Υγεία|25.09.2020 21:30

Οι γιατροί απαντούν: Ποια άτομα με καρδιακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο;

Newsroom

Ο καρδιολόγος, *Ιωσήφ Κουτάγιαρ, μας εξηγεί πόσο κινδυνεύουν τα άτομα με καρδιακές παθήσεις:

Είναι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου ίδιος για όλα τα άτομα με καρδιακές παθήσεις;

Ο τρόποςμετάδοσης του ιού είναι κοινός για όλους.  Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αέρα από άτομο που έχει μολυνθεί και βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει ή με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών καθώς ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες ή ακόμα και ημέρες σε επιφάνειες όπως τα τραπέζια και οι λαβές στις πόρτες.

Μόλις ο ιός εισέλθει στο σώμα προκαλεί άμεση βλάβη στους πνεύμονες και ενεργοποιεί φλεγμονώδη απόκριση η οποία επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα με δύο τρόπους. Πρώτον, η μόλυνση των πνευμόνων προκαλεί υποξυγοναιμία και δεύτερον, η φλεγμονώδης επίδραση του ίδιου του ιού προκαλείπτώση της αρτηριακής πίεσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, η καρδιά συσπάταισυχνότερα και εντονότερα.

Στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής εταιρείας καρδιολογίας περιγράφονται ως συγκριτικά υψηλότερου κινδύνου οι ακόλουθες ομάδες ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο: 

-Άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα, όπως μεταμοσχευθέντες ασθενείς, ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή εκτεταμένη ακτινοθεραπεία, ασθενείς με λευχαιμία ή λέμφωμα και καρδιαγγειακή συνοσηρότητα έχουν θεωρητικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν και να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια λοίμωξης από κορονοϊό.

-Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν ηλικιωμένους και «εύθραυστους» ανθρώπους καθώς και οι γυναίκες που εγκυμονούν και πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο

-Άτομα με καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, προχωρημένες μορφές αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας της δεξιάς κοιλίας και ασθενείς με συγγενή κυανωτική καρδιοπάθεια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

-Οι ασθενείς με αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελούν επίσης ομάδα υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ο ιός προσβάλλει εμφυτευμένες συσκευές όπως βηματοδότες ή απινιδωτές ή προκαλεί λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα σε άτομα με βαλβιδοπάθεια.

* Ο Ιωσήφ Κουτάγιαρ είναι ειδικός καρδιολόγος, επιμελητής στην Α’ Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην οδό Πελοπίδα 11 στο Περιστέρι.

ΚορονοϊόςΟι γιατροί απαντούν