Υγεία|07.07.2020 15:55

Νοσοκομεία: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αξιολόγηση - Ποιοι θα παίρνουν μπόνους

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές καθώς σύντομα ξεκινά η αξιολόγηση όλων των Μονάδων Υγείας της χώρας μέσω του νέου Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) που αναμένεται να δημιουργηθεί. Ήδη το υπουργείο Υγείας έδωσε στ δημοσιότητα το νομοσχέδιο που προβλέπει όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Όπως είχε αποκαλύψει το Εθνος, το νομοσχέδιο προβλέπει αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές. Θα έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται στις υπηρεσίες, ενώ όποιος τα τηρεί θα λαμβάνει και μπόνους.

Για τους ασυνεπείς προβλέπονται αυστηρές ποινές ενώ οι ιδιωτικές κλινικές θα πληρώνουν πρόστιμα ενώ μπορεί να χάνουν τόσο την άδεια λειτουργίας τους όσο και τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη δημιουργία του νέου Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.). Πρόκειται για έναν Οργανισμό που θα ελέγχει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τους ιδιώτες παρόχους που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στις αρμοδιότητες του ΟΔΙΠΥ είναι να ελέγχει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ θα δίνει μπόνους για τους συνεπείς και θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στους ασυνεπείς.

Οι αρμοδιότητες

Αρμοδιότητες του ΟΔΙΠΥ ΑΕ αποτελούν:

  1. Η καταγραφή των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ενημέρωση των πολιτών ως προς την πρόσβασή τους σε αυτές.
  2. Η ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων ποιότητας για τις υπηρεσίες υγείας και τις διοικητικές πρακτικές στα νοσοκομεία ή η υιοθέτηση ήδη υφιστάμενων διαδικασιών και προτύπων.
  3. Η διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης της ποιότητας των ιατρικών και παρεπόμενων υπηρεσιών φροντίδας της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, για τη διασφάλιση της συγκρισιμότητάς τους με δείκτες άλλων χωρών.
  4. Η αξιολόγηση ως προς την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας στα πρότυπα ποιότητας της περ.
  5. και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, όπως επίσης, σε περίπτωση σύναψης συμβάσεων από φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, η παροχή γνώμης σε ζητήματα αξιολόγησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών.

Οι εμπειρογνώμονες

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο νέος Οργανισμός θα έχει και ανεξάρτητους εξωτερικούς συνεργάτες που θα πραγματοποιούν ελέγχους. Τόσο προγραμματισμένους όσο και αιφνιδιαστικούς προκειμένου να διαπιστώνουν τη λειτουργία των δομών υγείας.

Μάλιστα θα δημιουργηθεί και μία «δεξαμενή» με επιστήμονες που θα αναλάβουν το ρόλο των ελεγκτών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μητρώο εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση.

Και μπόνους

Πάντως για τους συνεπείς που θα διατηρούν την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προβλέπονται και μπόνους, αλλά και κυρώσεις για τους ασυνεπείς. Όπως αμαφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουρηείου Υγείας, ο Οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει στη: «διατύπωση προτάσεων για την παροχή κινήτρων σε παρόχους υπηρεσιών υγείας για τη συμμόρφωσή τους στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών, καθώς και για την παροχή ανταμοιβών στους παρόχους υπηρεσιών υγείας που τηρούν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών τους και επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις».

Ειδικότερα οι χαρακτηριζόμενες κλινικές και νοσοκομεία αναφοράς που θα αποδίδουν άριστα, θα απολαμβάνουν της δυνατότητας πρόσληψης πρόσθετου ερευνητικού προσωπικού, ενώ «δύνανται να τους παρέχονται πρόσθετα ωφελήματα για τη λήψη καινοτόμου εξοπλισμού για την εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθόδων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται τα ωφελήματα που παρέχονται στα νοσοκομεία και στις κλινικές αναφοράς, το περιεχόμενό τους, το εύρος τους, η διάρκειά τους και ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος» σημειώνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου.

Οι κυρώσεις

Βέβαια για όσους δεν τηρούν την ποιότητα στις υπηρεσίες, προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις. Οι κυρώσεις αφορούν τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα πληρωνουν και πρόστιμα και θα χάνουν και τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εφόσον, μετά από έλεγχο του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., διαπιστωθούν παραβάσεις, ο αριθμός και η σοβαρότητα των οποίων οδηγούν σε άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, ο ΟΔΙΠΥ Α.Ε. δύναται, με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, να εισηγηθεί στον Υπουργό Υγείας την άμεση αναστολή της λειτουργίας μιας ή περισσοτέρων παρόχων υπηρεσιων υγείας για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα πορίσματα της αξιολόγησης. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία και εν γένει σε παρόχους υπηρεσιών υγείας είναι δυνατή η άμεση ανάκληση της σύμβασης που έχει συναφθεί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Επίσης όπως υπογραμμίζεται: «Ο ΟΔΙΠΥ Α.Ε. δύναται να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ σε όποιον:

  1. παρακωλύει με οποιονδήποτε τρόπο την αξιολόγηση που διενεργείται από τον ΟΔΙΠΥ, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος, ή
  2. αρνείται ή παρακωλύει την παροχή πληροφοριών στον ΟΔΙΠΥ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 4 ή παρέχει εν γνώσει του ψευδείς πληροφορίες ή αποκρύπτει αληθείς πληροφορίες».

Πάντως όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας υπόκεινται στην αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., η οποία δύναται να διενεργείται είτε στο πλαίσιο τακτικής αξιολόγησης κάθε τρία (3) έτη, είτε στο πλαίσιο έκτακτης αξιολόγησης μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Υγείας.

ΕΣΥαξιολόγησημπόνους νοσοκομείανοσοκομεία