Πρόεδρος Φαρμακοβιομηχάνων: Έχουμε αποθέματα για 6 μήνες σε περίπτωση lockdown
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΤη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων έχουν αποθέματα να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών, σε περίπτωση νέου lockdown, λόγω κορονοϊού, έδωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο κ.Τρύφων αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των φαρμάκων που μπορούν να παράξουν οι ελληνικές εταιρείες αλλά και πώς θα μπορούσαν να καλύψουν τους ασθενείς με τα αποθέματα των σκευασμάτων.
Πάντως, στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως σημείωσε, δεν κατεγράφη κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, ακριβώς επειδή οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είχαν φροντίσει να έχουν τα διαθέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες ώστε να υπάρχει κάλυψη του πληθυσμού.
«Μεγάλες χώρες της Ευρώπης είχαν πολλά προβλήματα με την τροφοδοσία φαρμάκων σε αντίθεση με τη χώρα μας που κάλυψε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ασθενείς με ελληνικά φάρμακα» εξήγησε ο κ.Τρύφων. Ενώ ερωτηθείς για το υποθετικό σενάριο ότι η χώρα μας θα ξαναβάλει λουκέτο όπως τον Μάρτιο, δήλωσε ότι έχουμε αποθέματα για τουλάχιστον έξι μήνες.
Πάντως, έρευνα που διενέργησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποτυπώνει τις πρόσφατες επιδόσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, τη συμβολή τους στην εθνική οικονομία, καθώς και την πολλαπλασιαστική αξία των επενδύσεων που διενεργούν για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. € που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.
Επιπροσθέτως, η λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ίσο με το 37,6% της επενδυτικής δαπάνης ενώ ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα ακριβότερα εισαγόμενα μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη δημόσια και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών