Υγεία|18.05.2020 14:36

Χρήση μάσκας: Βίντεο δείχνει πόση ώρα μένουν στον αέρα τα σταγονίδια σάλιου

Newsroom

Από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού, μία από τις βασικές κουβέντες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των απλών πολιτών, είναι κατά πόσο είναι απαραίτητο να φοράμε μάσκα κι επίσης αν αυτή πράγματι παρέχει προστασία από την Covid-19. 

Και, μπορεί στη χώρα μας να ισχύει η σύσταση έως και ρητή οδηγία σε κάποιες περιπτώσεις για τη χρήση μάσκας, ειδικά σε κλειστούς χώρους, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που δεν συμμορφώνονται και τη θεωρούν ανώφελη. Όμως, μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα έδειξε ότι τα σταγονίδια σάλιου μέσω της ομιλίας μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερα από δέκα λεπτά, αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. 

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, επιστήμονες μίλησαν μέσα σε ένα ειδικό «κουτί» με και χωρίς μάσκα προστασίας. Έπειτα, χρησιμοποιώντας λέιζερ, μέτρησαν τον αριθμό των σταγονιδίων σάλιου και πόση ώρα αυτά παρέμειναν στον αέρα. Κατά μέσο όρο, τα σταγονίδια παρέμειναν στον αέρα για σχεδόν 12 λεπτά, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποδεικνύει την ανάγκη να φοράμε μάσκα. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

T

μάσκαΚορονοϊός