Υγεία|20.11.2020 11:35

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Το Σαββατοκύριακο η διακομιδή των ασθενών από τις κλινικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Επιχειρησιακό σχέδιο για τη διακομιδή των νοσηλευόμενων ασθενών από τις δύο ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου να μπορούν να μετατραπούν σε κλινικές covid, είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Υγείας.

Επί τόπου σπεύδει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συντονίσουν την διακομιδή των ασθενών. Η διακομιδή θα γίνει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία έχουν επιφορτισθεί με δεκάδες διακομιδές το τελευταίο διάστημα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας που «βράζει» από περιστατικά κορονοϊού.

«Πιθανό να επιτάξουμε κι άλλες κλινικές»

Στο μεταξύ απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακομιδής των ασθενών με covid από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αφού πλέον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε ιδιωτική κλινική στην πόλη εάν χρειασθεί. Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και σε περίπτωση που χρειασθεί θα επιταχθούν κι άλλες ιδιωτικές κλινικές».

Άλλωστε, στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αθήνα, υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν και άδεια κρεβάτια. Άγνωστο, βέβαια, παραμένει εάν θα επιταχθούν και τα ιδιωτικά ασθενοφόρα για τη διακομιδή των ασθενών, δεδομένου ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ασφυκτιούν από τις διακομιδές ασθενών covid από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ έχουν επιφορτισθεί και με τη διακομιδή των αποθεραπευμένων ασθενών με κορονοϊο στα σπίτια τους.

«Είχαμε εφησυχάσει κι εμείς και η πολιτεία, δεν υπήρξε σχεδιασμός»

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών, του οποίου η κλινική «Λυσίμαχος» είναι η μία από τις δύο που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για την νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν γεμίσει, επανέλαβε ότι δεν μπορούν τα νοσηλευτικά τους ιδρύματα να υποδεχθούν τους ασθενείς. Είχαμε συνεννοηθεί να νοσηλεύουμε περιστατικά non covid για να μην υπάρχει μπέρδεμα και να μην μολυνθούν οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προετοιμασία. Δεν είναι Covid-19 οι κλινικές μας δεν μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς. Πρέπει να πάμε στην 4η ΥΠΕ για εκπαίδευση. Θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση στο προσωπικό μας. Είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία και η προετοιμασία που πρέπει να γίνει» είπε αρχικά.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι θα πρέπει να εκκενωθούν οι κλινικές Λυσίμαχος και Euromedica και να διακομισθούν οι ασθενείς τους σε άλλα νοσοκομεία, ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι «έχουμε 100 κλίνες στην κλινική οι 40 ήρθαν από τα νοσοκομεία τα δημόσια και τώρα τους πηγαίνουμε πάλι πίσω. Υπάρχουν 300 κλίνες συνολικά στις δύο ιδιωτικές κλινικές».

Για το γεγονός ότι τώρα τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα ο κ. Σαραφιανός παραδέχτηκε ότι «είχαμε εφησυχάσει κι εμείς και η πολιτεία...». Πρόσθεσε δε πως «υπήρξε συμφωνία με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης με 124 και 200 κρεβάτια, αντίστοιχα. Δεν προχώρησε η συμφωνία για οικονομικούς λόγους. Οι ασθενείς Covid θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Βέροια, στο Κιλκίς στην Κατερίνη. Δεν περίμενε κανείς τέτοια εξέλιξη».

Θεσσαλονίκηδημόσια νοσοκομείαεπίταξηΚορονοϊόςιδιωτικές κλινικέςΕΚΑΒΜΕΘ