Κούβελας για εμβόλιο Οξφόρδης: Μπορεί να μη βγει ποτέ - Ισως διεγείρει αυτοάνοσα νοσήματα
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΠαγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τη γνωστοποίηση ότι διεκόπησαν οι κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο μάλιστα με βάση τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επρόκειτο να έρθει και στην χώρα μας τον Νοέμβριο. Κάτι που επανέλαβε βέβαια και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Ωστόσο φαίνεται ότι η παραγωγή εμβολίου για έναν άγνωστο ιό όπως είναι ο κορονοϊός, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί και να μη βγει ποτέ» δηλώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, ιδιαίτερος γνώστης της διαδικασίας, καθώς εκτός των άλλων έχει υπάρξει και επί σειρά ετών μέλος του ΕΜΑ του ευρωπαϊκού φορέα για τις εγκρίσεις φαρμάκων.
Ο κ.Κούβελας εξηγεί στο ethnos.gr: «Οι αρμόδιοι για την παραγωγή του εμβολίου θα πρέπει να ζητήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο αναβολή για να διαπιστώσουν και να παρατηρήσουν τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Στην προκειμένη περίπτωση οι δοκιμές βρίσκονταν στη φάση της χορήγησης του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές. Συγκεκριμένα είχε τελειώσει η φάση που είχαν δώσει το εμβόλιο σε υγιείς εθελοντές και ήθελαν να διαπιστώσουν εάν θα αναπτύξουν αντισώματα.
Το εμβόλιο ήταν ουσιαστικά ένας εξασθενημένος κορονοϊός, τους χορήγησαν δηλαδή μία ελαφριά μορφή του sars cov-2. Βρέθηκε λοιπόν ότι έκαναν αντισώματα για 3-4 μήνες το οποίο δε σημαίνει ότι έχει ανοσοδιέγερση άρα δεν σε προστατεύει. Χορηγήθηκε σε 500 άτομα ενώ άλλα 500 άτομα έπρεπε να έρθουν με φυσικό τρόπο σε επαφή με τον ιό δηλαδή να νοσήσουν φυσικά από τον κορονοϊό.
Πρόκειται για διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη και δεν γνωρίζουμε ποιος παρουσίασε τις παρενέργειες μπορεί να τις παρουσίασε και εθελοντής που είχε λάβει placebo. Βέβαια μία μελέτη δε σταματά με παρενέργειες σε μόνο ένα άτομο άρα πρέπει να υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις».
Οι παρενέργειες
Το εμβόλιο πάντως που είναι άγνωστο εάν θα διατεθεί τελικά στην παγκόσμια αγορά, όπως σημειώνει ο κ.Κούβελας, προκάλεσε όπως φαίνεται ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το είδος των παρενεργειών που προκάλεσε.
Ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ περιγράφει: «Προκάλεσε μία μορφή μυελοπάθειας δηλαδή προσβάλει ουσιαστικά το νευρικό σύστημα. Κάτι που σημαίνει όμως ότι μπορεί να διεγείρει ένα αυτοάνοσο νόσημα. Κι να το αυτοάνοσο νόσημα είναι κάτι απλό δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όμως για παράδειγμα είναι Σκλήρυνση κατά Πλάκας τόσο μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα.
Πρέπει λοιπόν να παρατηρήσεις εάν θα εκδηλωθούν αυτές οι παρενέργειες.Τουλάχιστον έναν χρόνο θα πρέπει να πάρουν αναστολή για να παρατηρήσουν εάν κι άλλοι εθελοντές θα εμφανίσουν το ίδιο πρόβλημα. Εγώ έναν χρόνο θα ζητούσα. Γιατί πρέπει να είμαστε σίγουροι».
«Οχι βιασύνες - Κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες»
Ο κ. Κούβελας πάντως σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη στην παραγωγή του εμβολίου διότι μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο εάν δεν ελεγχθεί σωστά. Φαίνεται πάντως ότι τα ανταγωνιστικά εμβόλια είναι χειρότερα αν σκεφτεί κανείς ότι το Ρωσικό δοκιμάστηκε μόλις σε 17 άτομα. Είναι βέβαιον πως πρόκειται για έναν οικονομικό παιχνίδι».
Ομως αξιοσημείωτο είναι πως κατά τον κ. Κούβελα εάν το εμβόλιο που θα βγει στην αγορά δεν έχει ελεγχθεί σωστά μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. «Είναι δύσκολο να πει κάνεις ότι έχω εμβόλιο. Και πάλι θα ήμουν επιφυλακτικός στον εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες γιατί μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο, ειδικά σε όσους έχουν πρόβλημα.
Πρέπει να πάει σιγά σιγά η διαδικασία. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι δοκιμές γίνονται σήμερα σε υγιείς εθελοντές, αντιλαμβάνεστε γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες. Οι πρώτοι που θα το πάρουν πρέπει να είναι όσοι έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν» καταλήγει μεταξύ άλλων μιλώντας στο ethnos.gr.
- Νέα σελίδα στη ζωή της Λίλι Άλεν - Χώρισε και άνοιξε προφίλ σε εφαρμογή γνωριμιών
- «Απαιτούμε τα δικαιώματα μας»: Στους δρόμους οι χριστιανοί της Συρίας -Αναφορές για πυρπόληση χριστουγεννιάτικου δέντρου
- «Καμπανάκι» στην ΕΕ: Οι αποθήκες φυσικού αερίου αδειάζουν με εκρηκτικούς ρυθμούς
- Αμφιλοχία: Μυστήριο με τον πνιγμό του 27χρονου ποδοσφαιριστή - Τι οδήγησε στη βουτιά «θανάτου»;