Υγεία|30.06.2020 09:25

Ερχονται ριζικές αλλαγές σε φάρμακα, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ μετά τον κορονοϊό

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε αλλαγές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας αλλά και στα φάρμακα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Τις ρυθμίσεις προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου The Future of Healthcare in Greece. Ο κ. Κοντογεώργης είναι «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού και αρμόδιος για τον έλεγχο του έργου και του υπουργείου Υγείας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο θέτει σε προτεραιότητα την εφαρμογή και υλοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία καθώς και την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και αναδιάρθρωση των ΤΟΜΥ».

Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει η κυβέρνηση να βάλει μπροστά το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ένα σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Ήδη το σχέδιο έχει καθυστερήσει κατά πολύ αφού αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήδη από το 2019 .

Εξάλλου, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας επί της ουσίας δεν υπάρχει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο να απευθύνονται οι πολίτες για μικρά προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, το 1/3 των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υπήρχε σωστά οργανωμένο σύστημα ΠΦΥ.

Η επίσπευση των διαδικασιών γίνεται πάντως και εξαιτίας του κορονοϊού που ανέδειξε τα διάφορα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Υγείας εξαιτίας και του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού, το επιτελείο Μητσοτάκη– μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr– σκοπεύει να ξεκινήσει την υλοποίηση των αλλαγών από τον Σεπτέμβριο, αφού υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ.

Βέβαια προσθήκες και αλλαγές αναμένεται να γίνουν, καθώς πρόκειται να γίνει και διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς. «Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, ώστε να σχεδιαστεί ένα σύστημα ανθεκτικό σε επόμενες κρίσεις» σημείωσε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μιλώντας στο ίδιο ψηφιακό συνέδριο. Βέβαιον θεωρείται- μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr – η επανεξέταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Εξάλλου από την πρώτη στιγμή τόσο η κυβέρνηση κεντρικά όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχαν διαμηνύσει ότι όσες είναι εγκατεστημένες μέσα στα Κέντρα Υγείας και δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες για το ρόλο τους, θα συγχωνευθούν.

Οι υπόλοιπες είναι πιθανό να επιχειρηθεί να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών στον γενικό πληθυσμό. Στον ΕΟΠΥΥ από τη άλλη έχουν σχεδιαστεί αλλαγές στο κανονισμό παροχών, ώστε να καλυφθούν περισσότερα νοσήματα και σε μεγαλύτερο ποσοστό. Ένας γρίφος δύσκολος από ότι φαίνεται καθώς ενώ έχει ήδη ψηφιστεί ο νέος κανονισμός παροχών αυτός δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αυξηθούν και οι συμβάσεις με γιατρούς ώστε να τους επισκέπτονται χωρίς συμμετοχή οι ασθενείς. Κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ από τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί παρότι υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια στον Οργανισμό.

Τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά στη φαρμακευτική πολιτική, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αθανάσιος Κοντογεώργης προανήγγειλε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση των πολιτικών για το clawback και το rebate (σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ) σε διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία, η εφαρμογή του αναπτυξιακού clawback, η ενίσχυση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και η πολιτικές ενίσχυσης διενέργειας κλινικών μελετών.

ΚορονοϊόςΕΟΠΥΥασφαλισμένοιΠρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςφάρμακα