναντά μόνο εμάς τους υγειονομικούς».

Όπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η κυρία Κουπετώρη, όλοι οι ασθενείς όπως και ο κ.Γιώργος υποβάλλονται σε τεστ για να διαπιστωθεί εάν έχουν «αρνητικοποιήσει» τον ιό, εάν δηλαδή το ιικό φορτίο του κορονοϊού έχει εξαφανισθεί από τον οργανισμό τους, ενώ αμέσως μετά την έξοδο από το νοσοκομείο παραμένουν στο σπίτι σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Η Διευθύντρια ΕΣΥ της Α Παθολογικής Κλινικής μιλά για τους ασθενείς μεγάλης ηλικίας που κατορθώνουν και βγαίνουν όρθιοι από το Νοσοκομείο μετά από πολύ αγώνα. «Είχαμε και 86 ετών ασθενή που βγήκε και χωρίς να μπει στη μονάδα, αλλά και μητέρα συναδέλφου 83 ετών που επίσης βγήκε όρθια χωρίς να πει στην εντατική. Πρέπει να σας πω πάντως ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο Λάτσειο του Θριασίου είναι πολύ ανθρώπινοι και δίνουν τη ψυχή τους».

Η ίδια δεν ξεχνά και τους δικούς τους φόβους αφού το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε καθημερινό κίνδυνο: «Μη νομίζετε ότι δεν φοβόμαστε κι εμείς. Ο γιατρός δεν είναι ήρωας είναι άνθρωπος και αυτός. Όλοι έχουμε αγωνία για το πως θα πάμε στο σπίτι μας. Ωστόσο όταν διαπιστώνεις ότι δεν σου έχει «φύγει» κανένας άρρωστος τόσο ισοφαρίζεται αυτή η ανησυχία και ο φόβος. Όμως στον αγώνα αυτό πρέπει κι εμείς να προστατευθούμε και να διαθέτουμε όλα τα μέσα για την προσωπική μας προστασία που σήμερα δεν έχουμε. Γι αυτό και δουλεύουμε Ένα ολόκληρο ωράριο μόνο με μια μάσκα ασφαλείας. Την πανδημία τη βγάλαμε μόνοι μας. Και οι οικονομικές ενισχύσεις δεν ισοφαρίζουν τη ζωή. Ναι ορκίστηκα να υπηρετώ τους ανθρώπους, αλλά όχι να γίνω μάρτυρας χωρίς λόγο. Τουλάχιστον να έχω οχυρωθεί και να είμαστε προφυλαγμένοι με τα μέσα που απαιτούνται. Ευτυχώς πάντως φάνηκε ότι το δημόσιο σύστημα άντεξε».

ασθενήςΚορονοϊόςΜΕΘ