Υγεία|20.07.2020 14:38

Κορονοϊός: Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Newsroom

Σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο για τον κορονοϊό από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αφού θα δημοσιευτούν τα ευρήματα της Φάσης 3 των δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην "κούρσα" ανάπτυξης του εμβολίου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.

Το Bloomberg, σε εκτενές ρεπορτάζ του, εστίασε στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ και ενώ τα τρίδυμα παιδιά της οποίας (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στη δοκιμή. Η Σάρα Γκίλμπερτ ανέφερε πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η Γκίλμπερτ εκφράζεται με απίστευτη αυτοπεποίθηση όταν αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας του εμβολίου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που εκτίθενται στο νέο κορονοϊό. Οπως πρόσθεσε, θα είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό τον Σεπτέμβριο.

Όταν ερωτήθηκε από Βρετανούς βουλευτές στις αρχές Ιουλίου αν ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο χειμώνα δίχως εμβόλιο, η ίδια απάντησε: "Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τους χρόνους μας και να προστρέξουμε για τη σωτηρία σας".

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο τέλος Απριλίου η ομάδα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία -που, φυσιολογικά, κρατά 5 χρόνια- σε λιγότερο από 4 μήνες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

Όταν η Γκίλμπερτ κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Αρχές Ιουλίου, ένα μέλος της σύγκρινε την προσπάθειά της με κάποιον που μπαίνει σε μια αποθήκη και βγαίνει με έναν κινητήρα αεροσκάφους τζετ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για την Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι πολύ μπροστά συγκριτικά με άλλους ερευνητές και δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των 10.000 ανθρώπων που συμμετέχουν στη δοκιμή ευρείας κλίμακας, προτού άλλοι μπουν καν σε αυτή τη φάση. "Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά η Μπίνγκχαμ.  

Τα 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Στο εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook, o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε τα 5 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τη φάση ΙΙΙ της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Οξφόρδης:

  • 500 ενήλικες στην Οξφόρδη το έλαβαν τον Απρίλιου του 2020 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες
  • Μέχρι 22 Ιουνίου το έλαβαν άλλοι 2000 ΧΩΡΙΣ σημαντικές παρενέργειες
  • 10.560 ενήλικες θα συμμετέχουν στη μελέτη. Οι μισοί έχουν (ή θα) λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισού θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Ο σχεδιασμός είναι διπλά τυφλός, σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί που τους παρακολουθούν δεν μαθαίνουν τι πήραν παρά μόνο στο τέλος της δοκιμής.
  • Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 1 έτος με αιμοληψίες, ρινοφαρυγγικά και άλλες εξετάσεις.
  • Αναμένονται τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη με το εμβόλιο εμφανίστηκαν ασήμαντες παρενέργειες όπως πυρετός, κακουχία, πόνος στην ένεση. «Δεν έχει υπάρξει εμβόλιο με σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας για πάνω από 60 χρόνια. Το κρίσιμο ερώτημα είναι η αποτελεσματικότητα» σημείωσε σε άλλο σχόλιό του.

H ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για το εμβόλιο της Οξφόρδης

ΚορονοϊόςεμβόλιοΟξφόρδη