Υγεία|26.05.2020 08:42

Υδροξυχλωροκίνη: O ΠΟΥ είπε «στοπ» στο φάρμακο που λαμβάνει ο Τραμπ

Newsroom

Ανεστάλη προληπτικά η κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο “The Lancet” που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ επέκρινε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό κι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή» διότι πραγματοποιήθηκε «από ανθρώπους που δεν έχουν δει ασθενείς».

«Πώς θέλετε να είναι δυνατόν μια ημιτελής μελέτη, που έγινε με βάση "μεγάλα δεδομένα" (big data) να αλλάξει αυτό που έχουμε πετύχει;» τόνισε ο Ντιντιέ Ραούλ του Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) Méditerranée Infection στη Μασσαλία (νότια Γαλλία), σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος. Αντίστοιχα, η εκτεταμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο αξιόπιστο ιατρικό περιοδικό θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή και παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19, αφού φαίνεται ότι αυξάνει τους θανάτους σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον κορονοϊό

Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet” είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της, Δρ Μαντίπ Μέχρα. «Τίποτα δεν θα σβήσει αυτό που είδα με τα μάτια μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραούλ. Ο Γάλλος καθηγητής ισχυρίζεται ότι στην ομάδα της έρευνάς του με 3.600 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ένα αντιβιοτικό), «η θνησιμότητά της είναι η χαμηλότερη στον κόσμο (...) στο 0,5%».

Στη μελέτη, όμως, που δημοσίευσε το “The Lancet”, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μη χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.

Ο Ραούλ, που έχει συγκεντρώσει πυρά από άλλους επιστήμονες, ολοκληρώνει την παρέμβασή του μέσω βίντεο τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι κάναμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το τέλος της επιδημίας, (...) είμαστε πολύ ήρεμοι για αυτό που κάναμε». Η υδροξυχλωροκίνη δοκιμάζεται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ονομασία “Discovery”.

Η υδροξυχλωροκίνη χορηγήθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομεία σε όλο τον πλανήτη, σε μια εποχή που οι γιατροί έχαναν τους ασθενείς κατά εκατοντάδες μέσα από τα χέρια τους, χωρίς να μπορούν να τους προσφέρουν καμία βοήθεια. 'Ηταν την ίδια εποχή που με δηλώσεις του στα social media, ο Γάλλος γιατρός Ραούλ παρουσίασε τα «εντυπωσιακά αποτελέσματα», που όπως έλεγε είχε επιτύχει, χορηγώντας στους ασθενείς του στο νοσοκομείο La Timone, στη Μασσαλία, την ελπιδοφόρα τότε υδροξυχλωροκίνη. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε τότε ότι η υδροξυχλωροκίνη ήταν η απόλυτη θεραπεία για τη νόσο COVID-19, ενώ αργότερα δήλωσε ότι την έπαιρνε και ο ίδιος εναντίον του κορονοϊού, πιστεύοντας ότι είναι η σίγουρη λύση.

Το εξίσου βέβαιο είναι το φάρμακο αυτό αποτελούσε μια παγκόσμια ελπίδα η οποία έσβησε και ο πλανήτης τώρα συνεχίζει να κρατά την ανάσα του μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Παγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςυδροξυχλωροκίνηΚορονοϊός