Υγεία | 08.09.2020 19:10

Οι γιατροί απαντούν: Έχει «μεταλλαχτεί» προς το ηπιότερο ο κορονοϊός στην Ελλάδα;

Newsroom

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας, όλα όσα θέλουμε να πληροφορηθούμε για να είμαστε εφοδιασμένοι με το πιο σημαντικό στοιχείο. Τη γνώση.

Ερώτηση: Το γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει (αναλογικά) μικρός οφείλεται στο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας όσων νοσούν πλέον ή μπορεί να σημαίνει κι ότι ο ιός έχει «μεταλλαχτεί» προς το ηπιότερο;

*Απαντάει ο ιατρός, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος

Οι ασθενείς που εμφανίζουν βαριά λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό διασωληνώνονται επειδή έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής τους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών χρησιμοποιείται συχνά ως πιο αντικειμενικό μέτρο για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς σημαντικός δεν είναι μόνο ο απόλυτος αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά κυρίως η τάση αύξησης ή μείωσής του αριθμού αυτού. 

Βέβαια, υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας που μπορούν εν μέρει να εξηγήσουν τον προς το παρόν μικρότερο αριθμό διασωληνωμένων στη χώρα μας. Πρώτον, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση ανιχνεύουμε περισσότερα νεαρά άτομα θετικά στον κορωνοϊό, άτομα που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ήπια συμπτώματα και δε χρειάζονται νοσηλεία. 

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται περισσότερα διαγνωστικά τεστ κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα ανίχνευσης περισσότερων ασθενών. Σημαντικό είναι και το γεγονός πως πλέον γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός και έχουμε στη φαρέτρα μας καινούρια όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε. Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με την καλύτερη συνολική φροντίδα των ασθενών, όσο και με τη χρήση φαρμάκων που έχουν φανεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της βαριάς νόσου COVID-19, όπως η κορτιζόνη.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το μειωμένο σχετικά αριθμό διασωληνωμένων σε αυτό το στάδιο της πανδημίας στη χώρα μας, γεγονός που δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, καθώς η τάση είναι αυξητική και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Ο κορωνοϊός, όπως όλοι οι ιοί, εμφανίζει συχνά μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντοτε και αλλαγή της συμπεριφοράς του. 

Το στέλεχος που φαίνεται να επικρατεί πλέον σε όλο τον κόσμο περιέχει μια μετάλλαξη που σύμφωνα με ορισμένες μελέτες τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό, χωρίς όμως να φαίνεται κάποια επίδραση στη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί ο ακριβής ρόλος που παίζουν οι μεταλλάξεις στην πορεία της πανδημίας

* Ο Χαράλαμπος Μοσχόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος MD, cPhD.

Οι γιατροί απαντούνΚορονοϊός