Τεστ κορονοϊού: Τι απαντά ο Μαγιορκίνης στο ethnos.gr και ποια είναι η αλήθεια για το ιδιωτικό διαγνωστικό
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΝέες διαστάσεις έχει λάβει τα τελευταία 24ωρα το θέμα των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται για τον κορονοϊό μετά την αδυναμία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να διεξάγει τον εργαστηριακό έλεγχο, αλλά και του ΕΚΠΑ, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr. Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο ανετέθη ο έλεγχος των δειγμάτων, κέντρο στο οποίο στο παρελθόν συνεργαζόταν ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σήμερα εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό, αντικαθιστώντας τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Τι δηλώνει στο ethnos.gr ο Μαγιορκίνης
Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ethnos.gr αποσαφηνίζει ότι με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορονοϊό, ακριβώς για να μην υπάρξουν σκέψεις περί σύγκρουσης συμφερόντων.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Με το που μου προτάθηκε να εκπροσωπώ την Επιτροπή περί τα τέλη Αυγούστου, διέκοψα κάθε συνεργασία με το συγκεκριμένο κέντρο. Απλώς είχε ξεχαστεί το όνομά μου στην ιστοσελίδα το οποίο και αφαιρέθηκε λίγο μετά. Από τότε που έγινα εκπρόσωπος δεν έχω καμία σχέση με το Κέντρο». Να υπενθυμιστεί ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια με έγγραφό της προς όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας ζητούσε να αποστέλλονται τα δείγματα για τα τεστ του κορονοϊού στο συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
«Δεν έχω καμία σχέση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ούτε γνώριζα καν ότι είχε ανατεθεί στο διαγνωστικό κέντρο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων. Άλλωστε λείπω εδώ και μέρες. Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος» εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο ethnos.gr.
Να σημειωθεί ότι στους πανεπιστημιακούς επιτρέπεται νομίμως να ασκούν ιδιωτικό έργο κάτι που είχε επιχειρήσει να αλλάξει με τροπολογία ο τέως υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος, τροπολογία που όμως απέσυρε γρήγορα γρήγορα μετά από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του ethnos.gr. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 οπότε και εξελέγη στην εξουσία, είχε δεσμευτεί ότι θα έφερνε ισότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ καταργώντας τη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι πανεπιστημιακοί να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.
Το άρθρο του νόμου με το οποίο θα καταργούνταν η παράλληλη απασχόληση για τους πανεπιστημιακούς και το οποίο αποσύρθηκε τελικά άρον άρον ανέφερε: «Στην τελευταία παράγραφο του σχεδίου νόμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις (πιθανότατα αποκλειστικής αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας;): «H εργασιακή σχέση των μελών ΔΕΠ είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων. Η διάταξη αυτή έχει ισχύ για όλα τα μέλη ΔΕΠ που διορίζονται για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ΑΤΕΙ μετά την δημοσίευση του παρόντος». (Εναλλακτική διατύπωση: «η διάταξη τίθεται σε ισχύ για τα υπηρετούντα και νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ από 1/1/2018»).
Σήμερα, πάντως, ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός με ανακοίνωσή του ως τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή του Γκίκα Μαγιορκίνη από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με το επιχείρημα ότι εργάζεται και στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Τι απαντά ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ στο ethnos.gr
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την ανάθεση σε ένα μόνο διαγνωστικό κέντρο για την εξέταση των δειγμάτων μετά το μπλοκάρισμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αλλά και την αντίστοιχη επιστολή του ΕΚΠΑ, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης δηλώνει στο ethnos.gr: «Ένα στρατηγικό σχέδιο πρέπει να είναι ευέλικτο και να κοιτάει το αποτέλεσμα. Είχαμε να διαχειριστούμε έναν τεράστιο όγκο δειγμάτων, δείγματα τα οποία θα καταστρέφονταν αφού δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα. Επίσης προέρχονταν κυρίως από ασθενείς που επρόκειτο να χειρουργηθούν αλλά και από ογκολογικούς ασθενείς που ήταν σε αναμονή για χημειοθεραπεία. Άρα θα ταλαιπωρούνταν οι πολίτες. Η διαπραγμάτευση έγινε κεντρικά από τις υπηρεσίες, αλλά το συγκεκριμένο κέντρο διέθετε την πιο συμφέρουσα τιμή».
Ο κ.Στάθης εξηγεί στο ethnos.gr: «Ενδεικτικά να σας πω ότι η τιμή για ένα τεστ από το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο είναι στα 50 ευρώ όταν όλα τα υπόλοιπα ξεκινούν από 70 ευρώ και πάνω. Παρ' αυτά σε τηλεφωνικές οδηγίες που έδωσα στους Διοικητές των Νοσοκομείων της Αθήνας τους είπα ότι πρώτα θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο αν είναι διαθέσιμο το Ινστιτούτο Παστέρ ή το ΕΚΠΑ και μετά να καταλήγουν σε αυτή τη λύση».
Ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ συνεχίζει: «Ήταν μία κατάσταση ανάγκης και τη στιγμή που πληρούνται όλα τα κριτήρια της νομιμότητας δεν είχα λόγο να μην υπακούσω στις εντολές. Άλλωστε η σύμβαση είναι μόνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και έγινε για να καλυφθεί το πρόβλημα του Εθνικού κέντρου Αιμοδοσίας που είχε αδυναμία να ανταπεξέλθει στα τεστ και να υποστηρίξει τις δομές μας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε μία κατάσταση ανάγκης σκέφτεσαι πάντα το καλό που πρέπει να κάνεις και τη στιγμή που το συγκεκριμένο διαγνωστικό πληρούσε τις προϋποθέσεις και μπορούσε να μας εξυπηρετήσει και μάλιστα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, στέλναμε και εκεί τα δείγματα».
Τεστ σε αναμονή
Πάντως, παρά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ότι όλα τα δείγματα ελέγχονται κανονικά, χιλιάδες τεστ είναι ακόμη σε αναμονή όπως είχε άλλωστε αποκαλύψει και το ethnos.gr σε σχέση με τα τεστ στους υγειονομικούς. Σύμφωνα με τον κ.Στάθη, σε αναμονή για εξέταση ήταν χιλιάδες τεστ σε νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας εξ ου και επελέγη με διαδικασίες εξπρές το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Σημειώνει ο Παναγιώτης Στάθης στο ethnos.gr: «Ήταν μία κατάσταση ανάγκης. Για να καταλάβετε, μόνο στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας ήταν σε αναμονή για εξέταση ήταν πάνω από 1.200 δείγματα. Δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε και να περιμένουμε τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν όλοι οι κανόνες της νομιμότητας».
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
- Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
- Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες