Κορονοϊός: Οι τροφές που μπορούν να γίνουν η φυσική ασπίδα μας απέναντι στον covid
NewsroomΓιατί όπως μας θυμίζει ο ειδικός Παθολόγος MD, cPhD, Χαράλαμπος Μοσχόπουλος τα παχύσαρκα άτομα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου: «Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έκβαση μπορεί να είναι μοιραία. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υποκείμενα νοσήματα που είναι συχνότερα στους ηλικιωμένους, η παχυσαρκία αφορά και τους νέους, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο νέος κορονοϊός αφορά όλους, και όχι μόνο τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με μελέτες, τα υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν και αυτά υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν, ενώ όσο αυξάνεται το βάρος τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος». Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Σωστή διατροφή και έμφαση στις τροφές που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας.
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος μας ενημερώνει για το ποιες είναι αυτές: «Πριν καταλήξουμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα για την τόνωση του ανοσοποιητικού θα πρέπει να δούμε ποια θρεπτικά συστατικά συμβάλουν στην ενίσχυσή του. Πέραν της βιταμίνης D τα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας είναι κυρίως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τη βιταμίνη C. H λήψη 200mg βιταμίνης C ημερησίως φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά, γεγονός που οδηγεί σε μία μέρα γρηγορότερη ανάρρωση. Επιπλέον, η πρόσληψη 200mg βιταμίνης C ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια όπως για παράδειγμα αθλητές ή αθλούμενοι. Ωστόσο στο σημείο αυτό θα πρέπει να δούνε κάτι σημαντικό. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού θα πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C καθημερινά και όχι μόνο όταν αρχίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη C που χρειάζεστε από τρόφιμα όπως:
οι κόκκινες πιπεριές
το πορτοκαλί
το γκρέιπφρουτ
το ακτινίδιο
το μπρόκολο και το λάχανο
Μετά τη βιταμίνη C σειρά έχει ο ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος αποτελεί μέταλλο το οποίο εμπλέκεται στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων και επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση. Ως αποτέλεσμα διεγείρει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλει στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Πηγές ψευδαργύρου στη διατροφή μας αποτελούν τρόφιμα όπως:
τα στρείδια & τα οστρακοειδή
το κόκκινο κρέας
το αυγό
το κοτόπουλο
τα φασόλια
τα κάσιους
ο αρακάς
Τέλος, σειρά έχει το σελήνιο. Το σελήνιο αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Εξαιρετικές πηγές σεληνίου αποτελούν τρόφιμα όπως:
τα καρύδια Βραζιλίας
ο τόνος
οι σαρδέλες
οι γαρίδες
το κοτόπουλο
το αυγό
Επιπλέον, σε σελήνιο συναντούμε και σε φυτικά τρόφιμα όπως το ρύζι, τα φασόλια, ο αρακάς, φακές και το σπανάκι. Ωστόσο η ποσότητα σεληνίου που περιέχεται στα φυτικά τρόφιμα εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν. Ως εκ τούτου τα φυτικά τρόφιμα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε σελήνιο».
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό